O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PANE ŘIDIČI, VYSTUPTE SI! PDF Tisk E-mail
Středa, 01 duben 2020
Tak už žádné: „Pane řidiči, dýchněte si!“ Zcela novou metodu měření alkoholu v organismu pomocí analýzy potu vymyslel český biochemik Jan Halámek a jeho tým výzkumníků na univerzitě v Albany na východě USA. Podle vědců je přesnější než dechová zkouška a navíc neinvazivní. 


 

 

 



 

Pokud se nová metoda ujme, v budoucnu by stačilo testovací proužek přiložit na čelo řidiče podezřelého z požití alkoholu. Potní žlázy se nacházejí v těsném sousedství krevního oběhu, a tak se alkohol z krve dostává i do potu. 


 

Výzkum ukázal, že při popíjení alkoholických nápojů úroveň alkoholu v krvi stoupá ve stejné míře jako úroveň alkoholu v potu.Takže čím více alkoholu dotyčný vypil, tím je testovací proužek tmavší.

  

Nápad prověřil laboratorní test s 26 dobrovolníky, kteří v zájmu vědy museli rychle za sebou vypít několik panáků vodky k dosažení 0,8 promile alkoholu v krvi.

Následovala více než stovka měření srovnávajících přesnost testovacích proužků a přístrojů měřících úroveň alkoholu v dechu.

 

 

x x x x x x x

 

 

20. léta 20. století jsou dobou rozkvětu prvních prototypů alkohol testerů ke zjištění úrovně alkoholu v lidském organismu a také právních změn. Vždyť teprve v roce 1925 vstoupil ve Velké Británii v platnost zákaz řízení mechanických vozidel po požití alkoholu.

 

Shub's Thoughts: Breathalizer Stalo se to teprve 28 let po první automobilové nehodě způsobené opilým Georgem Smithem v Londýně v roce 1897. Muž jen zaplatil pokutu 25 šilinků za srážku s budovou.

 

Ve Velké Británii 19. století nebylo možné řídit po požití alkoholu povozy, koně, dobytek a parní vozy. 

Pokuta dosahovala maximální výše 40 šilinků nebo se porušení trestalo vězením - volitelně s těžkými pracemi.

 

 

Tehdy scházely předpisy upřesňující přípustný limit alkoholu v krvi, protože policisté jednoduše neměli k dispozici nástroje k jeho ověření. Zůstávala jim metoda od oka.

 

 

 

Zjišťovalo se, jestli dech podezřelého ošklivě páchne, jestli mu oči naběhly krví a plete se mu jazyk. Řidiči byli požádáni, aby šli po rovné čáře nebo aby se dotkli svého nosu se zavřenýma očima.

 

Today in History: First Arrest for Drunk Driving – Sex, Drugs, and ...

 

Ty naše současné alkohol-testery s elektrochemickým senzorem (na dýchnutí) ukazují s přesností do 0,01 ‰ koncentrace alkoholu v krvi.

 

 

No, lepší je nepřijít do žádného "policejního kontaktu"

s jakýmkoliv alkoholteserem, že?

 

 

d@niela

 

 


Komentáře (6)add feed
... : NČ
No, tak, do kontaktu jsem párkrát přišel. Zvlášť mi utkvěl jeden kontakt, když jsem někde u Barrandovkýho mostu byl orgánem zastavenej a a vyzvanej, jestli jsem nepožil. Přišlo mi to zcela absurdní a povídám mu "Dyť vidíte, že vezu děti!!!". Orgán s trubičkou se na půl sekundy zamyslel a pak řekl "jo, tak jeďte". Tak mě napadlo, kde vzal tu jistotu, že nekecám. Jasně, děti jsem vezl, to jsem nekecal, to orgán viděl, ale jak on věděl, že pod vlivem děti nevozím? Doteď mi to občas zavrtá v palici.

duben 01, 2020 11:55
... : NČ
Taky jsem kdysi, kdysi, z nějaký vesnický tancovačky, kde jsme hráli, vezl domů zpěváka Péťu. On už měl celkem dost, ale pořád ještě solidně komunikoval.
Nebyly všemožný satelitní navigace, jel jsem, jak jsem zhruba tušil, že správně. On mě naváděl: "tady to znám, tady jsem **chal jednu buchtu, teď doleva, jo, tady jsem taky pí**chal jednu buchtu, tady doprava.... Jel jsem teda podle něj, věřil jsem mu, když to tam měl všechno tak skvěle vopíchaný. A dlouho, dlouho. Až najednou SNB, baterka! A obvyklý, odkud jedete a kam? Tak povídám, že ze Satalic do Prahy. A následovalo podivení "Jo tak do Prahy? Tak si vystupte a dejchejte". Nic jsem nenadejchal, takže, zřejmě za odměnu, mi pak prozradili, že už jsme ze Satalic dojeli skoro do Poděbrad. A ten blbec Péťa vedle mě, se vůbec už pak nevzbudil, teprve, když jsem ho násilím vzbudil před jeho barákem na Ořechovce. Řekl, dík Pepane, už jsem doma.
duben 01, 2020 12:15
... : *deeres*
Přišlo mi to zcela absurdní a povídám mu "Dyť vidíte, že vezu děti!!!


Asi to byl také taťka a i jemu přišlo absurdní, že by byl někdo takový blbec a nacamraný vezl svoje potomky.
duben 01, 2020 12:20
... : mamča
Slyšela jsem vyprávění, jak mírně přiopilý svatebčan vezl domů děti. Jenže na vesnické svatbě se občas nedopatřením opijou i děti. A zrovna čtyřletý Pepíček jí měl z olizování skleniček jak z praku.
Tehdejší příslušník SNB zastavil řidiče, a řidič nadýchal nějaké to promile. Ale protože byl koumák, povídá esenbákovi : "Máte to nějaký porouchaný, já jsem nic nepil, to můžete dát dýchnout i tady Pepíčkovi !". Pan SNB dal tedy dýchnout i Pepíčkovi, který rovněž nadýchal nějaké to promile.
A tak pan SNB jen kroutil hlavou a řidiče pustil.
duben 01, 2020 12:48
... : *deeres*
Úplně ožralý policajt, zastaví auto s podnapilým řidičem, co šněruje silnici.
"Pánové okamžitě si vystupte,to vás bude stát 20.OOO Kč. Nemůžete za volantem sedět dva, to je trestný čin na ztrátu všech dvanácti bodů a zákaz řízení pro oba na celý rok.
"No jo, no jo,ale kvůli tomu jste mne nemuseli obklíčit."
duben 01, 2020 14:18
... : doktor
NČ DNES OPRAVDU HEZKÉ.
duben 02, 2020 12:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]