O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JESTLIPAK VÍTE, ŽE: PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 březen 2020
Často se dopouštíme pravopisných prohřešků a nemístných disharmonií. Třeba když si ve výslovnosti zaměňujeme významy slov status a statut a pleteme si Istambul s Istanbulem či Holandsko s Nizozemskem. A přitom stačí krapet sebevzdělání a letmé nahlédnutí do encyklopedie. Nejvíc to asi odnáší země tulipánů, fotbalu či přívrženců eutanázie a registrovaných partnerství. Takže, popořádku...

 

 

 

 

Tak tedy Holandsko - je to název středozápadního území Nizozemska. V době Svaté říše římské bylo Holland jedním z hrabství, nejdůležitější provincií Republiky spojených nizozemských provincií (Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, 1581 - 1795). V letech napoleonských válek existovalo Holandské království (1805), pod které spadala velká část Nizozemska.

 

 

 

Dnešní Holandsko tvoří dvě z celkem dvanácti nizozemských provincií - Severní Holandsko (Noord-Holland) a Jižní Holandsko (Zuid-Holland), které vznikly v roce 1840. V době Nizozemské republiky tvořilo Holandsko politické, ekonomické i kulturní centrum, v němž se nacházela též významná města a přístavy, např. Amsterdam. Rotterdam a Haag. Jméno Holandsko pochází z termínu holt land, „dřevěná země“ - krajina pokryta množstvím lesů. Na rozdíl od Nizozemska, které vděčí za své pojmenování ,nízké zemi´, kterou v tomto koutě Evropy způsobuje vytrvalý postup Atlantiku do vnitrozemí přes pobřeží starého kontinentu.

 

A Nizozemí? To je pouze historická oblast v severozápadní Evropě, mezi Severním mořem a Ardenami, zaujímající území dnešní Belgie, Lucemburska, Nizozemska a malé části severní Francie. Do 14.-15. století tvořilo množství samostatných feudálních držav (vévodství Brabant, Limbursko, Lucembursko, Geldry, hrabství Flandry, Artois, Henegavsko, Holland či biskupství Utrecht).

 

 Takže, taková je prozaická historie krajiny dřeváků, bruslařú a pěstitelů tulipánů. Možná banalita, jež však sečtělým lidem moc sluší.

 

 

Břetislav Olšer,

 2007

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]