O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

UŽ NECHCI NIC SPOLEČNÉHO PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 prosinec 2019
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to se změnou jména. Nemyslím tím jen svatbu, ale jestli je možné si změnit příjmení na jméno jiné. Například po rozvodu. Případně, jestli je možnost změnit jméno i dětem. A ještě nakonec, zda je možné si změnit i jméno křestní. Důvody mám, nechci už s oním jménem mít nic společného a nechci, aby se stejně tak jmenovalo i mé dítě.

 

O D P O V Ě Ď:

OK, když to v manželství nevyjde a budete se chtít vrátit k původnímu příjmení, máte po rozvodu šest měsíců na to, abyste matričnímu úřadu oznámili, že se vracíte k příjmení, které jste měli před svatbou. Na matriku vezměte průkaz totožnosti, rodný list, oddací list a doklad o rozvodu. Když se rozhodnete až později a půlroční lhůta vám uteče, k dřívějšímu příjmení se vrátit stále můžete, nachystejte si ale stokorunu na správní poplatek.

Žádost se podává na matrice příslušné podle místa trvalého bydliště. Na to, jestli vám přejmenování povolí, má nakonec největší vliv místní matrikářka či matrikář. Změnu jména totiž budete muset zdůvodnit a bude záležet, jestli vaše vysvětlení zhodnotí jako dostatečné. V praxi ale většinou problém nebývá. Jednodušší je změna příjmení, pokud se jmenujete směšně, výstředně nebo hanlivě, případně máte příjmení cizojazyčné či zkomolené. Pak není třeba víc argumentovat. Dokonce budete mít přejmenování levnější, zaplatíte jen stokorunu. V ostatních případech stojí změna příjmení tisíc korun českých.

  • Změna příjmení dítěte

Pokud jde o přejmenování dítěte, platí přísnější pravidla. Úředníci pečlivěji posuzují, co vás k rozhodnutí vede a jestli dítě změna jména nepoškodí. Dítě starší patnácti let musí s přejmenováním vyslovit souhlas. V každém případě budete k přejmenování dítěte potřebovat souhlas druhého rodiče. Když s přejmenováním druhý rodič nesouhlasí, můžete se obrátit na soud, který posoudí, jestli je změna jména v zájmu dítěte. Dřív se při přejmenování dítěte původní jméno z rodného listu vypouštělo. Podle dnešních pravidel se jako rodné příjmení uvádí vždy příjmení, se kterým se člověk narodil.

  • Změnit můžete i křestní jméno

Jestli vás rodiče do života vybavili křestním jménem, se kterým nejste spokojení, dá se změnit, podobně jako příjmení. Žádost podejte na matrice příslušné podle místa trvalého bydliště. Možné je požádat také o zdvojení křestního jména a ke svému původnímu si přibrat ještě jedno.

Změna jména se nepovolí v případě, že muž žádá o změnu na ženské jméno (nebo naopak). Přejmenovat se nesmíte také na jméno zkomolené, zdrobnělé, domácké nebo na jméno, které má váš žijící sourozenec. Když budou mít matrikáři pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, budete muset obstarat znalecký posudek.

Počítejte s tím, že i v případě změny křestního jména, budou chtít na matrice znát důvod. Když bude znít jen trochu rozumně – například, že se za své jméno stydíte nebo že vám beztak dávno říkají jinak, neměla by nastat komplikace.

Poplatek za změnu křestního jména dělá tisíc korun.

 

d@niela

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Každá sranda něco stojí.Jojojo !
prosinec 21, 2019 13:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]