O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČESKÝ STONEHENGE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 04 červen 2018
Přejít na obsah
ČESKÝ STONEHENGE?
Strana 2
Strana 3
Výsledek obrázku pro kounovské kamenné řadyJe počasí, že by soudný člověk psy z chladných dlaždiček v koupelně nevyhnal. Vedro k padnutí a já místo toho, abych seděla doma za staženými roletami a háčkovala, vyrážím do toho vedra ven. Nemám totiž sicflajš a tak místo luštění křížovek, nebo bourání a znovu stavění bytu, jako naše šéfová, nekonečného uklízení a tisíce jiných nezbytných činností, šmejdím krajinou.


 

 

 

 

 


Tentokrát vyrážím na Lounsko, za jednou záhadou, za českým Stonehenge,  protože k tomu opravdovému v Jižní Anglii u Salisbury, se asi už nikdy nedostanu.

 


 

Cesta za záhadou začíná u nádraží v obci Domoušice po naučné stezce“ Kounovské kamenné řady“. Hezky do kopečka, až k romantické zřícenině Hradu Pravda. Ten už je obležen skauty, vedoucí si vaří polívčičku na otevřeném ohni, brnkají si na kytaru a děti si bez dozoru hrají.

 

Skupina malých, asi desetiletých holčiček, si však hraje dost blbě. Hrají si na Jožina z bažin; na tom by nebylo nic špatného, jenomže si natrhaly obrovské rozeklané listy bolševníku, kterého tady roste spousta. Na hlavě z něho mají kloboučky, a něco si zastrkaly i za tričko. Když je upozorním, že rostlina je jedovatá, listy honem zahodí a rozprchnou se za vedoucími.

Při likvidaci bolševníku se používá ochranný oděv a na obličej štít z plexiskla. Potřísnění šťávou z rostliny způsobuje fytodermatitidu, první pomocí je omytí mýdlovou vodou a vyhýbání se slunci po 48 hodin. Pokud dojde ke zpuchýřování pokožky, je léčba dlouhodobá a bolestivá. A já od té doby přemýšlím, jestli nemají ošklivé následky a že jsem měla být s upozorněním asi důraznější.

 

Mj. vloni v listopadu jsem potkala jinou skautskou skupinku, ta v postranní uličce k ZOO v Troji otrhávala plody ze samičích jinanů  (Ginkgo biloba). Holýma rukama, bez rukavic. Zřejmě v domnění, že plody zasadí a vyroste jim strom, který znali už kluci ze Stínadel. Nevyroste, v přírodě musí plody projít stratifikací. Pokud ne, musíme vědět, jak na to doma, a není to úplně jednoduché.. Evidentně o tom nic nevěděli, jinak by to do rukou bez rukavic nebrali… Jenom doufám, že se potom chlapečci bez umytí rukou nešli vyčůrat :-)). 

 

Co (a kdo) je asi tak v tom Skautu učí? Přitom se stačí poradit se strejdou Gůglem.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]