O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JSME JEDNĚMI Z PĚTI GENERACÍ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 23 říjen 2023
Přejít na obsah
JSME JEDNĚMI Z PĚTI GENERACÍ
Strana 2

 

 

 

 


GENERACE "Z"

 

Jako Generaci Z  označujeme ty z nás, kteří se narodili někdy mezi lety 1995 a 2014 (přesně dané rozmezí nicméně neexistuje a v různých zdrojích se může lehce odlišovat).  Je to zajímavý mix, že? Právě totiž zažíváme dobu, kde se generace Y střetává se svými staršími „X“ rodiči a zároveň do toho vstupují kompletně digitální „zetka“. Většina příslušníků této generace je dnes ve věku 17 až 28 let.

Čím je vlastně tahle generace, která tvoří už pětinu obyvatel naší země specifická a proč se o ní mluví stále častěji? Tím hlavním, proč se o Generaci Z zajímá stále více odborníků z nejrůznějších oblastí, je už prostý fakt, že zhruba její třetina už vstupuje na pracovní trh a spolu s tím začíná pracovní trh také měnit k obrazu svému. A takových je v Česku už přes 20 %.

Technicky a počítačově vyspělá generace, s velkými ambicemi, milující změny. Hravě dokážou dělat víc online věcí najednou a jsou propojeni s celým světem — což je následek toho, že se v digitálním světě pohybují od raného věku. Tento přístup ke světu je činí rasově a etnicky mnohem liberálnějšími; rádi přiloží ruku k dílu, dobře se s nimi spolupracuje. Vyzbrojeni chytrými telefony, tablety a notebooky jsou připojeni 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Díky tomu je klasické marketingové triky moc nevzrušují: viděli a zažili toho hodně a nenechají se jen tak oblafnout.

Mají podnikatelského ducha a tah, ostatně řada z nich uspěla s podnikáním už v prvním čtvrtstoletí svého života. V zaměstnání nemají problém na jednom místě zůstat jen rok či dva a pak se přesunout jinam, kde to považují za lepší. Požadují smysluplnou práci a vyvážený pracovní a osobní život, který je hodně orientovaný na rodinu.

 

 

Mladí pacienti | Koho se problém týká | Srdce v kondici - Srdce v kondici

 

 

 

GENERACE  „ALFA“

 

·       Jakožto generace Alfa se zpravidla oslovují ti, kteří se narodili a narodí v letech 2014 a 2024. V roce 2035 budou někteří z nich už dospělými mladými lidmi, kteří budou pracovat, studovat nebo absolvovat vyučení.

·         někdy jsou nazývání jako screen generation

·         využívání technologií je pro ně naprosto přirozené

·         důležité je pro ně sebehodnocení a motivace

·         upřednostňují interaktivní/individuální výuku před tou frontální

 

 

Digitální technologie mohou za stres i odcizení. Nejohroženější jsou děti,  říká psycholožka - Aktuálně.cz

 

 

 

Mj. Autorem  těchto označení je australský sociolog a konzultant Mark McCrindle. Použil je poprvé v roce 2008 v online průzkumu, který prováděla jeho agentura. McCrindle zvolil pro označování nových generací řeckou abecedu.

Zdůraznil, že generace Alfa nejen že je první generací narozenou a vyrůstající zcela ve 21. století, ale také bude generací, která už nepozná život bez digitálních a personalizovaných technologií.

Podle McCrindlea se na základě propočtů předpokládá, že v roce 2025 bude žít kolem dvou miliard zástupců generace Alfa – tím pádem to bude největší generační kohorta, který kdy existovala. Podle Unicefu 40 procent z nich bude pouze z pěti zemí – Indie, Čína, Nigérie, Pákistán a Indonésie.

 

 

Tak – co nás čeká a co nás nemine – to zrovna dnes nemáme šanci ani náznakem uhodnout.

Ale snad to bude jen něco dobrého! 

d@niela

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Josef
Tak jo. Našel jsem se v tom, našel jsem i svý husákovy děti. Samozřejmě i vnuky a vnučky.
Bych řek, že to dost sedí, současně, že se ale nejedná o něco objevnýho, spíš celkem logickej popis.
Když zrovna nedávno řikalo rádio, jak prudce vzrostla potřeba dětskejch psychologů a psychoušů, že čekací doby na první "slyšení" jsou nejmíň půl roku, napadlo mě, že za mýho dětství to bylo jednodušší a šlo to i bez diagnóz nějakejch ADHD, dyslekcie, dysgrafie, dysortografie, a bůhvíco ještě. Holt byl někdo dobrej, někdo horší, někdo uplně blbej. A podle toho se pak taky volily další vzdělávací kroky. Bylo tím pádem dost zedníků, instalatérů, dělníků, nebylo potřeba, aby se systém snažil z každýho blbce, lempla, nemakáče, dělat člověka nemocnýho, vyžadujícího zvláštního zřetele, ohleduplnosti, lěkařskýho zkoumání. A pak ho tlačit násilím, za každou cenu, i skrz střední školu, aby mu posléze bylo umožněno, stát se filozofem. A to už radši nepíču o nutnosti, nechat ty smrady si i vybrat pohlaví.
říjen 24, 2023 06:06
... : Petr Sysala
Sociální sítě způsobují deprese a digitální demenci. Poruchy typu ADHD jdou s tím ruku v ruce.

Kombinace osamoceni a izolace (děcka jsou zalezlí v pokojíku s mobilem) a neustálé potřeby obdivu (honba za lajky) je pro psychiku smrtící koktejl. Školou opovrhuji, moc toho neumí, ale chtějí obdiv, hodně peněz a žádné povinnosti.

Má to jednu vyhodu, moji dobře placenou práci mi do důchodu asi nikdo z nich nevezme a AI rukama dělat asi taky nebude. Sedíc v kanclu u počítače bych takovou jistotu neměl.
říjen 24, 2023 06:16
... : d@niela
No, já už jsem zcela mimo záznam. tedy generačně.
Ale současně potvrzuju pravidlo, že čím je člověk starší, tím víc se blíží dětskému myšlení a jednání (jednoduše blbne). Takže jsem taky zalezlá s mobilem - vlastně to je třetí, co vezmu po ránu do ruky:
1) kliku od WC
2) varnou konvici
3) mobil.
Povinnosti si taky už moc nepřipouštím, protože to nikdy nikdo zatím za mne neudělá.
A s tím umělým inteligentem jsem si popovídala zatím jen jednou, a když jsem tenkrát od něj chtěla pusu na dobrou noc, tak se trapně vymluvil a zhasnul.
Takže tady vidíte, jak já jsem prostě "mimogenerační".

říjen 24, 2023 19:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]