O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNINA POLÉVKA S POHANKOU A SPOUSTOU ZELENINY PDF Tisk E-mail
Pátek, 22 září 2023
Přejít na obsah
FLORENTÝNINA POLÉVKA S POHANKOU A SPOUSTOU ZELENINY
Strana 2

Polévka s pohankou – to může znít podobně odvážně, jako když se vysloví samotné slovo pohanka. Ne každý si na ni troufne. Teď jen napíšu, že čím zelenější a světlejší pohanku na tuto polévku koupíte, tím lépe. Na tuto polévku budete potřebovat nejen případné odhodlání, ale též spoustu zeleniny. Právě díky zelenině si můžete polévku přizpůsobit pro každé roční období. Mezi základní nositele chuti v polévce patří klasická trojkombinace mrkev – celer – petržel, a k nim ještě trochu brambor.   A pak se to dá skvěle obměňovat. Na jaře například kedlubnou, v létě květákem, na podzim pórkem a v zimě třeba trochou zelí nebo kapustou, včetně růžičkové.


 

 

polévka s pohankou

 

 

Hrát si můžete i s mírou opečení cibulového základu, který polévka má. Pro jarní a letní verze polévky stačí jen mírné podušení, doslova jen proskočení na tuku tak, aby cibule s česnekem jen změkla, rozvoněla se a zprůhledněla. Na podzim a v zimě se nemusíte bát delšího opečení až do zezlátnutí.

Kromě cibule s česnkem můžete v chladnějších měsících nechat v tuku opéct část zeleniny z receptu, i tím se posílí chuť.

 

Pro slunečné a teplé měsíce roku to ale potřeba není, svěží a jemnější chuť polévky k nim sedí víc. Zbytek zeleniny tedy přidávám, až když je základ zalitý vodou. Něco podobného platí i pro brambory. V zimě mají výraznější chuť, zatímco v létě se do polévky báječně hodí ty nové, letošní, s tenoučkou slupkou, kterou ani není potřeba loupat.

Houby si také s pohankou rozumí, takže pokud nemáte nic proti houbám, použijte je. Když zrovna není sezóna, namočte si sušené houby. Je dobré na to nezapomenout a namočit si je třeba den předem do studené vody a odložit do lednice, tak jsou nejlepší; pokud se vám to však nepovede, aspoň je trochu rozdrobte, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut nabobtnat. Mezitím si tak akorát stihnete očistit a nakrájet ostatní suroviny, takže to hezky vyjde.

Když zrovna je sezóna, i tak houbám věnujte trochu péče. Očistěte je, rozkrájejte je, a přidejte je k opečené cibuli a česneku, které se používají do základu polévky. Houbám totiž svědčí, když se opečou v tuku a zbaví se části své tekutiny, zlepší se jim chuť i vůně. Je to prostě lepší varianta, než je hodit do polévky syrové.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]