O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNINA POLÉVKA S POHANKOU A SPOUSTOU ZELENINY |
![]() |
![]() |
![]() |
Pátek, 22 září 2023 | ||||||
Strana 2 z 2
A teď prosím pozor.
Během vaření – a to až do poslední chvíle –
můžete trpět pocitem, že polévce pořád ještě něco chybí. Že
s chutí ještě není vše v pořádku. Nenechte se tím zviklat a zadržte, než
sáhnete po polévkových dochucovadlech. Jakmile na samotný závěr přidáte
majoránku a trochu česneku, polévka se bez varování vyloupne v celé své kráse a
pak si vás podmaní. Když budete pohanku vařit s ostatními surovinami, co se týká chuti, bude
to tak nejlepší. Pohanka půjčí polévce trochu své oříškovosti a jemně ji
zahustí – takovým tím šlemovitým způsobem, jako to dovedou ovesné vločky.
Ale jelikož pohanka obsahuje cenný rutin, který příznivě působí na pružnost cév, takže
pomáhá při křečových žilách, popraskaných žilkách nebo krvácení z nosu, je
vhodnější se k ní chovat šetrněji. Rutin se teplem rozpadá, delším varem tedy pohanka o část účinků přijde. Pokud máte čas a jde vám o to, aby rutinu zůstalo co nejvíc, namočte si pohanku někde stranou a nevařte ji v polévce. Zalijte ji studenou nebo vlažnou vodou a nechte přirozeně nabobtnat a změknout. Podle teploty vody jí to může trvat třeba i půl dne, ale o to víc rutinu si zachová. Měkkou pohanku sceďte a přidejte do talíře, než přilijete polévku. Výhodou pohanky je, že se nemusí vařit, jíst se dá, i když změkne studenou cestou.
![]()
Suroviny
· 2 cibule · 5 stroužků česneku · 1 lžička celého kmínu · 2 lžíce másla nebo sádla · 500 g brambor · 100 g pohanky · 1 mrkev · 1 petržel · ¼-½ celeru (podle velikosti) · jedno z následujícího: 1 kedlubna, ¼ květáku, 1 malý pórek nebo ¼ malé hlávky zelí · 1 hrst sušených hub · 1-2 lžičky soli · 1 lžíce majoránky Postup
Sušené houby rozdrobte na menší kousky, vhoďte do misky a zalijte 300 ml vroucí vody. Nechte stát stranou, stejně tak si stranou odložte jeden stroužek česneku, a očistěte a nakrájejte veškerou ostatní zeleninu: cibuli a česnek nadrobno, brambory na kostky velikosti sousta, celer, petržel a mrkev nastrouhejte nahrubo.
K sezónní zelenině se zachovejte podobně: nastrouhejte ji nahrubo, rozeberte na maličké kousky nebo pokrájejte na nudličky či kostky, jak vám bude vyhovovat. Pohanku propláchněte na cedníku studenou vodou. V hrnci rozehřejte tuk, stačí na středním žáru. Jakmile se rozpustí, přidejte cibuli, česnek, kmín a velkou špetku soli. Nechte chvíli jemně pobublávat, občas promíchejte, nic víc není potřeba. Jakmile cibule změkne a zprůsvitní, na nic dalšího nečekejte, zalijte 900 ml vody, přihoďte pokrájené brambory, pohanku, všechnu ostatní zeleninu a 1 zarovnanou lžičku soli.
Houby vyjměte z vody a přidejte též. Vodu, ve které se namáčely, opatrně přilijte do hrnce, ale dávejte přitom pozor, abyste nečistoty ze dna misky nepřidali omylem taky.
Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 20 minut, nebo až vše včetně pohanky změkne. Během vaření se nebojte polévku jednou nebo dvakrát ochutnat, ale ještě nehodnoťte chuť; pouze zkuste, zda je polévka dost slaná. Pokud ne, dosolte ji. Průběžným solením se dopracujete lepší a hlubší chuti, než když polévku dosolíte až na samotný závěr. Sůl se postupně vstřebává do zeleniny, takže to může vypadat, že mizí z polévky.
K hotové polévce vmíchejte majoránku, prolisovaný česnek a naposledy dosolte, pokud je to znovu potřeba.
všem dobrou chuť k téhle báječné polévce
přeje FLORENTÝNA
|
< Předch. | Další > |
---|