O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNINA POLÉVKA S POHANKOU A SPOUSTOU ZELENINY PDF Tisk E-mail
Pátek, 22 září 2023
Přejít na obsah
FLORENTÝNINA POLÉVKA S POHANKOU A SPOUSTOU ZELENINY
Strana 2

 

 

 

 

A teď prosím pozor.

 

Během vaření – a to až do poslední chvíle – můžete trpět pocitem, že polévce pořád ještě něco chybí. Že s chutí ještě není vše v pořádku. Nenechte se tím zviklat a zadržte, než sáhnete po polévkových dochucovadlech. Jakmile na samotný závěr přidáte majoránku a trochu česneku, polévka se bez varování vyloupne v celé své kráse a pak si vás podmaní. Když budete pohanku vařit s ostatními surovinami, co se týká chuti, bude to tak nejlepší. Pohanka půjčí polévce trochu své oříškovosti a jemně ji zahustí – takovým tím šlemovitým způsobem, jako to dovedou ovesné vločky.

 

Ale jelikož pohanka obsahuje cenný rutin, který příznivě působí na pružnost cév, takže pomáhá při křečových žilách, popraskaných žilkách nebo krvácení z nosu, je vhodnější se k ní chovat šetrněji.

Rutin se teplem rozpadá, delším varem tedy pohanka o část účinků přijde. Pokud máte čas a jde vám o to, aby rutinu zůstalo co nejvíc, namočte si pohanku někde stranou a nevařte ji v polévce. Zalijte ji studenou nebo vlažnou vodou a nechte přirozeně nabobtnat a změknout. Podle teploty vody jí to může trvat třeba i půl dne, ale o to víc rutinu si zachová.

Měkkou pohanku sceďte a přidejte do talíře, než přilijete polévku.

Výhodou pohanky je, že se nemusí vařit, jíst se dá, i když změkne studenou cestou.

 

 
polévka s pohankou recept

 

Suroviny

·         2 cibule

·         5 stroužků česneku

·         1 lžička celého kmínu

·         2 lžíce másla nebo sádla

·         500 g brambor

·         100 g pohanky

·         1 mrkev

·         1 petržel

·         ¼-½ celeru (podle velikosti)

·         jedno z následujícího: 1 kedlubna, ¼ květáku, 1 malý pórek nebo ¼ malé hlávky zelí

·         1 hrst sušených hub

·         1-2 lžičky soli

·         1 lžíce majoránky

      

Postup

Sušené houby rozdrobte na menší kousky, vhoďte do misky a zalijte 300 ml vroucí vody. Nechte stát stranou, stejně tak si stranou odložte jeden stroužek česneku, a očistěte a nakrájejte veškerou ostatní zeleninu: cibuli a česnek nadrobno, brambory na kostky velikosti sousta, celer, petržel a mrkev nastrouhejte nahrubo.

 

K sezónní zelenině se zachovejte podobně: nastrouhejte ji nahrubo, rozeberte na maličké kousky nebo pokrájejte na nudličky či kostky, jak vám bude vyhovovat. Pohanku propláchněte na cedníku studenou vodou.

V hrnci rozehřejte tuk, stačí na středním žáru. Jakmile se rozpustí, přidejte cibuli, česnek, kmín a velkou špetku soli. Nechte chvíli jemně pobublávat, občas promíchejte, nic víc není potřeba. Jakmile cibule změkne a zprůsvitní, na nic dalšího nečekejte, zalijte 900 ml vody, přihoďte pokrájené brambory, pohanku, všechnu ostatní zeleninu a 1 zarovnanou lžičku soli.

 

Houby vyjměte z vody a přidejte též. Vodu, ve které se namáčely, opatrně přilijte do hrnce, ale dávejte přitom pozor, abyste nečistoty ze dna misky nepřidali omylem taky.

 

Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 20 minut, nebo až vše včetně pohanky změkne. Během vaření se nebojte polévku jednou nebo dvakrát ochutnat, ale ještě nehodnoťte chuť; pouze zkuste, zda je polévka dost slaná. Pokud ne, dosolte ji. Průběžným solením se dopracujete lepší a hlubší chuti, než když polévku dosolíte až na samotný závěr. Sůl se postupně vstřebává do zeleniny, takže to může vypadat, že mizí z polévky.

 

K hotové polévce vmíchejte majoránku, prolisovaný česnek a naposledy dosolte, pokud je to znovu potřeba.    

 

všem dobrou chuť

k téhle báječné polévce

 

přeje FLORENTÝNA

 

 
Komentáře (1)add feed
... : *deeres*
Nikdy mne nenapadlo, že pohanka se může jíst syrová. Když ji vidím na poli, tak mi v tom stavu připadá nejedlá.
Vedra jsou pryč a zahřívací polívka přijde k chuti.



září 23, 2023 06:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]