O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LOUPEŽ ZA POLICEJNÍ ASISTENCE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 19 červen 2023
Přejít na obsah
LOUPEŽ ZA POLICEJNÍ ASISTENCE
Strana 2

 

 

Podívali jsme se se Soňou na sebe a oba jsme tak nějak podvědomě čekali přehození napřed jedné nohy přes spodní okraj okna, vzápětí druhé, a pak ladný seskok do útrob domku. Nicméně Lukáš nás překvapil, byv zcela jiného názoru, nasoukal dovnitř napřed hlavu a trup, načež vystřihl parádní sklopku, za níž by se nemusel stydět ani přeborník ve skocích do vody. V závěru svého akrobatického vystoupení vztyčil nohy kolmo vzhůru, ukázkově jimi zastřihal ve vzduchu a zmizel.

 

Pak už se jen ozvalo tlumené zlověstné zařinčení čehosi uvnitř a k našim nohám se s jistou dávkou nostalgie snesla jedna z Lukášových trepek, která mu spadla z nohy při tom střihání.

 

„Jménem zákona vás oba zatýkám a toho lupiče uvnitř taky! Proboha, co to tady vyvádíte?“

 

První věta zněla výhrůžně, druhá pak zvědavě s lehce pobaveným tónem. Obě vyřkl Jarda, takto příslušník obecní policie, který byl právě ve službě a vykonával kontrolní pochůzku, respektive pojížďku po vsi. A jak už to na vesnicích občas bývá, Jarda byl nejen ostražitým ramenem zákona, ale též naším kamarádem, kterýžto dorazil akorát tak, že viděl žebřík, otevřené střešní okno a Lukášovo závěrečné zastřihání nohama.

 

„Ukaž, dobrý? Dovol, prosím tě!“

 

Chlapi, máte doma ženskou? Jestli ne, tak si honem nějakou najděte, neb ona vám nejen prozáří život svou přítomností, ale též zjednoduší svou praktičností. První větou moje Soňa zhodnotila čerstvou Lukášovu bouli na hlavě, jakmile se vynořil ze dveří a při druhé ho lehce odstrčila stranou, aby zkontrolovala stav kuřete v troubě. Kuře přežilo, na poslední chvíli se dočkalo podlití a boule byla následně zchlazena utěrkou, namočenou ve studené vodě.

 

„Pane Malý, viďte, že to nebude nikam hlásit?“

Strachoval se Lukáš před Jardou poté, co si místní ochránce zákona nechal dopodrobna vylíčit, co se vlastně stalo.

 

„Jasně, že to Jarda nikam nenabonzuje,“ zahrál jsem si na haura a poklepal rameno zákona po rameni. Inu uznejte sami, bydlení na vsi má své nesporné výhody, v anonymním velkoměstě bych si něco tak opovážlivého rozhodně netroufnul.

 

„Ještě si to rozmyslím,“ protáhnul Jarda úředně. Musel si nás trochu vychutnat, když už se, byv aktuálně ve službě, nemohl celé příhodě od plic zasmát.

Načež přijal příchozí hovor, zvážněl, přerušil hovor a prohlásil, že jede na druhý konec vesnice sundávat jedné spořádané občance malé kotě z vysokého stromu.

Odfrčel a ani nepotřeboval náš žebřík, zřejmě měl někde nějaký služební policejní.

 

Sotva jsme se s Lukášem rozloučili, zpoza rohu ulice vyplula Lenka, pyšně kráčejíc z autobusové zastávky. Ti dva si dali pusu na přivítanou, a pak zmizeli v útrobách domku Lukášových rodičů. Toho víkendu jsem už Lukáše neviděl, takže nevím, jak Lence chutnal jeho oběd, jestli mu opečovávala čerstvě utrženou bouli, ani nakolik se s ním učila na maturitní zkoušku.

 

Navzdory obavám svých rodičů Lukáš nedlouho po onom víkendu zdárně odmaturoval a z biologie měl dokonce jedničku. Prý dostal otázku „lidské tělo.“

 

 

***

 

 

Dnes po deseti létech se s již dávno dospělým Lukášem stále kamarádím, mají s Lenkou dvě roztomilá mrňata. Občas ho popíchnu otázkou, jestli nepotřebuje otevřít zabouchnuté dveře nebo půjčit žebřík. „Kuš, Honzo,“ žďuchne do mě zvesela, „nech toho nebo se mi Lenka zas bude smát.“

 

 

JAN PRAŽÁK,

psáno pro blog idnes.cz

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]