O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ PDF Tisk E-mail
Středa, 03 květen 2023
Přejít na obsah
OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

VZHLED V CELKU

Za mě disciplína obmazávání krémem nespadá do kategorie snadných dortů.

Takže jediné, co budete na uskutečnění mého receptu potřebovat, je lžíce nebo nůž, případně roztírací cukrářská špachtlička, pokud ji máte. Úplně stačí, když lžící nandáte krém na rozříznutý korpus a na každém patře ho obrácenou stranou lžíce rozetřete. Boky dortu zůstanou volné a nezatřené, ale nebude to vypadat divně, nebojte.

Téhle kategorii dortů se říká nahatý dort a je velmi oblíbená.

 

 

VZHLED NA ŘEZU

Jak všichni správně víme, není důležité to, jak objekty našeho zájmu vypadají zvenku, ale především to, co mají uvnitř. Věnuji tomu tedy příslušnou péči i u tohoto snadného dortu.

Mám ráda kontrasty na řezu a jasné vedení jednotlivých vrstev, takže se snažím korpusy pomazat něčím výrazným. Výrazným barevně, ale klidně i chuťově. Například malinová nebo rybízová zavařenina jsou pro to zcela dokonalé.

Dále je důležité, aby vnitřní vrstva krému měla svou výšku a nesplácla se na půl centimetru. Protože nad ní leží váha dobré poloviny dortu, klidně by se to mohlo stát.

Při promazávání dortu proto do krému přidávám kousky ovoce, které pak fungují jako podpěrné nosníky a nedovolí horní vrstvě, aby krém utlačila příliš.

 

snadný dort dokončení první vrstvy

 

 

Co se týká závěrečného zdobení, ani zde si to nemusíte dělat zbytečně složité. Stačí třeba jenom trocha ovoce, trocha prachu ze sušeného ovoce, pokud jste ho používali i do krému, trocha sekaných oříšků nebo mandlí, případně trocha sypkého, veselého, barevného cukrového materiálu. Anebo jedlé květy. Nemusíte se držet žádné souměrnosti ani pravidelnosti. Buďte sví a nepředvídatelní.

Celý snadný dort se vejde s přípravou do jednoho dne. Budete potřebovat čas na výrobu a upečení korpusu, čili zhruba hodinu, dále pak dvě hodiny na jeho vychladnutí, pár minut na ušlehání krému a ozdobení a opět aspoň dvě hodiny na zpevnění v lednici.

 

 

snadný dort recept

 

 

PS. Dort, který vidíte na fotkách, jsem pekla ve formě o průměru 20 cm. 

Je z něj 8 běžných porcí, ale šlo by nakrájet i 12 dětských. Pokud máte formu o průměru 22-24 cm, množství těsta nechte stejné, ale krému udělejte o polovinu víc. Pro případ formy s průměrem 18 cm už přepočtěte těsto na dvě vejce, krému nechte stejně.

 

ostatních velikostí forem neváhejte zužitkovat školní znalosti vzorečku pro objem válce. (Pozorní pekaři a pozorné pekařky rychle přijdou na to, že se vzoreček na objem válce snadno zredukuje na vzorec pro obsah kruhu, protože výška korpusu se předpokládá stále stejná.) Porovnáním s objemem základního dvaceticentimetrového korpusu dostanete násobek, kterým je třeba množství surovin i krému vynásobit. Ano, i takhle sladce užitečná dovede být trojčlenka.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]