O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ORCHIDEJE - MÁ LÁSKA PDF Tisk E-mail
Neděle, 05 únor 2023
Přejít na obsah
ORCHIDEJE - MÁ LÁSKA
Strana 2
Strana 3

 

 

Květiny se se mnou stěhovaly do prvního bytu, pak k manželovo rodičům a nakonec do našeho vlastního domečku. Odolné druhy vydržely a rostly dál, méně odolné bohužel odcházely. Cesty do města jsem si spojovala s okouknutím, zda v květinářství nebo v supermarketu nemají něco, co ještě (nebo bohužel už) nemám a tak jsem budovala své zelené království.

 

 

 


 

 

Postupně jsem měla například marantu, mračnák (abutilon), kroton, filodendron, mučenku, bramboříky a primule, žumen (cissus), bromélie, syngonium,  pelargónie, pepřinec, araucarii (blahočet), klívii, různé saintpaulie (ty jsem asi dva roky dělala opravdu ve velkém, rozmnožila jsem si je z řízků a těšila se na velké kvetení, které nakonec nedopadlo), oba zvonky -ženicha i nevěstu (campanula), dracény, fikusy benjamína, všechny barvy kalanchoe,  datlovník (phoenix), juku, agave, aloe, také různě vybarvené vánoční hvězdy, vánoční a velikonoční kaktus i různé jiné sukulenty i tilandsie a kaktusy.

 

Přiznám se, že abych to aspoň takto dokázala vyjmenovat, vzala jsem si k ruce knížku o pokojových rostlinách a osvěžila si paměť. Okna jsem měla na „devítce“ veliká, se širokými parapety (část domu byla z  kamenného zdiva 90 cm širokého), na všechny světové strany, nebyl problém najít každé květině ideální podmínky. Samozřejmě některé se i tak nedařilo, ale vcelku jsem měla v bytě slušnou džungli.

 

 

 

Vánoční kaktus – strážce manželského života. Přečtěte si, jak na to |  Pardubice

 

Po přestěhování na „šestku“, kde máme okna menší, ale zase je jich 2x tolik, a kromě severu je máme na tři zbylé světové strany, jsem v podstatě umístila květiny, jak byly zvyklé, ty ze severních oken si dokonce polepšily. Bohužel květiny to vnímaly jinak, stejné světelné podmínky to úplně nebyly – jižní okna stínily jabloně, a hlavně se lišilo vnitřní mikroklima.

 

 

Barák je cihlový, podsklepený, přes balkon na chodbě byl nedobrovolně provětraný, kotelna uvnitř bytu. Postupně mi květiny odcházely, a pokud vydržely, část z nich zahubila další změna – výměna oken, izolace půdy.

 

 

Bylo mi jasné, že mě čeká další etapa zkoušení, kterým květinám bude naše bydlení vyhovovat a budou v něm prospívat déle než půl roku. Zaujaly mne orchideje. Pár jsem jich koupila mámě a ony jí v kuchyni kvetou opakovaně. Taky když se člověk rozhlídne po městě, zdobí jejich květy spoustu oken. Nemůžou být  výjimečně náročné, třebas když se jim v původním domě nedařilo, bude se jim dařit tam, kde jiným květinám ne?  



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]