O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KANADSKÉ ZAJÍMAVOSTI - 1. PDF Tisk E-mail
Středa, 14 prosinec 2022
Přejít na obsah
KANADSKÉ ZAJÍMAVOSTI - 1.
Strana 2
Strana 3
 

 

 

 

Mezi rozvinutými zeměmi je však Kanada neobvyklá v míře důležitosti primárního sektoru v čele s těžbou dřeva a ropy.  Jedná se dokonce o jeden z několika rozvinutých států světa, jež energii vyváží. Má velmi velké zásoby zemního plynu při východním pobřeží a velké zásoby ropy a plynu v Albertě a částečně i v Britské Kolumbii a v Saskatchewanu.

Její ropné zásoby jsou  druhé největší na světě;  v Newfoundlandu, Labradoru, Ontariu a v Manitobě je k dispozici velmi levná energie z vodních elektráren. Také je největším světovým vývozcem zinku a uranu a předním světovým vývozcem zlata, niklu, hliníku, olova.

 

 

Canadian Space Agency Jobs & Careers in Canada | Canadian Space Agency

 

 

Má také značně velký výrobní sektor, především na jihu v Ontariu, kde je důležitý především automobilový průmysl, a dále pak na jihu Québecu, kde sídlí mnoho firem zabývajících se kosmonautikou a vesmírným průmyslem. 

 

Kanada je také jedním z největších světových dodavatelů zemědělských produktů. Bývalé kanadské prérie jsou dnes hlavní oblastí pěstování pšenice a ostatních obilovin.

 

 


 

 

Kanada je ve vysoké míře závislá na mezinárodním obchodu, zvláště se Spojenými státy,  s nimiž má dlouhou vojensky nestřeženou hranici.

Jde o nejdelší hranici mezi dvěma státy na světě.

Bilaterální dohoda mezi Kanadou a USA z roku 1989 (FTA) a především Severoamerická dohoda o volném obchodu  z roku 1994 zahrnující i Mexiko spustila dramatický růst míry ekonomického propojení s USA. 

 

Od poloviny devadesátých let je kanadský státní rozpočet v trvalém přebytku.

 

 

V Kanadě je život dozajista fajn…

d@niela

 

 

Komentáře (58)add feed
... : Jiri Bilina
Diky za hezky a dobre informovany clanek, Danielo...
Ano, je to zde opravdu fajn, ekonomika i pres soucasne hruzy a horory drzi a ceho si coby imigrant cenim nejvice, je slusnost a tolerance zdejsich lidi.
V pripade Polaka ci Ukrajince bych to mozna i cekal, ale v pripade Cinana, Skota, nebo dokonce domorodeho "Indiana" uz mene.
Ale ono to zde kupodivu funguje. Jisteze to neni perfektni, ale kdyz se divam jinam, zaplat Panbuh za ty dary...
Oh Canada... smilies/smiley.gif
Mikin
prosinec 14, 2022 04:02
... : Josef
Cit: "Většinu českých uprchlíků z let 1948-1951 tvořili vysoce vzdělaní lidé".
A tim to skončilo.
prosinec 14, 2022 08:40
... : Petr Sysala
Můj nejoblíbenější Čech v Kanadě byl pan Pavel Kantorek. Troufám si myslet, že ho znáte všichni. Čest jeho památce.
prosinec 14, 2022 12:05
... : Petr Sysala
Oprava, pan Kantorek byl moravák smilies/grin.gif
prosinec 14, 2022 12:11
... : Josef Kouba
Pod pokličkou.
Nikdo nechce ostatním ukázat bordel doma.
Něco podobného jsem nikdy za komunistického režimu neviděl.Vy starší ano?
Byl jsem v šoku když jsem ulicí Hastings v roce 1985 projížděl. Dnes je tam 20 x víc těchto zoufalců.
Jeden bezdomovec stál dle informací university 55 tis dol. před 20 lety.
Policie, ambulance, léčení drogové závislosti, nemocnice, pohřeb a mnoho jiných aspektů.
https://youtu.be/CYfCdk01_ug
https://youtu.be/S0WTNjTSsmQ
https://youtu.be/DrQjxBCNbUk

prosinec 14, 2022 12:25
... : Josef Kouba
Od poloviny devadesátých let je kanadský státní rozpočet v trvalém přebytku.
Blbost na desátou. Dluh je enormní.
prosinec 14, 2022 12:42
... : Jiri Bilina
Josef: A tím to skončilo
-------------------------------------
Jako vzdy se Josefe hrube mylis - neskoncilo. Vysypu ti jen tak z rukavu par jmen lidi, vyhnanych po roce 1968 do Kanady zlocinnym komunistickym rezimem. At uz vzdelani prijeli, nebo se vzdelali az zde.
Jako prvni je to pochopitelne spisovatel Josef Skvorecky. Ten se zivil v Torontu (stejne jako Petrem zmineny Pavel Kantorek) coby universitni profesor. Jeho knizka Inzenyr lidskych dusi zde ziskala nejprestiznejsi literarni cenu - Governor Genaral Award. Jako vubec jedina kniha, psana v jinem jazyce nez je anglictina nebo francouzstina. Mozna proto, ze ji vyborne prelozil kytarista a zpevak prazske rockove skupiny The Plastic People of the Universe, Paul Wilson. Ktery prekladal i Havla a Hrabala. Toho vyhnali komousi z CSSR v roce 1977, takze by se dal take pocitat. smilies/smiley.gif
Dale by stal urcite za zminku znamy herec z rady filmu Milose Formana Vladimir Pucholt. Ten chtel byt vzdycky lekarem, ve svobodnem svete proto medicinu vystudoval a pusobil az donedavna jako vyznamny pediatr. Rovnez v Torontu.
Pak zde mame krasobruslare Ottu Jelinka, ktery to v Kanade dotahl na ministra v kabinetu Briana Mulroneyho. A kolegu Erika Nielsena, o kterem jsem zde nedavno psal.
No a pak nase nekolikanasobna zlata olympijska vitezka ve skocich do vody, Milena Duchkova. Jeji emigrace komunisty natolik rozzurila, ze vydali zpravu o jeji smrti. Milena vsak navzdory tomu dodnes zije ve Vancouveru, kde leta provozovala uspesnou praxi coby zubarka a kde jsem ji mel tu cest potkat.
Dalo by se Jozifku pokracovat... smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 14, 2022 14:10
... : d@niela
P R O S Í M - P R O S Í M !!!

NEDÁVEJTE (Pepí Koubovic, např., ale i kdokoliv další) tolik odkazů! Já to nestopla, dnes jsou na to už dávno jiný.
Už jsem to tu několikrát psala, že tohle neřídím já!!!
Ale jestli je váš zájem Kudlu vyřadit z provozu?
Takže pokud se s tím nesmíříte, založte si vlastní web... OK?

.................................
prosinec 14, 2022 16:37
... : Jiri Bilina
Ja nektere ty jeho hruzy cetl, ale prosimte - kdo by mu nadaval...
Spise doufejme, ze pan Kouba jednou napise o zemi ktera ho prijala, ktera ho zivi, kam ho nikdo nezval a hlavne - kde ho nikdo nedrzi neco aspon trochu pozitivniho.
Pak to muzeme oslavit. smilies/smiley.gif
Mikin
prosinec 14, 2022 17:27
... : AnickaM
Josifku, proc prosim te, zijes v tak zoufalecke zemi? Proc se nevratis sem, za svuj duchod z Kanady by se ti tu slusne zilo. A nemusel bys byt nespokojeny. Mne se tady s americkym duchodem zije docela slusne, ale chybi mi svobodne dychani. Vzdycky je bohuzel, neco za neco.
prosinec 14, 2022 20:18
... : AnickaM
Jo a to bys koukal, co je tu bezdaku a smasek a podvodniku. A kritiku cehokoliv, hrubianu duchodcu, strkanic v supermarketech, kdyz jsou slevy. Parada!
prosinec 14, 2022 20:22
... : Jiri Bilina
Kdybych mohl k tomuhle peknemu clanku jeste pridat par postrehu: mezi ty provincie ktere ziskavaji elektrinu predevsim z vodnich elektraren patri urcite i British Columbia. Tam je podil nejakych 95%. Vsak se take spolecnost ktera se vyrobou a dodavkami proudu zabyva jmenuje BC Hydro. Podobne je to i u nas na Yukonu, kde se musi generatory na zemni plyn nebo na naftu zapinat jen ve spickach v zime.
Ta smlouva o volnem obchodu mezi Kanadou, USA a Mexikem vzala malem za sve behem vlady Donalda Trumpa, ktery se svym obvyklym hulvatstvim a populismem chtel vsechno rozdupat a znicit. Trval na uplne nove smlouve, ktera bude udajne mnohem vyhodnejsi pro USA. Kanada byla nastesti neustupna a tak Donik rval, vyhrozoval, chtel ukoncit jednani a celou vec zrusit, ale zasahli guverneri statu sousedicich s Kanadou i s Mexikem a ustoupit musel Donald. Uchlacholili ho nakonec nekolika mensimi zmenami a prejmenovanim.
Co se me osobne na Kanade libi nejvic je to, jak jsou zde brani imigranti. O obcanstvi je mozno pozadat po 3 letech (mam ale pocit se se to nedavno prodlouzilo) a po slozeni zkousky ma clovek stejna prava jako rodily Kanadan. Pozadat o pas, pravo volit, byt volen, snazit se menit k lepsimu veci, ktere se mu nelibi... V ceste mu v porovnani s domorodci nestoji zadne predsudky, narizeni ci omezeni. Muze zkratka roztahnout kridla a byt volny jako ptak. smilies/smiley.gif
Anebo cely zivot nadavat na to, jaky je v te Kanade bordel. I to patri ke svobode. smilies/grin.gif
Mikin
prosinec 14, 2022 20:35
... : Petr Sysala
Nechci házet vidle do sluničkem zalité země šťastných lidiček, žijících na hrobech původního obyvatelstva. Ale co stávka kamioňáků a způsob jejiho řešení kanadskou vládou? Neni to trochu čínský syndrom?
prosinec 15, 2022 06:01
... : AnickaM
Petre, ukaz mi idealni zemi, kde je vsechno perfektni. A s temi hroby, na kterych ziji, kdyz to beres do dusledku, tak jsme to byli my Evropani, kdo se jim tam nasackovali, treba i tvi prapredkove. A co nas praotec Cech? Ten taky nezabral tohle uzemi mirumilovne, to ti nevadi, ze tady zijeme na hrobech puvodnich osidlencu?
prosinec 15, 2022 09:27
... : Petr Sysala
Praotec Čech je fiktivní legendarni postava, ale někam vpadnout, vymydlit původní obyvatelstvo a prohlasit zem za svou je v současné rozjitřené době (plus minus 100 let) trochu chucpe. Ale v Kataru má takové řešení docela podporu. Chápu, nemysli mi to dostatečně politicky. Pokrok nezastavíš.
prosinec 15, 2022 10:49
... : Jiri Bilina
Abys mohl Petre hazet jakesi vidle, musel bys o techhle vecech neco vedet. Ze se udelala spousta chyb, o tom zadna. Stejne jako v dobe starych Slovanu, ci v nedavne dobe vyhanenim Cechu, za par let zase Nemcu ze Sudet, ci nasilneho "civilizovani" Romu. Vsechno ma ovsem i dobre stranky. Treba konec nekonecnych valek mezi jednotlivymi kmeny, ci konec mucednickych kulu nebo otroctvi, ktere bylo bezne. Puvodnich obyvatel ted zije v Kanade vic nez kdy jindy a maji diky pozitivni diskriminaci vyhody o jakych se ti ani nesni.
O zadne stavce kamionaku nevim, pokud mas na mysli ten kraval na zacatku roku, tak ten delali zpitomeli antivaxeri. 95% truckdrivers normalne pracovalo a jejich odbory to nepodporily. Protestujici opakovane porusovali zakon, nadelali spoustu skod a policie mela zasahnout hned po prvnim weekendu. Nazdar! smilies/wink.gif
_______________
Anicko, ta rada panu Koubovi ohledne sladkeho zivota na duchodu v Cesku je logicka, ale ja si myslim ze na to je kanadsky starobni duchod (okolo 10 tisic Kč) prilis maly. Ale to by musel upresnit sam Pepa.
Mikin
prosinec 15, 2022 12:20
... : d@niela
Kámošky a kámoši,

takže nic ve zlém. Tohle je zase bouře ve sklenici vody.
Jak jsem psala, od nás tam odjeli víceméně samí slušní lidé. A rozhodně, i kdyby to nebyli všichni vysokoškolsky vzdělaní, tak jsem přesvědčena, že nikdo z nich nežil tak, jak je vidět na té vancouverské ulici, na těch videích, co sem vložil Pepa - mj. jsou tu, takže se můžete směle na ně podívat.
Jsou to samí feťáci, darmožrouti, nenapravitelní bezdomovci... Ano, podívejte se, a jsem si jistá, že tam určitě nikdo původem od nás není.

Myslím, že s tím má zmíněné město dost velký problém - oni nic dělat rozhodně nebudou,
a co tedy s nimi???

A Mikine - to jako vážně je starobní kanadský důchod rovnocenný českým deseti tisícům korun? V tom případě bych docela ráda věděla - to můžeš vypsat jako samostatný článek, jistě to bude všechny zajímat, co si za tuto částku tedy v Kanadě pořídí? Kolik z té částky důchodce dá na bydlení, na jídlo, na léky, oblečení...
Díky předem.
prosinec 15, 2022 13:00
... : AnickaM
Jednou tady Josef psal, ze maji v prepoctu 50 tisic Kc, kdyz maji vyplaceny dum, tak jsou tam ok. Po prodeji jejich majetku by se tady meli skvele. Jen oni vedi, proc zustavaji tam.
prosinec 15, 2022 13:10
... : AnickaM
Petre, to je presne, co udelali Slovani, kdo prezil, utekl smerem na zapad. Zeny si ponechali a plodili spolecne potomky. A proto nase DNA je nejvic podobne irskemu.
prosinec 15, 2022 13:15
... : Petr Sysala
tak konečně jste mimto vysvětlili
Stačí po genocidě původního obyvatelstva počkat dostatečně dlouhou dobu, pak se nanoko omluvit a těch pár přeživších trochu zaopatřit a je to f cajku. Tak to asi i Putin nechápe stejně a spoléhá na to.
prosinec 15, 2022 14:11
... : zuza
Už moje babička říkavala, všude chleba o dvou kůrkách..... Přeji Vám hlavně zdraví!!!!!!
prosinec 15, 2022 15:37
... : Jiri Bilina
Uz na to jdu, Danielo! smilies/smiley.gif
Predem ovsem upozornuji, ze o kanadskych duchodech jsem zde clanek uz napsal a ze do diskuse zasahlo par lidi vcetne Pepy Kouby. Jenze tyhle starsi clanky se spatne hledaji, takze:
kanadsky starobni duchod (Old Age Security) neni pro vetsinu duchodcu ten hlavni zdroj prijmu. Pridavaji se k tomu ruzne podnikove duchody (neco jako v Cesku vysluha), ale ty jsou zde mnohem beznejsi. Dostavaji je prakticky vsichni vladni zamestnanci a lide, kteri pracovali ve velkych i vetsich podnicich.
A pak je zde hlavne CPP (Canada Pension Plan) ktery se podobne jako v Cesku vypocita z minulych prijmu a dani.
Lide v mem okoli (vcetne me osoby) tak diky tomu pobiraji neco mezi 2 az 3 tisici dolaru mesicne. A kanadsky dolar je okolo 17 Kč.
Existuji ovsem lide, odkazani jen na ten starobni duchod, ktery dela neco pres $600. Pro chudaky i pro milionare... Nemusi jit o zadne nefachcenky - mohou to byt treba postizeni, zeny v domacnosti, nebo podnikatele, kteri se nejakym zpusobem placeni na CPP vyhnuli.
A protoze ze 6 stovek se zit zrovna moc dobre neda, byl pro ne v 60. letech zrizen jakysi doplatek. Socialka pro duchodce, zvana Guaranteed Income Supplement - GIS. Ten automaticky doplaci vsem lidem nad 65 let jejich duchod do castky, ktera dela neco pres $1400. Z toho uz se zit da, kdyz mas splaceny barak nebo byt tak i docela pohodlne...
Jediny prusvih spociva v tom, ze na tuhle castku nema nikdo narok automaticky. Jde opravdu o druh socialni podpory. Takze zatimco se normalni duchodce muze prestehovat treba na Borneo a zit tam diky vyhodnemu kurzu mezi domorodci jako king, pobirac GIS o tuhle castku po 6 mesicich v zahranici prijde a zustane mu jen tech 6 stovek.
Z diskuse pod tim starym clankem jsem usoudil, ze je to Pepovo dilema. A ze by ten dobry muz, (ktery tak nema rad Kanadu) prestehovanim prisel o vetsinu sveho prijmu.
Pokud tomu tak neni, rad ci nerad se za svuj omyl omluvim. Tak prisaham! smilies/smiley.gif
Mikin
prosinec 15, 2022 17:19
... : AnickaM
Petre, ja jsem nikde nepsala, ze je to ok. Me vadi, ze tady krtizujes Kanadu a my Slovani udelali to stejny. Putina ani Zelenskeho sem netaham. A s tim vymrenim pametniku pocitali i soudruzi a to neni tak davno. Ti taky byli zcela mirumilovni, ze?
Stejne je zajimave, ze ted tady bylo nekolik hezkych nekontroveznich clanku a nikdo ani nestekl. Pochvalit, to my neumime, ale rafnout, to nam panecku jde.
prosinec 15, 2022 19:05
... : Jiri Bilina
Je to tak, Anicko. Kdybych tady zacal popisovat kolik zde tech puvodnich obyvatel zije a jake maji vyhody, obvinil by me Petr zase ze zavistivosti. Ta jeho fraze o zivote na hrobech je peknej nesmysl a dala by se placnout vsude. Kanada je fajn zeme a rekli by mu to i ti prislusnici First Nations. smilies/smiley.gif
Mikin
prosinec 15, 2022 20:41
... : Josef Kouba
Mikine, píšeš: Z diskuse pod tim starym clankem jsem usoudil, ze je to Pepovo dilema. A ze by ten dobry muz, (ktery tak nema rad Kanadu) prestehovanim prisel o vetsinu sveho prijmu.

Je to již nějaký čas co jsem si slíbil že nebudu komentovat tvé politické názory a neopodstatněné pomluvy. Toto je vyjimka. Pokud bych se s ženou rozhodl (což nemáme v úmyslu) přestěhovat do Čech a zde bychom vše prodali, byt a dům, tak si s Kanady vezeme 18 milionů Kč. Ale to bychom neudělali, z pronájmu v Kanadě by se do kapsy sypaly 2 nájmy, což činí asi 60 tis. Kč měsíčně. Z toho se snad v Čechách dá vyjít. V Čechách bychom nemuseli nic pronajímat, žena vlastní u Prahy domek, přízemí pronajímá a horní patro je perfektně vybaveno k bydlení. Kanadskou ani Českou penzi bychom jak vidíš nepotřebovali. Naši synci se budou radovat až natáhneme bačkory.
Kanadu mám rád, její politiku ne. Takže mě již nepomlouvej, to co jsem napsal je 100% pravda a to nemluvím o jiných investicích.


prosinec 15, 2022 22:56
... : Jiri Bilina
My o voze a ty koze, Pepo Koubo. O zadne pomluvy neslo a o tvem uzasnem bohatstvi (ktere ti zde sotva nekdo zavidi) rec nebyla. Ja reagoval na Aniccinu poznamku o duchodu, ktery je ve tvem pripade opravdu jen 10, mozna 11 tisic Kč. GIS je socialka a tu by ti po odjezdu z Kanady fakt odebrali.
To tve vecne nadavani na kanadsky "bordel" ti opravdu nikdo nebere. Ulev si. Jak jsem jiz psal, i to patri kde demokracii.
Politiku tehle zeme do toho laskave neplet. Ta je podobna politice vetsiny zapadnich, demokratickych zemi. To, ze je Kanada jednou ze zakladajicich clenu NATO jsi si mel zjistit uz pred letem pres Atlantik. A to, ze se zde komunisti ani nacisti nikdy nedostali do parlamentu taky.
Nemusel si tady celou dobu tak trpet. smilies/grin.gif
Mikin
prosinec 16, 2022 01:29
... : Josef Kouba
Píšeš Mikine.....Z diskuse pod tim starym clankem jsem usoudil, ze je to Pepovo dilema. A ze by ten dobry muz, (ktery tak nema rad Kanadu) prestehovanim prisel o vetsinu sveho prijmu.
Pokud tomu tak neni, rad ci nerad se za svuj omyl omluvim. Tak prisaham!
Prosinec 15 2022 17:19

Dál nediskutuji, přečti si to po sobě.
prosinec 16, 2022 03:01
... : Petr Sysala
Aničko, ja se jen nechci účastnit toho pokrytectví a řvát fuj na něco, na čem je tzv. zapadni civilace postavena. Tedy na tom, že někdo někam naběhne, vyvraždí domorodce a prohlasi zemi za svou.
Proc myslíš, ze celá Afrika rusům fandí, proč si v Kataru nesmíš politicky ani prdnout, ale palestinske vlajky jsou oslavovany? Čí byla původně Severni Amerika, Kanada, Australie? Pokud tomu pokrytectvi tleskáš, je to tvoje vizitka.
Nesouhlasim, ale respektuji.
prosinec 16, 2022 06:11
... : AnickaM
Petre, ja uz si pripadam jako blbec. Napsala jsem , ze to NENI OK. Nasi prapredkove doputovali na tohle uzemi vymlatili puvodni obyvatelstvo a uzemi prohlasili za sve. Tak jaky je rozdil mezi nami a dnesnimi Kanadany?! A stydime se za to, ze tady zijeme?
A vic tady toho rozebirat nechci, jako treba, co kolonizatori Africe prinesli.
prosinec 16, 2022 08:23
... : Jiri Bilina
Pri prichodu prvnich bledych tvari zilo na uzemi dnesni Kanady okolo 200 tisic domorodych obyvatel. Dnes jich je 1.67 milionu. To je Petre zhruba 8x vic a me to jako "vyvrazdeni" zrovna nepripada. smilies/wink.gif
Nesmis Petre verit vsemu, co ti kdysi nalili do hlavy komunisti, oni v jednom kuse lhali.
Trochu jsi me pripomnel chvili, kdy jsi po me chtel abych si vzpomnel na jedine dopravni letadlo vyrabene v Kanade a ja si vzpomel na 5 tisic proudovych a turbovrtulovych vyrobku firmy Bombardier.
Nebo pana Babise, podle ktereho je Mesic planeta a krava vyrabi mleko v zaludku. smilies/smiley.gif
Mikin
prosinec 16, 2022 13:40
... : Jiri Bilina
proc si myslis, ze cela Afrika Rusum fandi
‐------------------
Rusacke agresi a genocide fandi diktatori a despotove. A tech je nejvic v Africe. V Cesku tomu zlu fandi komousi a nackove.
Demokraticky svet je na strane napadene Ukrajiny a ta si diky jeho pomoci a odhodlani lidi branit svou vlast vede nad ocekavani dobre.
Mezi nami Petre - tahle snaha zeme, ktera zotrocila narody vetsiny Asie, ale porad ji to nestaci a snazi se ovladnout mnohem vyspelejsi a kulturnejsi narody na zapade je pekne hnusna. Jedna se vicemene o dalsi formu nacismu.
Ale to uz jsi zase trochu odbocil od tema, co?
prosinec 16, 2022 14:08
... : Petr Sysala
těch 5 tisic letadel byly v ČSSR dva typy. L29, a L39, takze jsme byly taky letecka velmoc? Dalsi desetitisice letadel Zlin, Aero, Mig velkoryse pomijim smilies/grin.gif
prosinec 16, 2022 14:28
... : Jiri Bilina
I cesky letecky prumysl je Petre na svetove urovni.
Rec na dopravni letadla vyrobena v Kanade jsi zde posmesne zavedl ty, protoze jsi netusil ze nejaka existuji. A ono jich na svete leta pres 5000.
Rec na "vyvrazdeni kanadskych domorodcu" kterych dnes zije 8x vic rovnez.
Kanada i Ceska republika jsou fajn demokraticke zeme, na ktere mohou byt jejich obcane hrdi.
Sve komunisticke lzi si proto priste vetkni za kloboucek, ju? smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 16, 2022 18:50
... : Josef
Proč by Měsíc nemohl bejt planeta (oběžnice)? Jen proto, že někdo to tak kdysi řekl a mele se to tak po desetiletí ve školách? A hlavně, není to úplně fuk?
Kde "vyrábí" kráva mlíko? Tak to je přeci taky úplně fuk. Někoho to snad zajímá?
Sice jsem o zmíněnym "testu inteligence" nikde nečet ani neslyšel, pokud ale něco takovýho nějakej duševní gigant považuje za důležitý pro funkci prezidenta, tak to především vypovídá o něm, než o tázanym.
prosinec 17, 2022 05:33
... : Josef Kouba
Nyní si Josefe a Petře S. představte tu hrůzu, pokud by nynější korektor jediného názoru, velel státu. Já bych určitě první skončil u zdi. Musí to být krásný pocit, vědět že nikdy nemýlí.
prosinec 17, 2022 09:07
... : Josef
Přesně tohle velení státu, Pepane, teď máme. A jestli zvládnou, s vydatnou pomocí médií, protlačit i svou prezidentku, a já jsem přesvědčenej, že ji protlačej, že o prezidentce je rozhodnuto, i kdyby to mělo bejt opět za pomoci čachrů předsedy ústavního soudu. V krajním případě podle Velkého Generalissima J.V. Stalina: "Volby nerozhodují voliči, ale ten, kdo sčítá hlasy." Tak pak bacha na zeď!
prosinec 17, 2022 09:53
... : Petr Sysala
Jen pro ostatní pár komunistických lží:

Počet obyvatel patřících do skupiny Prvních národů na území dnešní Kanady koncem 15. století byl odhadem mezi 200,000 a dvěma miliony.
Po prvotním kontaktu s Evropany vymřelo 40 až 80 % původní populace.

Nutno myslet na to, že tehdy nechodili komisaři, sčítající koně, lid, slepice, skot a brav aby jim vyměřil daň z toho všeho.

Dnes je původních Kanaďanů v Kanadě cca 3.8 procenta. Pěkná menšina ve vlastní zemi. A to se mezi ně počítají (pro pěknější čísla) od roku 2003 i Métisové, což jsou potomci původních obyvatel dnešní Kanady a Evropských přistěhovalců.

Poslední internátní škola pro násilím odebrané děti byla uzavřena před pouhými 26 lety, v roce 1996!!
prosinec 17, 2022 15:18
... : Jiri Bilina
Dobre hosi, tak par informaci z 5. tridy obecne skoly:
v planetarni soustave obihaji kolem slunce planety. Okolo nekterych planet obiha ruzny pocet mesicu. Nase planeta me jen jeden, nazyvany Mesic, podle basniku tez Luna. Tenhle nas Mesic, nebo dokonce samo Slunce, muze povazovat povazovat za planety jen pologramot s inteligenci houpaciho kone.
Rovnez - i docela malym detem je znama skutecnost, ze se mleko tvori v mlecnych zlazach. U kravicek se tak deje v organu zvanem vemeno, u lidskych maminek v mene, ci vice puvabnych nadrech. Ze zaludku mleko neziskate - mozna tak zaludecni stavy, nebo po pruchodu zbytkem travici soustavy lejna. A tim telatko ani detatko nenakrmite. smilies/wink.gif
Zajimava vec - moje kanadska manzelka vedela (s vyjimkou napisu nad oponou Narodniho divadla) odpovedi na vsechny otazky. I na Osudy dobreho vojaka Svejka si vzpomnela.
Ja osobne soudim ze nekdo, kdo je slovy basnika "blbej jako malovany sañe", neumi poradne cesky, je stihan za zlodejny a navic si z neho delaji deti srandu nemel kandidovat na prezidenta Ceske republiky.
Ta krasna zeme ma snad na vic. smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 17, 2022 15:36
... : andrea
OK, to jsme se zase od tebe, velevážený úhlavní komentátore, dozvěděli nějakou další kanadskou zajímavost!
Tedy, že máš úžasně chytrou manželku. Je Kanaďanka?


Jinak fakt nevím, o čem to tu a hlavně PROČ pod článkem o Kanadě, zase blábolíš...
prosinec 17, 2022 16:23
... : Petr Sysala
Tohle grilování postihne všechny kandidáty, nebo jen ty vybrané a určené k odstřelu? Ptám se, bo TV nějak nesleduji a nevím, jak dnes na lopatu správně politicky sedá.
prosinec 17, 2022 16:23
... : Jiri Bilina
Ja vychazim Petre z udaju antropologu. Podle nich byl ubytek puvodnich obyvatel po prvnim kontaktu s Evropany 35 - 40%. A nastal diky nakazlivym nemocem, proti kterym nemeli Natives protilatky. A castecne i kvuli alkoholu, proti kteremu nemeli tehdy v zaludcich enzymy, ktere alkohol odbouravaji.
Rozhodne se nejednalo o jakesi planovite vyvrazdovani, o kterem psalo tvoje Rude pravo. Aspon v Kanade ne...
Dnes je pocet domorodych obyvatel opravdu vice jak 8x vyssi nez pred prichodem belochu. To ze je jich mensina, to zavinilo pristehovalectvi.
A oni ziji ve velice slusnych podminkach, ve sve vlastni demokraticke zemi zvane Kanada, kde mame vsichni stejna prava.
Srovnej to laskave s osudem vsech tech Burjatu, Dagestancu nebo Kalmyku, ktere ted zene tvuj Putin na jatka v loupezive, imperialisticke valce.
A to uz vubec nemluvim o Cecencich, kterym vyvrazdil jejich hlavni mesto Groznyj. Pred par lety, Petre, pred par lety... smilies/undecided.gif
Mikin
prosinec 17, 2022 17:01
... : Jiri Bilina
Dekuji Andreo. Ano, moje manzelka je Kanadanka, o tom jsem se snad zminil. O Kanade zde pisu v jednom kuse. Rec na Rusko prevedl pan Sysala, ja si zase tuknul do estebaka.
A co ty? Mas uz konecne jediny komentar k tema clanku? Lepe pozde, nez nikdy. smilies/wink.gif
Mikin
prosinec 17, 2022 17:19
... : Petr Sysala
Jirko, ty jsi jak ten Putin, taky si historii přizpůsobuješ svý potřebě.
Inu, vrána k vraně sedá. A kdo není s námi, je proti nám, pravda soudruzi?!

Jo a ještě něco, pokud mi přisuzuješ nějakého oblíbence, třeba tvého milého Putina, chtělo by to nějak dokázat, třeba tak jako já teď.
Dikec.
prosinec 17, 2022 17:34
... : Jiri Bilina
Takze mala poznamka (snad uz na zaver), od cloveka ktery zije v Kanade pres 40 let:
Tahle zeme je opravdu fajn. Ze zastancum mene tolerantnich rezimu tolik vadi, to uz je jejich problem. At uz zde ti dobraci ziji, nebo at uz znaji Kanadu jen z dezinformacnich webiku.
A co se zdejsich "vyvrazdenych Indianu" tyce, tech je zde opravdu 8x vice nez pred prichodem belochu. A maji vyhody, o kterych se vetsine smrtelniku ani nesni.
Se dvema z nich jsem na tohle tema diskutoval a jejich stanovisko je jasne. Financnim prispevkum od panu Sysaly ci Kouby se braniti nebudou. smilies/wink.gif
Mikin
----------------------------
P.S. Pokud pan Babiš oznacil Mesic a Slunce za planety, tak to jsou sakra planety!!!
prosinec 19, 2022 01:55
... : Josef
No, tak já už asi 65 let vim, jaký jsou planety sluneční soustavy, vim kde vyrábí kráva mlíko, vim kolik má žaludků, vim, kdo napsal Švejka ............ NIKDY ZA TĚCH 65 LET mi to absolutně k ničemu nebylo! Jsou to jen našprtaný informace bůhví proč, nejspíš proto, aby učitelé měli co učit a pak zkoušet, namísto, aby skutečně učili, hlavně učili logicky myslet, což mnozí ani sami nedokážou. Tak učej, co dokážou.
A tak se uý pár let navrhuje např. zrušení matiky, jako povinnýho maturitního předmětu, o fyzice ani nemluvim. Vlastně už je to úplně jedno; kdo viděl současný maturitní otázky z matiky, připadá si jak v dřív v 7.třídě ZDŠ.
Proč taky učit žáky myslet? To pracujícímu lidu nepřísluší. Co si má lid myslet, to mu řekne vláda a vládou uznaní tv redaktoři a komentátoři. A co si lid nemá myslet, co nemá lid vědět, to se označí za dezinformaci a posléze zakáže, nejlíp i pod nějakejma sankcema.
A jak to má s myšlenim sama vláda? Hahaha chochocho. Stačí se podívat na nějaký fotky, z nichž inteligence přímo stříká.
Vláda to má ovšem myšlení taky daný předem. Přesně podle klasika: Počkáme, co řekne pan prezident USA.
prosinec 19, 2022 05:50
... : Jiri Bilina
No tak... clovek kterej dokaze vyjmenovat vsechny planety slunecni soustavy se to zrejme opravdu kdysi nasprtal.
Ovsem to ze Hasek napsal Osudy dobreho vojaka Svejka, ze mezi planety nepatri Slunce ani Mesic, nebo ze mleko nepochazi ze zaludku, to vi snad kazdej. Pokud teda neni uplne blbej.
A prezident by mel mit inteligenci alespon prumernou... smilies/undecided.gif
Mikin
prosinec 19, 2022 06:33
... : Josef
Pokud se někdo domnívá, že umění něco se našprtat nazpaměť, souvisí s inteligencí, např. Švejk rovná se Hašek, nebo mlíko rovná se mléčná žláza a ta se rovná vemeno, nebo Měsíc nerovná se planeta, tak ať si to klidně užívá. Jistě mu ty jeho "znalosti" byly v životě velmi prospěšný. Mně ne.
Tyhle ubohý posměšky nýmandů, co nikdy v životě nic nedokázali, mi připadaj jako zamindrávaný sebepřesvědčování: "Já to vim, takže jsem inteligentní. Kam se na mou inteligenci hrabe ten blbec miliardář, co to neví."

prosinec 19, 2022 07:20
... : AnickaM
Ale no tak, Pepo. To uz je trochu prehnany, ne? Kdyby treba Pekarova rekla, ze mleko je z zaludku, to by byl rehot! Vcera jsem poslouchala rozhovor Babise s Xaverem a to jsem teda koukala, co ma Babis nasprtanejch veci, jeeje! A taky miluje kasmirovy svetry zn. Bruno.
prosinec 19, 2022 08:56
... : Petr Sysala
Takže, až vaše/naše vnoučata ve škole nebudou něco vědět, tak je v pořádku, že se jim zbytek třídy a paní učitelka huronsky vychláme, bo jsou to tupá hovada.

Tohle si děti odnesou z téhle demokraticke estrády (pod či režii asi, že áno, hm, hm)
prosinec 19, 2022 10:57
... : d@niela
ach joooooo
a zase jsme mimo, přátelé...
MIKINE, můžeš mi vysvětlit, proč???
"P.S. Pokud pan Babiš oznacil Mesic a Slunce za planety, tak to jsou sakra planety!!!"

Mj. jsem přesvědčená, že kdybych sem dala článek o dámských vložkách, ty bys do toho tu svou milovanou politickou nenávist stoprocentně přimíchal!

'
prosinec 19, 2022 14:44
... : d@niela
stejně tak i ty, Pepíno - máš to zapotřebí?
prosinec 19, 2022 14:45
... : Josef
Nejen u Pekarky by mi to bylo jedno. Rozdíl není ve vemeni, ale v tom, co kdo v životě dokázal. O Pekarce akorát vim, že prodávala mobily a že je vemeno.
prosinec 19, 2022 14:47
... : Jiri Bilina
S tim co nazyvas Danielo "politickou nenavisti" snad pod timhle clankem zacali jini.
A mezi nami - dosti nechutnym zpusobem... smilies/undecided.gif
Mikin
prosinec 19, 2022 15:02
... : Josef
To jako já, jestli mám zapotřebí? To určitě nemám, ale hlavně nevim, co.
prosinec 19, 2022 15:10
... : Petr Sysala
Ta pani kandidatka "diplom za hubičku" se bude taky smažit před dětma s podstrčenýma otazkama?

Abych o něco nepřišel, jako silvestrovské číslo by to mohlo být zábavné.
prosinec 19, 2022 15:15
... : Josef
Nějak se mi nechce věřit, že by to bylo za hubičku.
prosinec 19, 2022 16:51
... : Josef Kouba
Studie kanadských vědců odhalila, že lidé, kteří se nenechali očkovat některou z vakcín proti nemoci covid-19, mají mnohem vyšší šanci, že se dostanou do vážné dopravní nehody. Autoři studie argumentují, že tato pravděpodobnost je tak výrazná, že by pojišťovny mohly na základě dat upravit ceny pojištění pro neočkované, případně by se záchranáři u nehod měli chránit proti nakažení covidem od účastníků nehod. Vědci předložili prostou hypotézu: neočkovaní nedodržují pravidla.

V létě 2021 kanadští vědci prozkoumali vládní záznamy více než 11 milionů dospělých, z nichž 16 procent nebylo očkováno žádnou vakcínou proti covidu, uvedl magazín Fortune.
prosinec 20, 2022 09:51
... : Jiri Bilina
Dneska jsem cetl na iDnes pribeh kanadske sportovkyne Margaret McNeil, ktera vozi do Kanady za plavani jednu zlatou medaili za druhou. Clanek byl hezky, akorat v diskusi bylo dukladne nablito poznamkami o jejim vzhledu a puvodu. Holka je totiz adoptovana z Ciny.
Podobny je pribeh dalsi Kanadanky - adoptivni dcery meho dobreho kamarada. Tu odlozili jeji biologicti rodice nekde v Cine na autobusovem nadrazi a ona po adopci vyrustala zde na Yukonu. Jeji starsi bratr hral na housle a mame doma fotku, jak ho mala sestricka napodobuje s dvema klaciky. Dnes ma za sebou holka prestizni konzervator v San Francisku a je z ni mezinarodne uznavana virtuozka.
Proc to pisu... protoze kdyby obe holky zustaly v Cine, nejspis bychom o nich v zivote neslyseli. Talent se muze rozvinout jen v patricnych podminkach.
Jeji jmeno neni dulezite a po precteni diskuse na iDnes i te zdejsi je jen dalsi duvod ho nezminovat.
Mikin

prosinec 21, 2022 06:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]