O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 24 listopad 2022 | |||||
Strana 2 z 3
A nyní můj oblíbený recept na žemlovku z vánočky: Pokud však zrovna žádnou zbylou vánočku nemáte, nenechte se tím odradit. Recept bude fungovat i s jiným bílým pečivem. I s jiným ovocem.
Suroviny
kus vánočky o váze 400–450 g 500 ml mléka 3 vejce 140 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 3–4 středně velká jablka ½ lžičky skořice 550 g rozinek (můžete vynechat) 1lžíce másla a 2 lžíce strouhanky na přípravu formy
Nákypovou formu o rozměrech kolem 25 x 30 cm vytřete máslem a vysypte strouhankou. Vánočku nakrájejte na plátky, jablka oloupejte, rozčtvrťte, vyřízněte z nich jádřinec a čisté kousky pak nakrájejte na tenké plátky. Je to lepší než jablka strouhat nahrubo, zachovají si svou celistvost a nevznikne z nich kašovitá hmota. Smíchejte je se skořicí a případně také s rozinkami, pokud je máte rádi. Předtím ovšem rozinky spařte na cedníku horkou vodou, ať se trochu propláchnou. Do formy rovnejte plátky vánočky tak, aby jejich hřbety směřovaly šikmo nahoru, a mezi ně lžící velkoryse dávkujte připravená jablka. Netrapte se tím, že jablka nesahají až nahoru a že z nich plátky vánočky vyčnívají. . . . . .
Vajíčka
rozdělte na žloutky a bílky, bílky zatím odložte do lednice. Mléko smíchejte se
žloutky, vanilkovým cukrem a 40 g krupicového cukru. Tuto mléčnou směs nalijte
na vánočku s jablky, snažte se být spravedliví a pečlivě přelít každý kus
vánočky. Formu zakryjte alobalem nebo poklicí a odložte aspoň na 6 hodin, nebo lépe přes noc, do lednice. Nejenže se mléčná směs se vsákne do pečiva, ale výsledek bude po upečení mnohem hebčí a vláčnější, než kdybyste žemlovku dali péct rovnou. Jak jsem uvedla už mnohokrát, na dobré věci stojí za to si počkat. Trpělivost vláčnou žemlovku přináší.
|
< Předch. | Další > |
---|