O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

UVAŘTE SI VLASTNÍ PIVO! PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 listopad 2022
Přejít na obsah
UVAŘTE SI VLASTNÍ PIVO!
Strana 2
Strana 3

 

 

Pro následující postup bychom měli mít kvasnou káď, jíž dobře nahradí kvalitní smaltovaný hrnec. Napadá mě vana, ale nevím, kde se v ženách bere to pramálo pochopení pro vědu.

Do vybrané nádoby stáhneme mladinu hadicí, zbytky ze dna přecedíme. Kvasnice jsme rozmíchali s trochou vody, nechali usadit, vodu stáhli a  vzniklou hustší tekutinu zamícháme do ochlazené mladiny. Ochlazené,  znamená pod 10°C.

 

Za necelý den se na hladině objeví smetanově bílá pěna, později zhnědne, což je známka dobrého kvašení. Pokud jsme v tomto stádiu zachovali elementární čistotu, kvas máme uložen v chladném sklepě a není právě parné léto, můžeme tekutinu po několika dnech přečerpat do sudu. Nerez ocel je moderní výdobytek, co k pivu nepatří, ale tady uděláme výjimku, originál sud koupíme. Půlhekťák seženeme do tisícovky. Za dva týdny bude ležák k pití, pokud disponujeme nízkou teplotou (5°C), vydrží i tři měsíce.

 

Zobrazit zdrojový obrázek

 

 

Neberte k ruce žádnou kalkulačku, nesledujte hodiny, účtenky zahoďte ještě na ulici, prostě nic nepočítejte, jinak dopadnete stejně, jako když jsem postavil skleník z hliníku a nerezu a první květáky mi vyšly na šest stovek za kus.

Z uvedeného vyplývá nutnost vyrábět celé rybníky piva, aby postup měl ekonomickou návratnost, ale prý existuje nařízení, jímž se finančák pachtí po nedovolené výrobě většího výstavu, aby vám ji zdanil…

 

Tak, jste tím návodem už dostatečně otráveni?  Skočte si tedy raději pro pivo do krámu.

 

Jo, ale hodně štěstí, pokud byste to riskli!

Wolfg

 

 
Komentáře (2)add feed
... : Josef
No dobrý. Ani jsem to nestačil celý sledovat a už vím, že poslední rada je skutečně ze všech nejlepší. Dík.
listopad 08, 2022 07:36
... : Jiri Bilina
Nevim jak v Cesku, ale u nas si spusta lidi "vari" vlastni pivo z nejruznejsich "kits", coz jsou krabice, ve kterych je vsechno potrebne. Plechovky s prislusnym roztokem, kvasinky atd...
Da to mnohem mene prace nez v clanku zmineny postup, doslova varit se to nemusi, ale take to par tydnu zabere.
Vysledek je levnejsi nez pivo z kramu nebo v hospode, pit se to docela da, ale na dne kazde lahve je sedlina z kvasnic a prevladajici chut je take kvasnicova. Pry se to da odfiltrovat, ale ty filtry jsou zase hodne drahe.
Takze - nakonec je fakt lepsi pivo od odborniku...
Mikin
listopad 08, 2022 17:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]