O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MŮJ ŽIVOT S KOŇMI - 5. PDF Tisk E-mail
Neděle, 06 listopad 2022
Přejít na obsah
MŮJ ŽIVOT S KOŇMI - 5.
Strana 2

 

 

Naše bývalá klisna Ivana, na Maškově uvázaná a kopavá,

stála v nejvzdálenějším boxu stáje a udála se s ní obrovská změna.

Na Maškově byla lechtivá, neklidná při čištění, až zlá. Změna ustájení způsobila zázrak, Ivana byla jak vyměněná, nechala se čistit v boxu neuvázaná a přesto bezpečně. Při návratu s koňmi z jedné výcvikové hodiny, kdy jsem jela za Alenou a Cárkou, jsem zažila příhodu, které bych nevěřila, kdybych to neviděla na vlastní oči. Alena asi nedávala pozor a kobyla ji shodila na cestě pod stájí. Alena se snažila odkutálet se od kobyly dál, ale jejím kopytům se stejně nevyhnula, protože kobyla odskočila na stejnou stranu. Z mého pohledu to byl pád před koně a po něm koňské proběhnutí přes Alenu. Já měla co dělat udržet se v sedle mé též zneklidněné klisny, Cárka se snažila zabránit tomu, aby Alenin kůň utekl na silnici.

 

 

fro23d398_pad_z_kone.jpg :: Koně a poníci

 

 

Šlo o pár vteřin hrůzy, protože jsme netušily, co se Aleně stalo. V podstatě, místo abychom se vrhly do snahy ji zvednout, jsme v šoku jen po ní koukaly. Poněkud se nám ulevilo, že se zvedá celá špinavá ze země, na obličeji otisk bláta z podkovy jednoho kopyta koně, důkaz, že na ni ten kůň opravdu šlápl. My zíráme a Alena nadává. Ta mrcha mi dupla na loket! Postupně zjišťujeme, že Alena má škrábanec na lokti, a na obličeji odřenou tvář a později velikou modřinu. Jak je to možné? Předpokládáme, že kobylka se sice lekla, jezdkyni shodila a šlápla na ni, přesto i ve své polekanosti nějak rozpoznala, že šlape na člověka a dokázala nohu nadlehčit tak, že Aleně obličej nerozdrtila.

 

Po zkušenostech, kdy mi kůň párkrát šlápl na nohu a stál a stál jako kdyby nevěděl, že noha vespod bolí, nevím, jak je to možné. Zdá se, že kůň chápe vážnost situace a chová se podle toho. Možná na nás ve stáji šlapou, protože se tím pobaví, možná nás proto ze sedla shazují, když mají nějakou záminku, ale v podstatě je kůň empatický tvor a má o svého jezdce starost.

 

Během svého života jsem zažila i další příhody, které jinak vysvětlit nedovedu. Já jsem předposlední den školního roku dopadla hůř. Při přelézání koňské ohrady jsem doskočila na hroudu, ta se rozpadla, já upadla a způsobila si výron kotníku. V sádře jsem pak prožila část prázdnin, ale také legrační poslední školní den, protože spolužáci si někde vypůjčili dvoukolák a s ním mne, protože jsem měla nechodící sádru, dovezli do školy.

 

Po prázdninách už nikdo z bývalé maškovské party na jízdárnu v Hájích nechodil,

nechtěly tam docházet ani Alena s Cárkou a tak jsem tam přestala chodit i já.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře (4)add feed
... : kyttka
Trochu smutně zakončenej díl, ale určitě ne poslední, aspoň doufám. smilies/smiley.gif Koně jsou krásný, tady okolo nás jsou hned dvě jízdárny nebo jak to napsat, jasně že komerční. Ale chodíme kolem ohrad a občas se kochám. No a když je s pesanem potkáme venku, tak se mi líbí ten vzájemnej respekt. smilies/smiley.gif
listopad 07, 2022 05:26
... : doktor
Milenko hezké,smutné,ale těším se na nové vyprávění s body.Hezké odpoledne.
listopad 07, 2022 13:41
... : AnickaM
Ja predpokladam, ze se vsechno v dobre obrati. Clean netrpelive na dalsi pokracovani!
listopad 09, 2022 21:56
... : AnickaM
Oprava ...cekam na...
listopad 09, 2022 21:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]