Strana 1 z 2 ![](http://obrazky.kudlanka.cz/FRANTA2.jpg) Může se zdát, že pálení žáhy je vážné onemocnění. Ovšem nemusíte se znepokojovat, jde o zcela běžný stav. Podle některých odhadů až 12% lidí na celém světě pozná někdy během svého života pálení žáhy. Vše, co sníme, prochází naším jícnem do žaludku. Uvnitř žaludku je potrava trávena pomocí žaludečních šťáv, což je kombinace kyseliny chlorovodíkové a několika enzymů. Možná se ptáte, jak je možné, že mám uvnitř těla kyselinu a přesto za normálních okolností nedochází k jeho poškození?
![](http://obrazky.kudlanka.cz/bricho789.jpg)
Za prvé, sliznice žaludku je vybavena speciálním mechanismem,
který zajišťuje její odolnost vůči působení kyselin. Aby se kyselý obsah
žaludku nemohl dostávat do míst, kde již sliznice není chráněna proti působení
kyselin (což je například jícen), je jícen na vstupu do žaludku vybaven
speciálním svěračem (dolní jícnový svěrač), který umožňuje pohyb potravy do
žaludku, ale brání zpětnému pohybu žaludeční šťávy do jícnu. Díky dolnímu
jícnovému svěrači se tedy potrava může pohybovat z jícnu do žaludku, ale nemůže
se vracet zpět. Pálení žáhy začne, pokud je funkce dolního jícnového svěrače
narušena a kyselina se vrací zpět do jícnu. V důsledku toho je citlivý jícen
podrážděn a výsledkem jsou charakteristické příznaky pálení žáhy (bolest na
hrudi, bolest horní části břicha nebo kyselý pocit v ústech.
Příčiny pálení žáhy
Příčiny pálení žáhy mohou být fyziologické (normální) nebo
patologické (abnormální). Mezi fyziologické příčiny pálení žáhy patří
těhotenství, jedení kořeněných a smažených jídel, obezita a špatný styl života.
Patologickou příčinou pálení žáhy může být infekce bakterií (Helicobacter
pylori), oslabení jícnového svěrače, pooperační komplikace, hyperkalcémie
(nadměrná hladina vápníku v krvi) a oslabení anti-refluxní bariéry jícnu.
- Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat
pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny
jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto
hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její
neutralizaci. Žádná kyselina rovná se žádné pálení žáhy.
- Jablečný ocet je kouzelný elixír, který se používá při spoustě
potíží a pálení žáhy je jednou z nich. Je snadno dostupný na trhu. Pomáhá
urychlit trávení potravy. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud je
jídlo v žaludku. Jakmile jídlo opustí žaludek a vstoupí do střeva, hladina
kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy. Navíc, jablečný ocet také
pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.
- Česnek je další běžná kuchyňská surovina, která se používá k
léčbě pálení žáhy. Můžete zvýšit používání česneku ve své každodenní stravě
nebo můžete žvýkat stroužek česneku, pokud se u vás objeví pálení žáhy. Možná
se vám nebude líbit jeho chuť, ale určitě vás potěší blahodárné účinky česneku.
- Jak bychom mohli zapomenout na med, pokud jde o přírodní léky?
Med je též účinný při pálení žáhy. Pomáhá zmírnit příznaky v důsledku celé řady
důvodů. Za prvé zklidňuje bolest. Za druhé vytváří ochranný obal kolem sliznice
jícnu a blokuje působení kyseliny. Za třetí urychluje regeneraci sliznice po
poškození. Med můžete použít mnoha různými způsoby. Například použijte med
místo cukru do svých oblíbených nápojů. Nebo můžete rozmíchat 1 - 2 lžičky medu
ve sklenici teplé vody. Tento nápoj můžete pít během dne mezi jídly.
- Jíst mandle je další přirozený způsob, jak vyléčit příznaky
pálení žáhy. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v mandlích
neutralizuje žaludeční kyseliny. Jezte 10 - 20 mandlí denně a uvidíte, že
příznaky pálení žáhy odezní.
- Brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace
draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem
brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu.
- Další dobrá věc: Vše, co musíte udělat, je jít do kuchyně, otevřít
lednici a vzít z ní sklenici s hořčicí. Smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí
vody a roztok vypijte. Uvidíte, že za okamžik bolest odezní.
|