O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDYŽ PÁLÍ ŽÁHA PDF Tisk E-mail
Úterý, 20 září 2022
Přejít na obsah
KDYŽ PÁLÍ ŽÁHA
Strana 2
Může se zdát, že pálení žáhy je vážné onemocnění. Ovšem nemusíte se znepokojovat, jde o zcela běžný stav. Podle některých odhadů až 12% lidí na celém světě pozná někdy během svého života pálení žáhy. Vše, co sníme, prochází naším jícnem do žaludku. Uvnitř žaludku je potrava trávena pomocí žaludečních šťáv, což je kombinace kyseliny chlorovodíkové a několika enzymů. Možná se ptáte, jak je možné, že mám uvnitř těla kyselinu a přesto za normálních okolností nedochází k jeho poškození?

 

Za prvé, sliznice žaludku je vybavena speciálním mechanismem, který zajišťuje její odolnost vůči působení kyselin. Aby se kyselý obsah žaludku nemohl dostávat do míst, kde již sliznice není chráněna proti působení kyselin (což je například jícen), je jícen na vstupu do žaludku vybaven speciálním svěračem (dolní jícnový svěrač), který umožňuje pohyb potravy do žaludku, ale brání zpětnému pohybu žaludeční šťávy do jícnu.

Díky dolnímu jícnovému svěrači se tedy potrava může pohybovat z jícnu do žaludku, ale nemůže se vracet zpět. Pálení žáhy začne, pokud je funkce dolního jícnového svěrače narušena a kyselina se vrací zpět do jícnu.

V důsledku toho je citlivý jícen podrážděn a výsledkem jsou charakteristické příznaky pálení žáhy (bolest na hrudi, bolest horní části břicha nebo kyselý pocit v ústech.

Příčiny pálení žáhy

Příčiny pálení žáhy mohou být fyziologické (normální) nebo patologické (abnormální). Mezi fyziologické příčiny pálení žáhy patří těhotenství, jedení kořeněných a smažených jídel, obezita a špatný styl života. Patologickou příčinou pálení žáhy může být infekce bakterií (Helicobacter pylori), oslabení jícnového svěrače, pooperační komplikace, hyperkalcémie (nadměrná hladina vápníku v krvi) a oslabení anti-refluxní bariéry jícnu.

 

  • Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci. Žádná kyselina rovná se žádné pálení žáhy.
  • Jablečný ocet je kouzelný elixír, který se používá při spoustě potíží a pálení žáhy je jednou z nich. Je snadno dostupný na trhu. Pomáhá urychlit trávení potravy. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud je jídlo v žaludku. Jakmile jídlo opustí žaludek a vstoupí do střeva, hladina kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy. Navíc, jablečný ocet také pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.
  • Česnek je další běžná kuchyňská surovina, která se používá k léčbě pálení žáhy. Můžete zvýšit používání česneku ve své každodenní stravě nebo můžete žvýkat stroužek česneku, pokud se u vás objeví pálení žáhy. Možná se vám nebude líbit jeho chuť, ale určitě vás potěší blahodárné účinky česneku.
  • Jak bychom mohli zapomenout na med, pokud jde o přírodní léky? Med je též účinný při pálení žáhy. Pomáhá zmírnit příznaky v důsledku celé řady důvodů. Za prvé zklidňuje bolest. Za druhé vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny. Za třetí urychluje regeneraci sliznice po poškození. Med můžete použít mnoha různými způsoby. Například použijte med místo cukru do svých oblíbených nápojů. Nebo můžete rozmíchat 1 - 2 lžičky medu ve sklenici teplé vody. Tento nápoj můžete pít během dne mezi jídly.
  • Jíst mandle je další přirozený způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v mandlích neutralizuje žaludeční kyseliny. Jezte 10 - 20 mandlí denně a uvidíte, že příznaky pálení žáhy odezní.
  • Brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu.
  • Další dobrá věc: Vše, co musíte udělat, je jít do kuchyně, otevřít lednici a vzít z ní sklenici s hořčicí. Smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí vody a roztok vypijte. Uvidíte, že za okamžik bolest odezní.
 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]