O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HOLUBÁŘI - 2. PDF Tisk E-mail
Pátek, 25 březen 2022
Přejít na obsah
HOLUBÁŘI - 2.
Strana 2

 

 

Měl jsem slzy v očích, a již jsem se rozhodoval hledání vzdát, když se na mé směšné mlaskavé napodobování kavky ozvala z nočního stolku odpověď -  m..ťa, m..ťa, m..ťa, m..ťa. 

 

Přál bych všem prožít onen nádherný pocit, který projel v krátkém okamžiku mým tělem a za slzy jsem se nestyděl. Odcházeli jsme ztichlou chodbou, já se šťastným úsměvem, na rameni mi seděl spokojeně Pepek a čechral mi zobákem vlasy. 

 

Pozdě odpoledne jsem se vracel od jezu, dosyta vykoupán, bos, jen v šortkách.

Byla neděle. Srpnové slunce řádilo naplno. O školních prázdninách jsem se přihlásil na brigádu.

Zásoby barevných kovů byly vyčerpány.

Pracoval jsem šest hodin a dostal neskutečně nudnou práci.

V jakémsi průjezdu jsem seděl před obrovskou hromadou použitých cihel a malou sekyrkou je upravoval do použitelného stavu. Od pondělí do pátku. Šedesát haléřů za jednu čistou. 

 

Kousek od domu na Janské náměstí jsem napodobil kvákavý zvuk kavky a netrvalo dlouho a Pepek mi usedl radostně na ruku a hup na rameno.

 

 

Na aukci poštovních holubů se šampion prodal za 32 milionů korun - iDNES.cz

 

Když mne maminka nakrmila, pelášil jsem na půdu k holubům se zbytky jídla. Ale i kdybych je nekrmil, uměli se postarat sami. Vylezl jsem vikýřem na střechu a sedl na prkno mezi komíny. Byl to malý rituál s holuby. Drobil jsem chléb, někdy sypal vařenou rýži.  Přiletěli i holubi, kteří u mne nebydleli. Poštovní holoubek vyrostl ve zdatného jedince a asi z vděčnosti, že jsem jej v mládí krmil, se ke mě choval stejně jako Pepek. Ke konci školního roku jsem jej přinesl do třídy a za asistence všech žáků jej vypustil s okna.

Letěl rovnou domů. 

 

V chladnějších dnech jsem chodil za partou kluků k Plicňáku. Tak se říkalo domkům na svahu u nemocnice. Hráli jsme tam na malém plácku fotbal. Pořád za mnou chodil Jirka Pekláč, byl ještě menší než já, chodil teprve do šestý. Stále loudil, abychom ho vzali s sebou do kostela na holuby. Nakonec nás ukecal. Hnízda byla již prázdná, mláďata již vylétla. 

 

Asi hodinu jsme  lelkovali po půdě a v obou věžích. S prázdnou jsme sestoupili k naší únikové cestě. Když Pekláč uviděl, kudy musí slézt, razantně sestup odmítl. Po krátké poradě jsme vymysleli jediný možný plán. Jirka Levý se spustil k úzkému oknu, držel se mříže a odtáhl se ode zdi co nejvíce, aby mohl a byl připraven Pekláče chytit mezi zeď a sebe. Když již visel za ruce a vše šlo podle plánu,  dostal šok, začal hlasitě křičet a domáhal se, abych jej vytáhl zpět, což však bylo nemožné. 

 

Jirka mi dal znamení, já jsem Pekláčovi silou odtáhl ruce z rámu a pustil jej volným pádem do kamarádovy náruče. Jen necelý metr volného pádu a bylo by vše v pořádku. Ne!  Ten vůl pokrčil nohy a místo aby hladce přistál dle plánu, dopadl Jiřímu nohama na ramena, udělal ve vzduchu salto a praštil sebou ze čtyř metrů na dlažební kostky.

 

Ležel na břiše a nehýbal se. Během chvilky jsme stáli nad ním, přesvědčeni, že se zabil. Opatrně jsme jej otočili na záda. Krvácel z nosu a na čele se mu dělala obrovské modrofialová boule.

V okamžiku, kdy jsem se už rozhodl beze slov doběhnout na nedaleké náměstí pro pomoc, se Pekláč ozval, "kluci, to byla morda…"  a s naší pomocí se postavil. Zázraky se dějí, asi okolo kostela létají andílci. Nebylo mu dva týdny veselo, přežil ten neuvěřitelný pád jen s otřesem mozku.

 

 Co bylo dál. Staré město se obléklo do hávu lešení. Strýc Karel a Strýc František byli  členy správné strany a dostali na chebském náměstí prostorné byty. Tatínek, jakožto bývalý krejčí – tj. kapitalista, dostal byt v paneláku.

Moji holubi se díky rámusu sbíječek stali opět svobodní,  Pepek kavka jednoho dne odletěl a již se nevrátil.

 

 

I já jsem jednoho dne odlétl, a toto je má vzpomínka na Cheb. 

 Pepa Kouba

 


Komentáře (7)add feed
... : *deeres*
Krásná vzpomínka smilies/kiss.gif
březen 25, 2022 16:24
... : andrea
Pepo, prosím prosím, další takové psaní, to je pohlazení na duši, v té dnešní době plné mizerie!
Předem díky!!!
březen 25, 2022 17:18
... : d@niela
Tak to se připojuju i já - Pepo, tohle je minimálně teď, v tomto čase, pro Kudlanku bezpečnější :-))))
A stejně jako všem - i mně se to moc líbí.
březen 25, 2022 20:39
... : Josef Kouba
Děkuji za pochvalu a Daniele za ilustraci. V chrámu svatého Mikuláše a Alžběty jsem byl nejen na půdě, ale dokonce jednou o půlnoci na vánoční mši. Byla mi hrozná zima. Netopili, ale byl to zážitek.
březen 26, 2022 00:13
... : mamča
Hezké vzpomínky na dětství. Díky za ně !
březen 26, 2022 06:50
... : doktor
Musím Pepo přiznat,že jsi mne dostal.Moc hezká vzpomínka ,opravdu moc hezká.Tiše Ti tleskám.
březen 27, 2022 11:57
... : Markéta
Díky za moc hezké čtení.
březen 28, 2022 09:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]