O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO |
Pondělí, 14 únor 2022 | |||||||
Strana 3 z 3
Suroviny 200
g krup 200
g sušených fazolí nebo hrachu 2
velké cibule 5
stroužků česneku 1
vrchovatá lžička soli 1
lžička mletého zázvoru ½
lžičky celého kmínu 1
vrchovatá lžička sušené majoránky 1-1,2
kg husích nebo kachních stehen Postup 1. Den předem přeberte
fazole od případných nečistot, propláchněte je na cedníku a v míse zalijte
takovým množstvím studené vody, aby fazole přesahovala o 4-5 cm. Pokud máte
doma tvrdou nebo středně tvrdou vodu, přidejte k vodě 1 g jedlé sody (zhruba
⅓-½ lžičky). Fazole nechte namáčet aspoň 8, lépe 12 hodin. 2. Kroupy dobře properte pod
studenou tekoucí vodou v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby je
asi o dva centimetry přesahovala, a nechte zhruba hodinu stát – anebo ještě
lépe je takto uložte do lednice přes noc. Klidně je tedy namočte ve stejnou
dobu jako fazole. 3. Namočené fazole sceďte,
vsypte do hrnce, zalijte novou vodou 1-2 cm nad fazole, opět přidejte sodu,
musíte-li kvůli tvrdé vodě, a velmi zvolna začněte fazole zahřívat a přivádět k
varu. Dopřejte jim čas a nespěchejte, slupka lépe změkne v klidu. Nebojte se
fazole zahřívat 15-20 minut, než začnou poprvé vřít. Bokem si přiveďte k varu
1,5 litru vody. 4. Vroucí fazole nechte
jemně bublat 5 minut, potom je sceďte a vraťte do hrnce. Zalijte je 500 ml
vroucí vody, nezapomeňte na sodu, a znovu přiveďte k varu. Po 5 minutách ještě
jednou slévání a nahrazení vody zopakujte. Pak už přidejte (kromě sody
pochopitelně) i ¼ lžičky soli, zakryjte poklicí, zmírněte žár plotýnky tak, aby
bublání bylo jen mírné a konejšivé, a vařte 1-2 hodiny, než fazole změknou. 5. Po uplynutí první hodiny
začněte fazole kontrolovat a jakmile seznáte, že jsou měkké dost, přestaňte
vařit. Voda by se měla částečně vstřebat, takže ke konci vaření nemusí být vše
ponořené, ale pokud máte hrnec zakrytý pokličkou a plotýnku zapnutou jen hodně
umírněně, není se čeho bát. Obsah hrnce můžete jednou nebo dvakrát preventivně
promíchat, ale nepřehánějte to, mícháním se fazole zbytečně rozpadají. Uvařené
fazole sceďte. 6. Zatímco se vaří fazole,
uvařte i kroupy. Slijte je z vody, ve které se namáčely, zalijte novou vodou,
aby kroupy přesahovala zhruba o centimetr, osolte ½ lžičkou soli, nenásilně a
beze spěchu přiveďte k velmi mírnému varu a vařte nezakryté 30 minut, nanejvýše
však 45 minut. Zbylou vodu, je-li nějaká, slijte. 7. Troubu začněte
předehřívat na 120 stupňů bez horkovzduchu. Cibuli i česnek oloupejte, cibuli
nakrájejte nadrobno, česnek rozmáčkněte a nasekejte taky nadrobno. V míse
smíchejte uvařené fazole, uvařené kroupy, cibuli, česnek, ½ lžičky soli, kmín,
zázvor a v dlaních promnutou majoránku. Tuto směs rozložte do větší zapékací
nádoby nebo do pekáče. 8. Stehna opláchněte, po
obou stranách osolte zbytkem soli (na každé přijde velká špetka), můžete ještě
přidat i špetku kmínu. Pokud někde mají vydatnější tukové polštáře, můžete v
těchto místech propíchat kůži vidličkou nebo nožem, aby se sádlo lépe vypeklo.
Maso položte kůží nahoru na připravenou směs a lehce ho do ní zatlačte, aby
každému kousku vyčnívala zhruba jen horní polovina. Pekáč zakryjte padnoucí
poklicí nebo alobalem, který pevně utěsníte. 9. Vložte do trouby a pečte
6-8 hodin, podle toho, kolik máte zrovna času. U pomalého pečení na nějaké té
hodině nesejde. 10. Pekáč vyjměte z trouby a
sejměte z něj poklici. Upečená a téměř rozpadavá stehna opatrně přendejte do
menšího pekáčku. V troubě přitopte na 180 stupňů a jakmile se nahřeje, vložte
do ní maso, nezakrývejte ho a dopečte 10-15 minut do zezlátnutí a vypečení
kůže. Hlídejte, maso už není syrové a kůže je tenká, bude to opravdu dílo
okamžiku. 11. Zbylý obsah pekáčku
důkladně promíchejte, ochutnejte, a pokud je to potřeba, dosolte. Pokud mezi
fazolemi a kroupami shledáte větší množství vypečeného tuku, který by dělal
jídlo těžké, nechte obsah pekáčku chvíli vykapat na velkém cedníku. O chuť a
šťávu z masa se nebojte, ta je na rozdíl od tuku uvězněná v kroupách, takže o
ni nepřijdete. Nenechte směs příliš vychladnout, ať ji nemusíte znovu ohřívat,
odkapání sádla je záležitost jedné nebo dvou minut. Kroupy s fazolemi vraťte do
teplého pekáčku a opět přikryjte, ať nepřichází o teplo. 12. Pokud jste měli menší počet stehen, než je počet strávníků, odkrojte upečené maso z kosti a rozdělte na správný počet porcí. 13. Podávejte jen tak, bez přílohy, nebo třeba s chlebem. Tradičně se šoulet doprovází neochucenými bramboráčky (bez česneku a majoránky) nebo vařeným těstovinovým strouháním, ale taková vylepšení jsou jen na vás.
|
< Předch. | Další > |
---|