O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK JSEM NAUČIL LAMU ZDRAVIT PDF Tisk E-mail
Pondělí, 29 listopad 2021
Přejít na obsah
JAK JSEM NAUČIL LAMU ZDRAVIT
Strana 2

 

 

Tak jsme – a to zcela pravidelně, denně, začali přilepšovat lamákovi.

Všichni známí mi začali sbírat zbytky starého chleba a tvrdé rohlíky. Ale zásoby jednou dojdou.

A došly. Lidé asi nic nevyhazují a všechno dojídají.

Při cestě za nákupem jsem se stavil v obchodě janovské pekárny, že si opět objednám nějaké neprodané pečivo.

 

Místo odpovědi na pozdrav mi paní prodavačka s úsměvem řekla jen „mám“. A mám toho dnes hodně, dodala. Takže jsem nic neobjednával. Ona mi sesypala několik přepravek neprodaných rohlíků do velkého černého igelitového pytle, hodila ho na váhu a řekla: bude to za padesát, berete? No samozřejmě.

Takové množství budu mít až do Vánoc. Řekl jsem jí, že lamáček bude mít radost, ona že ho mám od ní pozdravovat atd. Pár úsměvů, pár zdvořilostních frází do doby, než to lamák spapá. Pak se zase přijedu ukázat a prohodit pár slov s příjemnou ženskou. Opět tu suším dvě vysoké řady papírových krabic od jablek, plných neprodaného pečiva. Ale při dnešní inflaci je ten plný pytel za pade úplně zadarmo.

 

Při úplně první návštěvě, kdy jsem odjel jen s plnou papírovou taškou, paní nic nechtěla a tak jsem jí dal čokoládu za ochotu. No a teď mám takovou nadílku... To by bylo pro několik lamáků.

V garáži to pak suším, aby to bylo řádně proschlé, tvrdé a protože lamák má asi hodiny v hlavě, každý den ráno mezi devátou a desátou stojí na svém kopečku za potokem a dívá se, kdy otevřu domovní dveře nebo garážová vrata. A pokud mne vidí, s kopečku sejde blíže k potoku, na své místo, kam mu denně dávám ty jeho dobroty.

 

Ve stavebninách jsem si koupil tři metry dlouhou teleskopickou tyč, jaká se používá třeba na válečkování vysokých nepřístupných míst. Na její konec jsem přišrouboval plastovou misku a tímto podavačem se značně zlepšilo krmení lamáka. Do misky naložím ty jeho pamlsky, vysunu teleskopickou tyč a mám jistotu, že to nezapadne do trávy a vyklopím mu to na to jeho očekávané místo. Musím ale také dávat pozor, abych sám nespadl do potoka, i když, za tu dobu už je to rutina.

 

Teď se však musím vrátit k samotnému nadpisu, protože to, že mne lamák vždy zdraví, že na mne nikdy v životě neplivl, i když mám brýle, což je pravda pravdoucí a nic než pravda.

To zdravení jsem ho naučil tak, že když mu nesu to jeho papání nebo přilepšení, protože on se jinak celý den pase, a kdo má tu trávu pořád žrát, že?

Mluvím na něj, říkám mu ahoj lamáčku, a mohutně kývu hlavou nahoru a dolů. Někdy i čekám, až to spořádá. A on to pak k mé radosti za několik dní začal dělat po mně. Protože má mnohem delší krk než já, je to jeho kývání samozřejmě mohutnější, výraznější, ale kdo ví, možná je v tom i kousek radosti.

 

Někdy se postaví i na zadní, někdy si i poskočí. A někdy už mne zdraví jako první a to i na dálku, když vidí, že jsem si připravil jeho krmící výsuvnou tyč, která mu naznačuje, že se něco bude dít.

Až budou zralá jablíčka, nasbírám mu opět bednu jablek, aby tu stravu neměl tak jednotvárnou.

I když s mrkví neudělám nic špatně.

 

A to je konec pohádky.

Tak hezky do postýlek a pozor, dámy, ne abyste byly ke svým protějškům, které vám dělají jen slast, tak kruté, jako ten odporný hmyz.

Znáte to staré přísloví: Za dobrotu na žebrotu.

 

STREJDA

(Moc hodnej to chlápek)

 
Komentáře (11)add feed
... : mamča
Strejdo, to jsi opravdu moc hodnej chlápek. Lamák je určitě šťastnej už jen proto, že má kamaráda, co na něj mluví, a ještě mu nosí dobroty.
Já jenom úplně nechápu, co pudí lidi, pořizovat si zvířata z jiných krajů, když jim nedokážou zajistit správnou péči. A i když mají zvířata dostatek krmiva i zázemí, musí se jim samotným stýskat.
V Karlštejně byly dvě "minizoo". V té jedné mají dva velbloudy a slona. Jen tak, na louce u řeky. V té druhé, kterou už zrušili, měli šelmy. Zavřené v malých klecích, že se sotva mohly otočit. Uprostřed obce, na malém pozemku. Puma řvala celé dny. Ještě že už je odtamtud vykázali, ale co se stalo se zvířaty ? Kde zase strádají ? smilies/angry.gif

listopad 30, 2021 07:04
... : strejda
Mamčo,
oni ti majitelé lamy toho mají hodně. Nabrali si toho tolik, že to nemohou zvládat ke spokojenosti zvířat. Táta už nemůže, to je vetchý stařec a dva synové mají ve vedlejší obci farmu, která jim zabere spoustu času. V devadesátých létech, kdy byl táta na obecním úřadě tzv. u lizu, skupovali pozemky, které se tu skoupit daly. Něco snad mají i v pronájmu a tak se tu na okolních stráních pasou krávy a ovce. Těch ovcí je pořádné stádo. Na zimu je pak svážejí k ustájení. Krávy, ty jsou také jiné, než známe. Je to prý hnědé horské, asi šumavské plemeno, s dlouhou srstí, které však nedávají mléko, ale pěstují se výhradně na maso. To mi bylo vysvětleno, když jsem namítal, že tu nemají žádný ochranný přístřešek, žádné závětří a že jim musí být zima. Dříve se tu pásla i zvířena z chomutovské zoo, jako výpomoc, protože tam byl tehdy problém se žrádlem.
No a ty lamy už tady zůstaly. Každý turista se tu zastaví, fotografuje a dříve sem jezdily i školy na poznávací výlety. Teď je to atrakce hlavně pro Němce. A já už to mám i jakousi každodenní povinost, dát po ránu lamě něco na přilepšenou.

Všiml jsem si, že nějaký šotek způsobil, že první odstavec se tam objevil dvakrát. Což je úplná a omluvitelná prkotina.
listopad 30, 2021 11:12
... : d@niela
Strejdásku, prepáč, zase jsem to dělala nějak - nevim, mám napsat hodně časně ráno, nebo dost pozdě v noci?
takze omluva letí za tebou. A piš, piš!!!
Umíš
listopad 30, 2021 11:35
... : mamča
strejda : Tady vloni taky na kousku louky ustájili stádečko těch chlupatých krav. Vypadaly jako bizoni, a byly tam i s mláďaty, kolem kterých v mrazech utvořily kruh, aby je chránily před větrem a trochu je svým teplem zahřály. Přístřešek žádný, ale na kraji louky malý remízek, kam se v největších mrazech schovávaly. Pak napadl sníh, a kravičky neměly co žrát. Sice jim tam dali balík sena, ale to bylo pro všechny málo. Vloni tu trvaly mrazy asi 10 dní, krávy tam zůstaly až do jara. Pak je na jaře někam odvezli, a letos už tam nejsou.
Myslím si, že i "otužilé" plemeno potřebuje aspoň přístřešek, kam by se mohly kravičky schovat. Protože před vytrvalým deštěm je nechrání ani ta huňatá srst.
Ale nejsem chovatel krav, jen milovník zvířat všeho druhu.
listopad 30, 2021 11:43
... : doktor
Strejdo coříci ?....... DĚKUJU,moc hezký.
listopad 30, 2021 13:21
... : PATRIK
Zdravím a obdivuju!
listopad 30, 2021 21:34
... : *deeres*
Když jsem zrovna doma, tak to mám kousek do Suchdola na Zemědělskou univerzitu. Mají tam také ZOO koutek i když trochu jiný , než je obvyklé. Chovají pouze hospodářská zvířata. Uvidíte tam třeba obrovskou bechyni, velkou jak malé auto , jak krmí spoustu růžových mrňavých válečků. Mají i lamy. Ne úplně obyčejné, mají alpaky, co vypadají, jak přerostlé plyšoéá hračky pro děti. V USA jsou pro jejich vzhled, učenlivou a zvídavou povahu často chována jako domácí mazlíčci. Je to nenáročně zvíře, použitelné jako sekačka na trávu a hlídací pes.
Vlna z alpaky, stejně jako mohér z angorské kozy, patří k nejkvalitnějším přírodním materiálům na světě.
https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_E/tLKBZoJ.jpeg?fl=cro,0,0,800,532|res,1024,,1|webp,75
prosinec 01, 2021 05:48
... : Milene
Deeres, tak to je moc hezký nápad na procházku s vnukem. Musím si to jít hned zapsat. A ten obrázek je boží.

prosinec 01, 2021 09:04
... : *deeres*
Vnukovi by se to určitě líbilo, alpaky jsou kouzelný, ve výběhu s nima jsou i malé slepičky s kaťaty a lamy se mohou krmit. Je tam k dispozici automat, kde se dá koupit za pár šupů to správné krmivo pro ně. Areál býval běžně volně přístupný, včetně mini ZOO. V čase otevřených dveří bývaly přístupné i úžasné skleníky. Tam jsem nad exotickýma kytkama vždycky slintala blahem a navíc jsem tam směla i se psy. Jenže teď, když se blbne s covidem, tak nevím, jestli areál není uzavřený pro veřejnost?
To byste s vnukem mohli vidět maximálně výběhy s koňmi, ty jsou na konečné busu 147.
Ale nezoufala bych, kdyby byla ZOO uzavřená, stačí sejít s kopce dolů do Lysolají, kde je přírodní památka Housle se zázračným pramenem u Mariánské kaple.
https://www.nase-voda.cz/tipy-na-vodni-vylety-pamatka-housle-zazracna-studanka/
prosinec 01, 2021 13:11
... : Milene
Díky.
prosinec 01, 2021 14:17
... : Giotta
Nechci být příliš tvrdá, ale ráda bych upozornila, že krmit cizí zvířata bez vědomí majitele NEDOPORUČUJI. Každoročně několik koní v České republice doplatí to, že jim cizí lidé nabídnou nepřiměřené množství rohlíků nebo jablek a pod. Takový kolemjdoucí rodinka v dobré víře nasype za ohradu kyblík jablek či tvrdého pečiva, možná v množství neohrožující zdraví zvířat vzhledem k jejich počtu v ohradě, ale bohužel rodinka netuší, že dnes jsou už desátí, kteří koníkům přilepšili.
Jsem moc a moc ráda, že moji koně mají oba pastevní areály ne moc lidem na očích a že tam za nimi krmiči nechodí a koníky nekrmí.
prosinec 03, 2021 17:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]