O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
NEJČERSTVĚJŠÍ ZELENINA - POUŽÍVÁTE JI? |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 23 listopad 2021 | |||||||
Strana 3 z 3
ostatní zrniny a semínka
Pohanka – pro naklíčená semena použijte loupanou pohanku kroupu. Namáčení na 20 minut a druhý den zpravidla vyklíčí. Musíte ale mít šetrně vyloupaná semínka. Pro pěstění výhonků se používají tmavá neloupaná semena. Máčejte je 15 hodin a pak je dejte na buničitou podložku a po tři dny je držte ve vysoké vlhkosti – nelépe zakryté mikroténovou fólií. Za deset až čtrnáct dnů seřezávejte výhonky.
Vojtěška – prodávaná jako alfa-alfa. S jejím klíčením je to komplikované a nejlepší je, podle mého názoru keramický neglazovaný talíř či miska (pod květináč). Namáčení 4 – 6 hodin a pak maličká semínka rozprostřete na keramický talíř a pravidelně určitě 4x za den zaroste rozprašovačem. Semínka nesmí uschnout a nesmí plavat ve vodě. Klíčí už druhý den, ale v tomto případě je lepší počkat si 3 – 5 dnů na výhonky tedy až se porost zazelená.
Řeřicha – se předem nemáčí jen se průběžně rosí alespoň dvakrát denně. Nejlepší způsob je na keramickém, neglazovaném talíři pod průsvitným poklopem. Naklíčená je již druhý den ale zpravidla se čeká 5 – 7 dnů na výhonky. Propláchnuté je konzumujte i s cennými kořínky.
Ředkvička – se pěstuje pro výhonky. Předmáčení cca 10 hodin a poté klíčení na keramických miskách, na klíčidlech nebo tkanině. Teplota do 18 stupňů. Klíčí již druhý den 5 – 7 den se sklízí. Lze ji konzumovat včetně kořínků.
Amarant – hodnotná semínka amarantu nechte jen naklíčit protože výhonky starší dvou dnů bývají hořké. Předem amarant nemáčejte, jen pravidelně roste na keramické misce.
Sezam – předmáčejte ho 8 – 10 hodin poté nechte den klíčit ve sklenici či na klíčidle. Několikrát propláchněte a za jeden či půl druhého dne je naklíčený. Měl by mít jemnou, příjemnou oříškovou chuť. Mám zkušenost, že starší výhonky mají nedobrou chuť.
Tak – a teď už máte jen za úkol najít si potřebné propriety, pochopitelně sehnat ta správná semínka – a jde se na to… Samozřejmě, že je možné nakličovat i různá jiná semínka jako třeba kukuřice, hořčice, len, červená řepa, loupaná tykev a podobně, ale vždy to musí být obilky či semínka vhodná ke konzumaci, rozhodně NENAKLIČUJTE ta, která se prodávají k výsevu do zahrádek a skleníků.
HODNĚ ŠTĚSTÍ a dobrou chuť, vaše NATALLI
|
< Předch. | Další > |
---|