O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNA - PŘÍRODNÍ KUŘECÍ PLÁTKY Z PRSOU I ZE STEHEN |
Úterý, 12 říjen 2021 | ||||
Strana 2 z 2
Množství tekutiny
V receptu používám na podlití vodu – jen trochu, asi čtvrt litru. Úplně to stačí, maso taky trochu šťávy pustí a nakonec bude omáčky dost. Nicméně pokud byste měli v úmyslu vyrobit omáčky víc, už ji nemůžete nastavit další vodou – teď je chuť podle množství surovin v receptu v rovnováze a voda by ji naředila.
Místo dodatečné vody je třeba použít nějakou jinou tekutinu, která vlastní chuť už má. Například vývar. Nebo rajčatovou passatu. Trochu vína. Smetanu. Vodu z namočených hub. Vodu z vařených brambor. Zeleninové pyré ze včerejška. Zbylou omáčku či šťávu od jiného masa. A tak podobně.
Zahuštění šťávy
Když šťávu pod masem necháte být a nijak ji nezahustíte, bude to na talíři dost smutný pohled. Vodnatá šťáva se snadno vpije do rýže i do knedlíků, brambory a těstoviny v ní naopak budou plavat a nepoberou ji. Můžete je do ní namáčet, jak chcete, ale skoro nic na nich neulpí.
Nejlepší zahuštění pro přírodní plátky poskytne jíška. Navzdory názorům, že jíška je zlo, prohlašuji, že jíška je velké dobro – samozřejmě pokud se to s ní umí. Stačí jí trochu rozumět a stačí jí použít jen trochu. U přírodních plátků se dá dodatečné práci s jíškou vyhnout, a přesto může být šťáva hezky zahuštěná. Finta spočívá v tom, že se maso před opečením letmo obalí v mouce, takže jíška v podstatě vznikne během opékání masa na jeho povrchu. U nudliček nebo většího množství kostek masa to už tak praktické není, ale u plátků se s moukou na mase celkem hezky pracuje. Tohle moučné opečení se během následného dušení postupně rozpustí do omáčky a bezpracné zahuštění je na světě.
Cezení Každá šťáva, která je zahuštěná jíškou, má ráda, když ji nakonec ještě přecedíte. Něco zvláštního se s ní stane, je to jako kouzelná proměna Popelky na princeznu ze zámku. Šťáva získá lesk a noblesu. Pokud děláte rychlé přírodní plátky k všednodenní večeři, asi dojdete k názoru, že nemá smysl cezením ztrácet cennou minutu, kterou lze využít ke kontrole domácích úkolů. Pro nedělní a sváteční obědy bych se však za toto vylepšení přimlouvala.
Základní recept, který nyní předkládám, lze použít jako východisko k dušeným kuřecím plátkům na mnoho způsobů. Na přírodní úpravu kuřecího masa beru pouze cibuli, nic víc. Ale třeba se rozhodnete, že na závěr všeho opékání přihodíte do kastrolu trochu nějakého koření. Nebo nasekaného česneku. Čerstvých hub. Případně vmícháte lžíci protlaku či ajvaru. Ovoníte to bylinkami. Přidáte zeleninu, které nebude vadit půlhodinové dušení.
Anebo nebudete podlévat vodou, nýbrž jinými tekutinami. Ty můžete pochopitelně sladit s kořením a dalším ochucením, které k masu přišly v prvním kroku, takže si třeba vyrobíte kuřecí plátky na kari v omáčce z kokosového mléka; provensálské plátky s česnekem, bylinkami, olivami a rajčatovým pyré, plátky s houbami ve smetanové omáčce, balkánskou verzi plátků s rajčaty a paprikami, a tak podobně.
Přesně toto jsem myslela úvodní větou, že přírodní kuřecí plátky jsou důležitým pilířem domácího vaření...
Suroviny
Postup
FLORENTÝNA
|
< Předch. | Další > |
---|