O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÍSNĚ KOSMICKÉ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 leden 2021
Přejít na obsah
PÍSNĚ KOSMICKÉ
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Dalekohled v Ondřejově má za sebou modernizaci, teď je výkonnější |  ČeskéNoviny.cz

 

Jenže pak v roce 1897 Jeníkovi blbě odoperovali slepáka, a on ani ne pětatřicetiletý zemřel. Pepík, obdivovatel bratrova génia, to taktak přežil.

Navíc byl na něm závislý, sám neuměl ani rýsovat. S fričovskou zaťatostí však časem handicapy dohnal.
A na památku Jeníka během následujícího čtvrtstoletí vystavěl v Ondřejově dodnes slavnou hvězdárnu.

Kolem odvážného projektu dal dohromady skvělou partu nadšenců v čele s fyzikem Nušlem, mladým Šafaříkem a architektem Fantou, coby generálním projektantem.



Při vstupu do areálu od jihu ulicí Dr. Friče narazíte na tzv. Tatarskou zeď s rozsáhlým schodištěm a pomníkem Legií. A proč "tatarská"? Při její stavbě v době první světové války zde pracoval ruský zajatec, původem Tatar. Zeď stojí v průčelí schodiště nad rondelem, který příležitostně slouží jako parkoviště. Po předání hvězdárny státu, při desátém výročí republiky, byla na zeď umístěna deska se státním znakem a letopočet 1928 a po stranách nápisy: Českému národu a věnováno vědě a práci.

 

 


 


Ale pokud půjdete po červené turistické značce ulicí Nušlovou, tak objevíte branku, za brankou pomník J. J. Friče s datem 12. března 1861m Paříž – 10. září 1945 Praha (v březnu to bude už 160 let od jeho narození) a na soklu malou omšelou žulovou žábu.

 

 


 


A už vidíte i nádhernou pracovní vilu ředitele hvězdárny, podle návrhu architekta Jana Fanty. Na průčelích vily jsou secesní sgrafita a zase žáby, které pozorují oblohu a nějaké nápisy.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]