O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČESKOSLOVENSKO – STÁT, KTERÝ ZKLAMAL PDF Tisk E-mail
Neděle, 28 červen 2020
Přejít na obsah
ČESKOSLOVENSKO – STÁT, KTERÝ ZKLAMAL
Strana 2
Strana 3


 

 

Komunistický režim a konec Československa

 

Podle autorky nástup komunistického režimu má na svědomí český nacionální šovinismus.

To je velmi často opakovaná nepravda, pro kterou není žádný důkaz.

Ve skutečnosti před válkou (kdy český nacionalismus vládl) by se něco takového nemohlo stát; nebyl by ani komunismus, ani odsun Němců.

 

Myslím si, že Češi jako celek po mnichovské zradě přestali hledat spojence na západě a novému ochránci byli ochotni ledasco odpustit, protože všechno to bylo lepší než německý nacionalismus znamenající smrtelné ohrožení.

 

Tak se choval i Beneš. K nastolení komunistické vlády přispěla skutečnost, že nacisté zlikvidovali nejlepší síly národa - právě ony představitele střední národně uvědomělé třídy - vyvražděním 70 000 českých vlasteneckých intelektuálů, kteří mohli po válce vést národní organizace schopné dostatečně dobře odolávat novému nebezpečí.

 

Komunistickému nebezpečí se mohly postavit právě jen národně orientované síly (vidíme to na Mašínech a Horákové), které byly decimované jednak shora uvedenou „cílenou slepotou“ vůči SSSR, jednak nacistickým vražděním.

 

O komunistickém režimu píše autorka realisticky a tato část knihy je encyklopedií událostí vyčerpávajícím způsobem dobře, ale zároveň stručně, napsanou (jediná chyba: Raimund Musil nehospodařil na statku v Dědině ale v Rodkově).

 

Konec komunistického režimu byl ovšem v jiných dílech popsán ze všech stran podrobněji (třeba je zapotřebí zase z druhé strany získat informace: Michal Macháček: Gustáv Husák, Olin Jurman: Převrat).

 

Rozpad republiky ukončuje autorka statí: „Specificky utvářený způsob identity, svázaný více s jazykem a kulturou než s původem a náboženstvím, dvakrát skončil vytvořením a dvakrát zničením státu nazývaného Československo“.

 

K tomu dodávám: Přestože rozdílná identita Čechů a Slováků byla rozkladným elementem a vždy byla připravena pomoci rozpadu, neznamenala, že musela být nevyhnutelně hrobařem. Tím se stala vždy jen pod vnějšími tlaky a z vůle, která vzešla z vnějších okolností.

(Na konci knihy uvádí vydavatel ještě asi tři nepřesnosti v knize)

 

 

 

Závěr:

 

  Věřím, že autorka svoje zaměření (v celé knize patrné proti jakémukoliv náznaku národního uvědomění) nemyslí protičesky, ale pouze univerzalisticky. Neslouží vědomě jinému národu proti českému, ale neslouží nikomu, dívá se na věci především univerzalistickým pohledem.

 

Proto také uznává, že ČSR byla demokratická a otevřená společnost, v základních věcech spravedlivá ke všem občanům, ve střední Evropě nevídaná a také snad jediná. Dokonce přiznává, že lidový a demokratický duch společnosti české byl na úrovni, kterou jiné národy nesdílely.

Uvádí postřeh: jakmile českou společnost od vlády odstranili, nastaly metody diktátorské a nespravedlivé.

 

Československo bylo sice konstrukt, československý národ byla neudržitelná kombinace, zvláště když existovaly dva uznané jazyky.

 

Ale co byla Francie? Vznikla přece také ze složek galsko-románského základu s prvky akvitánskými, burgunskými, provensálskými a bretaňskými, sloučených za určitých tlaků v jeden celek.

 

A co bylo Německo? Skupina knížectví rozdělená na dvě náboženství krvavou třicetiletou válkou, Bismarckem tvrdou rukou sjednocená po bitvě u Sadové, kde Prusové porazili Rakušany; a zoufale se bránícími Sasy, jejichž kníže už byl v emigraci v Praze.

 

Československo nebyl útvar, který zklamal, Československo bylo útvarem, kterému historie neumožnila to, co Německu, Francii a Itálii, kterému nedala dostatek času k vnitřní konsolidaci.

 

Vlastimil Podracký

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
Já jenom čekám, kdy konečně vyrukují s tím, že Češi můžou za vyvolání třicetileté války a dobře nám tak,že dali po tlamě českým stavům (potažmo celému národu) v bitvě na Bílé Hoře. Stejně tak se nakonec ukáže,že jsme svým nacionálním smýšlením vyvolali první i druhou světovou. A zrovna tak si můžeme za 68.rok a vlastně i 89. A pořád tu jsme, my Češi, Moravané a Slováci, pořád ještě slovanský národ ve středu Evropy, pořád trnem v oku.
červen 29, 2020 09:43
... : NČ
Hm, tak si to asi budu muset přečíst. Abysem jako věděl. Tyhle třístránkový elaboráty, v nichž se jeden ztratí hned na první straně, mi nedělaj dobře na brzlík. Ale zkusim to.
červen 29, 2020 15:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]