O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠTĚPÁNKA MIKEŠOVÁ - LIDICE PDF Tisk E-mail
Neděle, 29 březen 2020
Přejít na obsah
ŠTĚPÁNKA MIKEŠOVÁ - LIDICE
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

Po útoku na Heydricha se však věci mění. Němci postupně prohledávají všechna města a vesnice za nasazení desítek tisíců policistů, mužů od Waffen-SS, wehrmachtu a německých organizací NSDAP a hledají parašutisty. Ale už před tím je velký tlak gestapa, které rozbíjí odbojové sítě a denně posílá desítky českých vlastenců na popraviště.  Četník Ressl zajisté musel uvažovat, co dělat? Když tam Štěpánku Mikešovou nechá, přijdou na ni. Čeká jej popraviště, protože už ji dávno nezatkl... Proto Štěpánku zatkne a předá gestapu. (Samozřejmě, že s o několik dní pozdějším vyhlazením obce to nesouvisí.)

 

Nevíme, co by se stalo, kdyby četník Ressl Štěpánku nezatkl. Nejspíše by svému osudu neušla. Měla registrační číslo protektorátního žida, Němci pouze nevěděli, kde je. Její rodiče byli registrováni a následně deportováni do Auschwitz. Když gestapo a německá policie vpadly do Lidic, dostala by se jim do rukou. Kdyby byla muž, byla by zastřelena, protože byla žena, šla by do koncentračního tábora a těžko svoji identitu utajila. Kdoví jaký vliv by to mělo na chování nacistických úřadů k lidickým ženám, určitě by jim to nepomohlo.

 

Případ Štěpánky Mikešové sám o sobě nic nemění na nacistickém zločinu, naopak ho potvrzuje a umístění jejího jména na desku památníku je otázkou formální diskuse, ve které se musí vzít v úvahu účel památníku podle zakládací listiny. To nemohu posoudit. Ale příběh ovšem musí být uveden se všemi okolnostmi, musí být též uvedeno, že obyvatelé Lidic Štěpánku neudali, ale tolerovali tři roky.

 

Kdo zavinil její zatčení v době heydrichiády, se neví, ale každopádně ne někdo z Lidic.  Ale ať už kdokoliv, stejně jen pod tlakem okolností a ze strachu o svůj vlastní život, nikoliv jako „nejodpornější ze všech udavačů“.

 

Chápu, že historikové se snaží o „nové neotřelé pohledy“. Co je to neotřelý pohled, když už dávno jsou fakta zjištěna, základní morální postoje zaujaty? Neotřelým pohledem může tedy být jen změna morálního postoje - pod vlivem propagandy, peněz a pochybné slávy - na postoj nemorální.

 

V daném případě vyviňování nacismu a obvinění ze selhání českých lidí. Tedy zadání k novému ideologickému pohledu na dějiny. Není to pak nezávislá historická věda, ale nám z komunismu dobře známá ideologická pavěda.

 

 

Vlastimil Podracký

 

 

 

 

Literatura:

1/ Vojtěch Kyncl: Lidice – zrození symbolu, Praha 2015(2016)

2/ Vojtěch Šustek: Nepravdivé obvinění z udavačství lidické ženy Alžběty Doležalové, in Slánský obzor č. 25, 2018, s. 48-75.

3/ Vojtěch Šustek: LIDICE-historický symbol a skutečnost. Ke kritice a interpretaci pramenů z doby okupace, in Pražský sborník historický č. 45, 2018, s. 373-405.

 

Obě studie Vojtěcha Šustka jsou ve formátu pdf na webových stránkách Archivu hl.m.Prahy.

 

 

 

Komentáře (6)add feed
... : *deeres*
Nakonec se dějiny budou vykládat tak, že to bylo Československo, kvůli kterému vypukla 2.sv.v.

Neotřelý pohled Tomáše Krystlíka:
„Na území odstoupeném v říjnu 1938 žilo tehdy vedle německé populace zhruba 850 tisíc Čechů, kteří byli, spolu s židovským obyvatelstvem, z velké části vyhnáni (cca 150 000).“ Ve skutečnosti z území odstoupených Německu byla 41 osoba vyzvána (železničáři za poškození drážních kabelů v Nýřanech i s rodinami, dohromady 40 lidí a jeden komunistický starosta jedné obce), aby se přestěhovali do vnitrozemí. Víc nic. Naprostá většina českého obyvatelstva v odstoupených územích Německu zůstala! Pohraničí opouštěli úředníci, státní zaměstnanci a čeští zaměstnanci afiliací podniků v pohraničí, kteří tam dosud byli drženi československým státem a to kvůli ztrátě obživy. Další se z pohraničí preventivně odstěhovali z obavy, jak asi se k nim bude chovat místní německé obyvatelstvo za jejich povýšenecké a kolonizátorské chování mezi válkami. Tomáš Krystlík česko-německý spisovatel a žurnalista

Moji rodiče to říkali jinak. Jedna z tátových sester nuceně i s rodinou a několika kufry musela opustit dům v Neštěmicích a celou válku bydlela u svého otce v Podřipsku. Z domova byli vyhnáni zfanatizovanými Němci a opravdu jim šlo o život. Do svého zdevastovaného domku se vrátili až v létě v pětačtyřicátém.
https://www.info.cz/magazin/sudetsti-nemci-nesetrili-ani-ceske-deti-strileli-do-nich-lamali-ruce-a-znesvecovali-ostatky-36562.html
březen 29, 2020 23:05
... : mamča
Němci to s námi vždycky "mysleli dobře". Jak za protektorátu, tak i teď.
Jenže naše vlády bohužel dopustily, aby si nás po hadráku Němci koupili za hubičku, a teď jsme na nich téměř ve všem závislí.
Náš děda, který měl neblahé zkušenosti z totálního nasazení, říkal, že teď nás Němci dostali ekonomicky, a bez jediného výstřelu.

březen 30, 2020 06:53
... : Krakonoš
Téměř ve všem jsme závislí na Číně. Jak tragická skutečnost to je, se vyjevilo právě v uplynulejch tejdnech. smilies/wink.gif
březen 30, 2020 11:01
... : NČ
Tragická je závislost na prachách, ne na Číně! Když něco Čína umí lacinějc, holt je z toho i závislost na Číně. Uplně stejná, jako závislost Čechů na "akcích" v marketech. Bere se to, co je nejlacinější. PRACHY, PRACHY, PRACHY!
Hrdinně bojujeme za lidský práva, za Tibet, za Thaiwan, proti strýčkovi Si, proti tankům na Náměstí Nebeskýho Klidu. Míra se oblíká do Tibetskýho praporu, teď zvlášť piráti v tom vynikají. Ale proti čínský láci, otrocký práci, devastaci životního prostředí, to bojujeme akorát tak impotentní Kalouskovou hubou a provokacema s tibetskejma fánglema.
Přitom by přeci, místo idiotských KECŮ, úplně stačilo, přestat kupovat cokoliv, co pochází z z Číny! Když ji tak nenávidíme!
Jenže bysme akorát zjistili, že by nám to Německý koncerny, který říděj nejen celý Český hospodářství, ale i komplet politiku EU, vůbec nedovolily!
Říká se tomu, myslím, schizofrenie: Nenávidím a současně miluju.
Co je víc? Lidský práva nebo prachy?
-----
Ps: Krk, o tvoje sexuální nabídky, vyjadřovaný smajlama, já osobně fakt zájem nemám. Je to od tebe sice moc pěkný, ale spíš to zkus na seznamkách pro "stejné nebo obojí pohlaví". Tam je to určitě teplejší, než tady.

březen 30, 2020 13:27
... : Krakonoš
smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 30, 2020 14:06
... : mamča
Krakonoš 11:01 : V článku pana Podrackého ale nebylo nic o Číně. Jen o Lidicích a o vztahu Čechů a Němců za války. A taky o překrucování dějin.
březen 30, 2020 14:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]