O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO – 21 PDF Tisk E-mail
Úterý, 09 duben 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO – 21
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8

Švédský stůl vybraných událostí, jak šly dějinami.  Dnešní menu: lomivá luštěnina, vodácký průvodce pro Ofélii, srážka titánů, dějepis hrou, souboj nervů, 300 km nad Zemí, lančmít v poště, hvězdy proti hvězdám, jak selka knížectví zachránila, sbírka příkladů, doufající.

 

 

 

 

 

8.4.1745 – byla provedena první operace šedého zákalu. Přesněji řečeno první operace šedého zákalu, kdy z oka byla vyjmuta zkalená čočka.

 

Protože operace, kdy se čočka „vydloubla“ z pouzdra a nechala se spadnout do sklivce, se prováděly už v Babylonii dva tisíce let před naším letopočtem. Tedy, Babyloňané samozřejmě nevěděli, že jde o zákal čočky, jen si všimli, že v zornici je cosi šedivého, a když do toho zlehýnka píchnou, zapadne to dozadu do sklivce a nemocný pak přece jen lépe vidí, i když jen obrysově.

 

 



Tento zákrok se prováděl ještě v 18. století běžně na tržištích a poutích. „Očaři“ přijeli do města, během jednoho dne ošetřili všechny zájemce a druhý den již byli zase na cestě. Pro jistotu. Někteří jejich pacienti totiž po zákroku oslepli. Tak přišli o zrak například Johann Sebastian Bach či Georg Friedrich Händel.

 

Čočka ponechaná ve sklivci ale někdy způsobila druhotné potíže jako odchlípení sítnice nebo vznik zeleného zákalu. Francouzský lékař Jacques Daviel si uvědomil, že než zatlačit do sklivce, je lepší čočku vyjmout, a taky to udělal.

 

 

 

 

 

Oko bez čočky vidí velmi rozmazaně, chybí mu asi tak +20 dioptrií. Člověk je schopen rozeznat nejvýše počet prstů na ruce ze vzdálenosti asi jednoho metru. Ale lépe koukat přes dno od jogurtu než nevidět vůbec.

 

No a dneska už nepotřebujeme ani ty jogurtovky, protože umíme už pár desítek let vyměnit čočku za jinou.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]