O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO - 18 PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 březen 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO - 18
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

Švédský stůl vybraných událostí, jak šly dějinami. Dnešní menu: hrnčíř s kytarou, Přemyslovi vnuci, lžička zdraví, hudební výchova sirotků, počátek církevních restitucí, letcům a námořníkům, bílá pilulka, mistr přes vápenec, tržní hospodářství, smrt číhá ve sprše, černobílý sport, doutníky plněné vodíkem, virová ofenziva.

 

 

 

 

 

 

3.3.1994 – zemřel Karel Kryl, český písničkář, básník a grafik.

 

Bylo mi tak nějak jedenáct, když jsem slyšela, jak si máma u zašívání zpívá Bratříčku, zavírej vrátka. I pídila jsem se, o čem že ta píseň je. A tak jsem se seznámila s Krylem, srpnem 1968 a proč vlastně nesmím chodit do pionýra.

 

Spousta Krylových „protiarmádních“ písní vznikla během jeho vojenské služby, o níž si nemyslel, že z chlapců dělá chlapy. Vojenskou buzeraci, hloupost a zvůli upřímně nesnášel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.1799 – narodil se František Veverka, vynálezce v oboru zemědělské techniky.

 

      Spolu se svým bratrancem způsobili revoluci v zemědělství, když vymysleli sofistikovaný pluh, který půdu nejen rozrušoval, ale také obracel. Pojmenovali ho ruchadlo.

 

      O „veverče“ byl velký zájem. Bratranci nestíhali vyrábět. Na koleně ve své kovárně. Netušili, že si mohou dát svůj vynález patentovat. Zato jiní to tušili, například hospodářský úředník Jan Kainz, který si nechal ruchadlo podle vzoru vyrobit a prezentoval ho jako svůj vynález na hospodářské výstavě v Praze. Kainzpflug (Kainzův pluh) se setkal s velkým ohlasem. Pražský německý tisk nešetřil obdivem, jak velký vynález Němec Kainz vytvořil.

 

      Byli ale čestní  tací, kterým se takový podvod nelíbil, i rozhořel se národnostní spor o autorství. Trvalo to více jak 50 let, ale spravedlnost zvítězila a bratrancům Veverkovým byl vynález ruchadla přiznán.

 

 

 

(Pozn. red.: Loni v listopadu z pomníku bratranců Veverkových v Rybitví u Pardubic někdo ukradl tento bronzový model ruchadla. Pomník vybudoval cech kovářů v roce 1927 jako poctu vynálezcům ruchadla hned vedle jejich rodného domu na místě, kde oba vynálezci vyorali první brázdu. Zloději 350 kilogramů vážící ruchadlo od podstavce odřízli. Historická cena bronzového modelu se odhaduje na stovky tisíc korun. Protože ovšem není ruchadlo funkční, zloději ho nejspíš rozřezali a prodali do sběru, kde za něj můžou dostat maximálně 30 000 korun.)

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]