O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO - 18 PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 březen 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO - 18
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

5.3.1222 – Přemysl Otakar I. vydává tzv. Velké privilegium církvi, kde po několikaletých vleklých sporech s pražským biskupem Ondřejem, uznává biskupovi soudní moc nad duchovenstvem, právo na dosazování kněží a právo vymáhat desátek od poddaných. Církev se stává samostatným stavem.

 

 

 

5.3.1512 – narodil se Gerhard Mercator, vlámský kartograf, autor prvního mapového atlasu na světě.

 

      Kromě toho, že dal souboru map pojmenování, vymyslel nový způsob výroby glóbů z papíroviny a sádry, na kterou se nalepila mapa světa, místo až doposud používaného rytí do mosazné či dřevěné a pozlacené koule.

 

 

 

     A ještě také vymyslel nový způsob zobrazení, které dnes nese jeho jméno. Mercatorovo zobrazení je druh úhlojevného (zachovává úhly) válcového mapového zobrazení, které se používá zejména na námořních a leteckých navigačních mapách.

 

     Mapa vznikne tak, že se zeměkoule obalí papírovým válcem kolem rovníku, povrch koule se na válec „promítne“, válec se rozbalí a šup – máme mapu. Poledníky jsou zobrazeny ve stejných rozestupech, zatímco vzdálenost rovnoběžek se směrem k pólům zvětšuje. Oblasti kolem rovníku jsou zobrazeny celkem přesně, na rovníku úplně přesně. Čím blíže k pólům, tím se vzdálenosti více deformují. Pak se nám Grónsko jeví velké jako Afrika :-)

 

      Protože na Mercatorových mapách se loxodroma - čára protínající poledníky pod stejným úhlem - jeví jako přímka, řídili se podle těchto map až do zavedení družicové navigace všichni námořníci i letci.

 

     Mercatorovo zobrazení používají také googlemaps :-)

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]