O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO – 15 PDF Tisk E-mail
Středa, 20 únor 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO – 15
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

Švédský stůl vybraných událostí, jak šly dějinami. Dnešní menu: vlajka otočená na ruby, s betonem k obraně vlasti připraven, mrtvý Indián – dobrý Indián, mimozemská invaze na horské chatě, vesmírná revoluce poprvé, jepičí život planety, německý Mistr Jan, elektřina z baterie brní ale nezabije,

mateřská deprivace, vesmírná revoluce po druhé, profesionální reformátor, smrtící léčebné paprsky, detektivové dědičnosti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.2. 1863 – založil Jean Henri Dunant a čtyři další Švýcaři mezinárodní humanitární organizaci Červený kříž. 

 

     Na tuto myšlenku přivedl Jeana Dunanta zážitek z roku 1859, kdy v obchodní záležitosti cestoval do ležení císaře císaře Napoleona III. a bylo mu projeti kolem bitevního pole u Solferina, kde ležely či umíraly desetitisíce vojáků.

 

„Byla bitva, byla, tam u Solferina, teklo tam krve moc, krve po kolena....“

 

 

 

 

      Do Napoleonova ležení už nedojel, zůstal na místě ošetřovat raněné, pochovávat mrtvé a vůbec likvidovat válečné škody. O svých zážitcích sepsal knihu, kterou na své náklady vydal, zakládal polní lazarety a cestoval po Evropě s osvětou.

 

 

 

 

 

     Světoznámý symbol Červeného kříže vznikl

barevným převrácením švýcarské vlajky, synonyma neutrality.

 

 

 

 

17.2.1877 – narodil se André Maginot, francouzský politik, který prosadil vybudování soustavy pevností na hranicích s Německem. Po jeho vzoru se začala v roce 1935 opevňovat i naše severní hranice. Začalo se u Ostravska, však Moravská brána byla od nepaměti významnou komunikační spojnicí a obchodní stezkou.

 

      Náš vodácko-turistický oddíl, dávno tomu ještě pod hlavičkou matky Svazarmu, měl v pronájmu jeden ze srubů typu Říman poblíž Rokytnice v Orlických horách. Parta nadšenců, z nichž většina měla modrou knížku, která zasvětila svůj život uvádění srubu do původního stavu, ho během několika málo let skutečně zvelebila. Například opravili a zprovoznili původní vzduchotechniku, čímž se bunkr stal velmi obyvatelným i za nepříznivého počasí.

 

     Takže jsme tam strávili výletováním mnohé podzimní, zimní a jarní prázdniny. Ó, Zemská bráno, jaký jsi krásný a liduprostý kraj, alespoň tenkrát před čtvrt stoletím.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]