O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO - 14 PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 únor 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO - 14
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

Švédský stůl vybraných událostí, jak šly dějinami. Dnešní menu: Ztratila hlavu pro lásku! Protože přišel pozdě, vyvraždili mu rodinu! Koukali do dalekohledu a vykopali poklad! Připojeni k virtuální realitě! Zapálil a způsobil škodu za 30 000! V továrně na keramiku upekli černý diamant!

 

Pro spory s profesorem musel maturovat v zahraničí! Nepořádek či korupce na patentovém úřadě? Kvůli špatnému počasí sežrán domorodci! Neštěstí na studentské koleji – napíchl spolužáka na kord! Přeskočil koně nadél a ten se splašil! Bourec morušový na smetišti dějin!

 

 

 

 

 

 

x x x

 

 

 

13.2.1542 – byla za cizoložství popravena pátá manželka Jindřicha VIII. Kateřina Howardová. Bylo jí dvacet, měla vznešené předky, žádné peníze a mizerné vychování. Pocházela z mocného katolického šlechtického rodu Howardů. Býti katolíkem v protestantské Anglii vždycky zavání malérem.

 

   

   Kateřina byla krásná, tmavovlasá a temperamentní. Málo ji hlídali, takže už od jejích 14 let se jejím životem vine řádka milenců, s kterými se ani moc netajila. Možná si řekla, že když nemá jako dcera mladšího a tudíž nemajetného vévodského syna žádné vyhlídky na slušný sňatek, že si alespoň užije.

 

     Stárnoucímu králi připomínala veselá a rozverná dvorní dáma jeho druhou ženu Annu Boleynovou, kterou si tak trochu popravil. Není divu, vždyť Kateřina a Anna byly sestřenice. Zamiloval se stejně jako před lety a vzal si ji. Jenže mladá manželka nebyla z nemocného starce s hnisajícím vředem nijak zvlášť na větvi. A tak na scénu přichází staronový milenec Thomas Culpepper, Jindřichův posluhovač číslo jedna.

 

     Co je v domě není pro mě, praví moudré přísloví. Kateřina nebyla ani moudrá, ani opatrná, navíc měla plný barák svědků svých předchozích i současných pletek včetně jednoho bývalého milence, a tak nějaká dobrá duše na ni žalovala u arcibiskupa. Arcibiskup žaloval králi. Král přikázal vyšetřovat.

 

     Milenec č. 1 byl mučen a rozčtvrcen, milenec č. 2 byl sťat, většinu Kateřinina příbuzenstva pozavírali do žaláře (výborná záminka, jak se zbavit pár katolíků) a nakonec skončila na popravišti i sama královna.

 

 

 

 

 

 

13.2.1692 – byla v údolí Glen Coe zmasakrována rodina skotských horalů MacDonaldů.

 

 

      Když na podzim roku 1688 přišel přes Kanál na bratrskou návštěvu Vilém III. Oranžský, a usadil se jak na anglickém, tak skotském trůnu, horalé z Vysočiny stranili nadále exkráli Jakubovi a otáleli s přísahou věrnosti přistěhovalci, jejíž deadline byla stanovena na 1. ledna 1692.

 

     Nejdéle otálel Alastair MacIain, náčelník z Glencoe. Vyčkával do posledního dne a to byla chyba. Ke kompetentní osobě dorazil sice včas, ale kompetentní osoba si nepřipadala dost kompetentní, a tak ho poslala ke kompetentnější osobě, no jak v tý pohádce o kohoutkovi a slepičce. Navíc byla hnusná zima, počasí nepřálo cestování, a tak se stalo, že náčelník přísahu složil, ale pozdě.

 

     MacIain spokojený, že předal svůj slib a tudíž je vše v pořádku, se vrátil domů. Mýlil se, někteří vládní činitelé zavětřili možnost, jak skotským jakobitům exemplárně vysvětlit, zač je toho loket.

 

     Koncem ledna přibyl do MacDonaldova domu vojenský regiment pod záminkou výběru daní. Celých čtrnáct dní se těšili místní pohostinnosti. Za kuropění dne 13. února tasili své meče a vypukla genocida. Třicet osm mužů rodu MacDonaldů, z nichž někteří ani nestihli vstát z postele,  bylo povražděno a dalších čtyřicet žen a dětí zemřelo na podchlazení poté, co jim vojáci spálili domovy.

 

 

 

 

13.2.2004 – 50 světelných let od Země v souhvězdí Kentaura byl objeven dosud největší bílý trpaslík, hvězda přezdívaná Lucy (podle písničky Lucy in the Sky with Diamonds), 10 deciliónů (1×1034) karátový diamant s průměrem 4000 km. „Kávová lžička diamantu z tohoto bílého trpaslíka by vážila 5 tun.“

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]