O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO - 14 PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 únor 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO - 14
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

 

14.2.1876 – když Graham Bell vynalezl telefon,

 

měl už tři zmeškané hovory od Járy Cimrmana.

 

 

 

 

 

14.2.1779James Cook, britský mořeplavec a objevitel podnikl 3 průzkumné plavby kolem světa, při jedné z nich zemřel. Při které? ;-)

 

      Cílem první výpravy bylo nalézt neznámý jižní kontinent Terra Australis (vědci věřili, že si plochy pevnin severní a jižní polokoule musí být rovny a že tedy na jihu musí být dosud neznámá pevnina velká jako Asie, neboť, pokud by tato neexistovala, Země by se otočila severním pólem dolů…), ovšem ukázalo se, že kandidát na tuto pevninu – Nový Zéland – je ve skutečnosti ostrov, lépe řečeno ostrovy dva.

 

      Na zpáteční cestě Cook prozkoumal východní pobřeží Nového Holandska, dnešní Austrálie, zabral je jako britskou državu a nazval Novým Jižním Walesem a jako bonus objevil několik nových ostrovů.

 

      Posádku mu zdecimovala malárie.

 

 

 

 

 

     Cílem druhé výpravy bylo rovněž pátrání po neznámé jižní pevnině. Dostal se až za jižní polární kruh, ale místo pevniny narazil jen na ledovce. V teplejších vodách pak objevil souostroví Tonga, Nové Hebridy a Novou Kaledonii. Aby zabránil kurdějím, dával svým mužům pít citronovu šťávu, díky čemuž se pak britským námořníkům přezdívalo „limonádičky“.

 

     Cílem třetí výpravy bylo nalézt Severozápadní průjezd kolem Ameriky. Místo něj našel na Havajských ostrovech smrt.

 

     Mezi domorodci panovala zrovna blbá nálada, už když lodě kapitána Cooka doplňovaly při krátké zastávce zásoby. Vzápětí přišla prudká bouře, která zahnala odplouvající lodě zpátky na Havaj...

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]