O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO – 13 PDF Tisk E-mail
Úterý, 12 únor 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO – 13
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

11.2.1905 – narodil se Zdeněk Burian, malíř. Jestlipak se ještě dneska věší v hodinách přírodopisu a dějepisu obrazy s pračlověky, mamuty, dinosaury, přesličkami a jinou paleolontogickou flórou a faunou?

 

 

 

 

11.2.1868 – zemřel Léon Foucault, francouzský fyzik, který roku 1851 provedl pokus v Pařížském Panteonu, kdy na lano dlouhé 67 m zavěsil závaží o hmotnosti 28 kg a rozkýval ho.

 

 

 

 

 

Závaží mělo na sobě umístěný hrot a tím vykreslovalo do písku na podlaze svůj pohyb. A nebyla to furt ta samá čára. O tom, že se Země točí, nebylo v roce 1851 žádných pochyb. Ale dosud to nikdo neviděl na vlastní oči :-)

 

Stáčení roviny kyvu způsobuje setrvačná Coriolisova síla. Na zeměkouli se tedy jakákoliv hmota, pohybující se ve směru poledníků, stáčí díky rotaci Země na severní polokouli doprava, na jižní polokouli pak doleva. Na severní polokouli je více vymletý pravý říční břeh, na jižní je to naopak. Stejná síla stáčí tlakové níže či výše a má vliv i na mořské proudy.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]