O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYLO NEBYLO – 12 PDF Tisk E-mail
Středa, 06 únor 2013
Přejít na obsah
BYLO NEBYLO – 12
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7

Švédský stůl vybraných událostí, jak šly dějinami. Dnešní menu: veselá mysl, půl zdraví; lež má krátké nohy; myš jest malé zvíře, přec nevěří jedné díře; piješ-li vodu, mysli na pramen; chytrému napověz, hloupého trkni; když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají; někdo má rád vdolky, jiný holky; není všechno zlato, co se třpytí; nechval dne před večerem; těžko na cvičišti, lehko na bojišti; komu se nelení, tomu se zelení

 

 

 

 

 

 

1.2.1901 – narodil se Rhett Butler, známý též jako Clark Gable, americký herec :-)

 

Všechno zlé je k něčemu dobré. Když novinářka Margaret Mitchellová po automobilové nehodě dlouho ležela se zraněným kotníkem, poradil jí manžel, aby místo věčného čtení knih zkusila nějakou napsat. A tak se do toho pustila. Psala o tom, co znala: o americkém Jihu.

„Slýchala jsem o bojích o zraněných a o primitivních způsobech jejich léčení. O tom, jak dámy chodily ošetřovat zraněné do nemocnice, jak smrdí gangréna, co sloužilo jako náhražka za léky, jídlo a šatstvo, když blokáda odřízla dovoz veškerých zásob. Slyšela jsem, jak vypálili a vyplenili Atlantu. …Věděla jsem o válce všechno. Jediné, co jsem nevěděla, bylo, že Jih válku prohrál“, napsala ve svých vzpomínkách.

 

A tak se zrodil příběh živelné Scarlett O´Harové, ženy možná ne zrovna charakterní, ale která nefňuká a prostě žije.

 

 

 

 

„Pokud má můj román nějaké téma, je to přežití. Co dělá některé lidi schopnými zdolat katastrofy a jiné, zjevně stejně schopné, silné a statečné se jim poddat? Děje se to při každém pozdvižení. Někteří lidé přežiji a jiní ne. Jaké schopnosti jsou v těch, kdo si svou cestu probíjí triumfálně, a chybí těm, kdo jdou ke dnu…?  Já jen vím, že ti, kdo přežijí, říkají té schopnosti důvtip. Tak jsem napsala o lidech, kteří mají důvtip, a o lidech, kteří jej nemají.“ (M. Mitchellová o své knize)

 

Filmová práva na Jih proti severu zakoupil producent David O. Selznick už v době, kdy román vyšel, za 50 000 dolarů.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]