O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SESTRA OPATROVNICÍ BRATRA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 listopad 2016

Dobrý den, potřebovala abych poradit ohledně výživného pro mého polorodého bratra, kterému zemřela matka. Bratrův otec žije v zahraničí a o syna nejeví zájem, pouze pravidelně platí alimenty. Bratr je nezletilý a žije od úmrtí svojí matky u svojí babičky ( z matčiny strany).


 

 

     Protože však už má babička vysoký věk a nebyla by už schopna vyřizovat za mého bratra věci na úřadech, ve škole atd., zažádala jsem o opatrovnictví. Bratr v tuto chvíli má tedy k dispozici pouze alimenty od otce 100 eur/ měsíc.

 

     Sirotčí důchod je stále v řízení ( nyní je to 3,5 měsíce od úmrtí matky) a ani žádné sociální dávky typu hmotná nouze, nebo příspěvek na dítě, nepobíráme. Chci se vás proto zeptat, na jaké příspěvky má bratr nyní nárok, neb veškeré jeho výdaje zatím platím já.

 

     A v případě, že budu žádat úřad práce o tyto příspěvky, bude úřad požadovat vyživovací povinnost od jeho prarodiče? Tj.  jeho babičky, když žijí ve společné domácnosti? Nebo mám vyživovací povinnost  k němu jako opatrovník já? 

 

     Na co máme vlastně nárok, a co se bude posuzovat?  Moc se v tom nevyznám...

 

 

Děkuji mnohokrát,

JANA

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 

Milá Janičko,

 

     dotaz není "vyčerpávající" - tak jen základní rada: protože babička je nejspíš důchodkyně a vy, už podle dotazu, taky zrovna statisíci neoplýváte, doporučuji jedno: 

 

- nechat si bratra napsat do pěstounské péče. Buď vy, nebo babička... 

 

Žádost o svěření dítěte (dětí) do pěstounské péče

 

     se zpravidla podává u obecního úřadu obce s rozšířenou působností v místě trvalého pobytu žadatele. Zprostředkování pěstounské péče se ale neprovádí v případě, kdy návrh na svěření dítěte do péče podává fyzická osoba k dítěti příbuzná nebo blízká dítěti nebo jeho rodině. V takovém případě máte možnost podat návrh na svěření dětí do pěstounské péče přímo k soudu, aniž byste nejdříve podávala žádost u obecního úřadu. Soud je však povinen si stanovisko orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) vyžádat, takže návštěvou obecního úřadu v místě Vašeho bydliště nic nezkazíte.


     Vzhledem k tomu, že o chlapce již pečujete (vy nebo babička), považuji za důležité Vás upozornit na to, že současná právní úprava se na pěstounskou péči jako prostředek k získání finančních prostředků (péče o děti je zajištěna již jejich svěřením do Vaší péče) dívá poměrně přísně. I když např. babičce bude svěřen do pěstounské péče, neznamená to, že jí bude automaticky přiznána také odměna pěstouna.

 

     Zákon o sociálně právní ochraně dětí stanoví, že prarodiče mohou získat tuto odměnu pouze v případech hodných zvláštního zřetele, zejména s ohledem na sociální a majetkové poměry pečující osoby a rodin dětí. V zásadě je zde snaha o to, aby pěstounské dávky obdrželi prarodiče tehdy, pokud by bez jejich přiznání nemohlo být o dítě v rámci rodiny řádně postaráno, takže by v zásadě nezbylo než umístit dítě do pěstounské péče cizí osoby nebo do ústavní péče.

 

     Z tohoto důvodu je zapotřebí se připravit na to, že bude zkoumána celková finanční a majetková situace babičky - nebo vaše, pokud byste si bratra brala do péče vy -  a k přiznání dávek dojde pouze tehdy, pokud úřad dospěje k závěru, že bez této formy pomoci nebude dítěti možné zajistit péči.

 

     Když tak napište víc....

 

d@niela

 

 

 

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]