O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 22 listopad 2007

Hezký den přeju, mám prosbu o radu: má přítelkyně je konečně po rozvodu. Odhodlala se k němu po pěti letech psychického a ekonomického týrání ze strany jejího manžela. Soud svěřil jejich syna do péče mé přítelkyně a rozhodl o výživném pro dobu po rozvodu. Zatímco do té doby manžel mé přítelkyně přispíval na syna určitou částkou, po tomto rozhodnutí už nedal ani korunu.

 

 

 

 

      Rozvod nabyl právní moci v lednu a nyní už bývalý manžel dal jasně (byť ústně) mé přítelkyni najevo, že od něj neuvidí ani korunu a už vůbec ne zpětně. Přičteme-li k tomu ještě fakt, že tento muž nedává nic ani na bydlení, ač žije stále v jednom bytě s mou přítelkyní, je nasnadě, že ona sama nemůže náklady spojené s péčí o dítě a obstaráváním domácnosti utáhnout. I přesto, že se po smrti mé manželky starám o dvě děti se jí snažím všemožně pomoct - například malému platím školku, platím úhrady za byt atp.

 

      Má přítelkyně nyní podala trestní oznámení podle § 213 tr.zák. Jak má postupovat v době dokazování a je opodstatněná hypotéza, že vyživovací povinnost rodiče vůči dítěti vzniká automaticky podle § 85 zákona o rodině, tedy je možné žádat výživné i za dobu, kdy sice bylo dítě svěřené do péče matky, ale rozvod ještě nebyl právně účinný? Policie tuto verzi zpochybňuje. Děkuji za odpověď.

 

Marek

 


 

ODPOVĚĎ: 

 

Ohledně výživného se tu už párkrát psalo, tak ještě toto:

 

  • rodiče mají samozřejmě vyživovací povinnost k dítěti nezávisle na okamžiku rozvodu. O úpravě poměrů, tedy o výši výživného však rozhoduje soud rozsudkem. Je proto vhodné, aby poměry dítěte byly vždy upraveny dle aktuální situace - v průběhu trvání manželství je tedy možné podat návrh na úpravu poměrů nezl. dětí pro dobu po rozvodu, ale i na dobu před rozvodem. Z Vašeho dotazu je zřejmé, že k vydání tohoto rozhodnutí nedošlo. Nic však není ztraceno, výživné můžete požadovat až tři roky zpětně, a to od okamžiku, kdy došlo ke změně poměrů (když otec přestal přispívat na domácnost, když se matka i s dětmi odstěhovala, atd.). Dokazování budou provádět orgány činné v trestním řízení, matka dětí bude působit jako svědek, což na její osobu žádné zvláštní nároky neklade.

 

  • přesná částka výživného nikde stanovena není - nedá se tedy přesně říct, že výživné bude činit určitou procentní část příjmů rodiče. Výše výživného by měla na jedné straně odpovídat odůvodněným potřebám nezl. dítěte (náklady na jídlo, ošacení, další materiální zabezpečení, léky, ale i kulturní a sportovní vyžití dítěte) a na straně druhé výdělkovým možnostem a schopnostem rodiče (tedy nikoli ve všech případech skutečně dosahovaným příjmům, ale leckdy příjmům, které člověk s obdobnou kvalifikací a schopnostmi může dosáhnout); už z tohoto výčtu je patrné, že jakékoli vtěsnání do tabulek by bylo více než obtížné.
    Výdaje, které otec případně může uvádět, aby co nejvíce srazil částku k minimu (splátky, spoření...), nesmí mít na úvahy soudu vliv, neboť výživné pro nezl. dítě má před těmito závazky přednost - naopak výrazně by výši výživného ovlivnily další otcovy vyživovací povinnosti - jiné děti, souč. manželka bez vlastního příjmu, atd.

  • Kromě toho je ještě další nárok - vůči otci svého dítěte máte nárok na poskytnutí příspěvku na výživu a úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím, a to po dobu dvou let. V tomto případě byste neměla nárok na tzv. peněžitou pomoc v mateřství (vyplácí se ve stejné výši jako nemocenská), ale na dávky státní sociální podpory a na dávky a služby sociální péče - rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, dorovnání do životního minima atd. Obraťte se na obecní úřad v místě svého bydliště, kde vám sdělí přesné podmínky pro získání nároku na jednotlivé dávky a jejich výši.

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (10)add feed
Ad právník: : Eva
Tolik veskrze nadějná právní teorie...v praxi to vypadá zhusta úplně obráceně: díky, jinak jistě správné presumpci neviny, na matku velmi pravděpodobně čeká, že veškeré důkazní břemeno bude spočívat na ní. Tj. ona bude muset soudce a "orgány činné v trestním řízení" přesvědčit, že SKUTEČNĚ otec nijak nepřispíval na dítě, domácnost...a to je mi Vás nesmírně, nesmírně líto! Dokažte průkazně, že něco neexistuje.....
Zázraky se občas i dějí, třeba budete mít štěstí na osvícené a kompetentní lidi.
Právní systém teoreticky existuje, ale praktická vymahatelnost výživného od nezodpovědného rodiče je u nás téměř nulová (viz už jen existence těchto stále se léta opakujících diskusí, článků, reportáží atd.) Takže velmi pravděpodobně po pár letech zjistíte to, co již tisíce lidí před Vámi, že energii, kterou jste vydala na právní tahanice, marně, bude do budoucna mnohem lepší investovat do péče a zajištění svých vlastních dětí. Že to je nemožně nespravedlivé? No, ano, ale i na to má část společnosti alibistické vysvětlení: "neměla jste s takovým člověkem vůbec dítě mít" a to je tak asi zhruba vše, čím Vám tzv. pomohou. Z celého svého srdce Vám přeji, abyste v tom, co Vás čeká, neztratila víru v existenci lidství.
listopad 23, 2007 10:23
A co takhle : Zdena
trochu cyankáli blbečkovi do něčeho poživatelného, nebyla by to žádná škoda a leccos by se vyřešilo.
listopad 23, 2007 11:17
Pět let psychického a ekonomického týrání? : Milan
No tak tedy myslím, že rozvedená paní je pochybená příživnice, která si žádné výživné rozhodně nazaslouží. Dítě měli svěřit otci a ne jí.

listopad 26, 2007 19:51
Samozřejmě, že může : Vodoměrka
žádat výživné i za dobu do rozvodu a překvapuje mě, že to tak nebylo soudem stanoveno už při rozsudku o svěření dětí do péče, kde se tohle většinou zohledňuje a je zvlášť stanoveno výživné pro dobu do rozvodu a následně pro dobu po rozvodu.
listopad 27, 2007 09:06
A Milana bych poslala do hvězdičky : Vodoměrka
Tak.
listopad 27, 2007 09:07
Tvojí situaci ti nezávidím : maty
sama jsem to zažila,dluh na výživném asi 80 000kč.Jestli máš alimenty určený,zkuz zažádat o exekuci.U mě to nezabralo,protože nemakal,ale jestli ten tvůj dělá neměl by s tím být takovej problém.S exekucí ti pomůžou i na sociálce odbor péče o dítě.Zkusit se má vše.Hodně štěstí
listopad 27, 2007 19:35
Výše výživného : Blanička
Jsem doma s péči o syna do 4 let, bývalý manžel má průměrný měsíční příjem cca 12 000,-- Kč.
Dcerka odmaturovala a od září jde na vysokou školu 200 km od domova, budou zvýšené náklady na dopravu, ubytování, stravování, školní potřeby a t d. Ráda bych požádala o zvýšení výživného na studium dcerky. Protože neexistují tabulky ráda bych se poradila jaká výše výživného by z čistého přijmu manžela byla přiměřené vzhledem k nárokům dcery na studium.
Děkuji za odpověď
červenec 31, 2008 08:25
raději ovdovět : janina
po letech relativně spokojeného manželství jsme se dohodli na rozvodu, neboť můj bývalý manžel si zvolil mladší partnerku. Po dalších dvou letech, kdy jsem se musela s kdysi rozumným a inteligentním člověkem stupidně dohadovat o každé koruně a každé hodině, které věnoval našim společným dětem, jsem dospěla k následující radě: Doporučuji všem, kdo před podobným krokem teprve stojí: Neboť sirotší důchod je stanoven jednoznačně ze zákona a pravidelně valorizován, vykašlete se na rozvod a ovdověte. pokud to nepůjde jinak, pak vlastní rukou.
březen 16, 2009 12:30
je to beztak nespravedlivé : Hanina
dcera nastupuje v září 2009 na střední školu, kde se platí 17500 ročně..já mám příjem kolem 11700 měsíčně čistého..na první platbu jsem si musela půjčit..její otec na ní platí tisíc korun, občas jí něco koupí, ale ne oblečení a tak...začal se jakž takž zajímat, až když jí bylo 12, takže žádný vztah, co se dalo taky čekat..nyní, když jsem ho požádala, zda bude tak hodný a vezmě to se mnou napůl, že to sama nezvládám, poslal mě někam..prej má dluhy a další dítě..a proč lezla na darhou školu. Ona prostě chtěla a neposkytnout svému dítěti vzdělání je pro ní důležité...matky v situaci, kdy je otec jejich dítěte neschopný vydělávat peníze, neudělají nic...prostě si špatně vybraly....pokud otec o dítě jeví zájem a i přes svůj menší příjem se snaží pomáhat, je to jen dobře..v opačném případě je veškerá starost na matce, soud beztak neudělá nic, protože kde nic není smrt nebere...zažila jsem si dost podprůměrného života, kdy jsem se musela honit jako blb, abych děti uživila....nespolehala jsem na stát....a on byl ten chudáček, který moc pracovat nemohl...byl vždy takový, nasekal si dluhy, přišel o byt, upíchl si další dítě....ale vůbec mu to nevadí..ví, že s ním nehnu...a stát?? Diví se , že se rodí málo dětí...ale copak to tady jde, když se každé druhé manželství rozvádí? Opravdu nejlepší je sirotčí důchod..jak říká ve svém příspěvku Janina....jenže přece kvůli tomu, aby naše děti žily na úrovni, nezačneme systematicky odrovnávat své bývalé smilies/grin.gif smilies/grin.gif
duben 29, 2009 19:25
výživné na zletilého : gatt
O čem že výživné je?O tom že když někdo chodí do školy musí se mu platit aby měl na ouzo,trávu,denně na pivčo,disco kde se chlubí jak s tatínkem krásně vydrbal....ale před soudem chlapec který potřebuje více peněz na učební obor. smilies/wink.gifKdyž poprosíte o doložení že dále navštěvuje školu,čekáte skoro 2 měsíce a pak Vám dojde sms at pošlete email že Vám to laskavě pošle....o tom to je,platit se musí ale to že utrácí peníze na chlast a cigarety to už nikoho nezajímá,no co chtít také po 19 let synovi že?Nojo,platit mu ano ale jaké povinnosti má on?Žádné a o tom to asi je.Na to naše práva asi opoměli.....
březen 20, 2010 16:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]