O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO ZLETILOU S LMR PDF Tisk E-mail
Středa, 18 únor 2015

Dobrý den, mám dotaz, mám dceru - 25 let, má lehkou mentální retardaci a pobírá částečný invalidní důchod 1. stupně. Letos v červnu končí učební obor. Musí platit biologický otec dál výživné - alimenty? Má na to dcera ještě nárok? Jde mi o zabezpečení dcery. Dcera chodila na 3 učební obory, letos v květnu končí ten třetí. 

 

 

 

 

 

Otec má novou rodinu a další dvě nezletilé děti. Jinak dcera to bude mít s prací, počítám, velmi těžké a pokud něco seženeme, musí to být jednoduchá práce. Otec nezaměstnaný není, pracuje jako živnostník a finančně je na tom velmi dobře. Někde jsem právě četla, že na postižené " dítě"  by měl otec platit výživné i nadále...

 

Děkuji za odpověď,

EVA

 

 

O D P O V Ě Ď : 

 

Milá Evo,

 

     i přesto, že dcerka pobírá invalidní důchod, má nárok na výživné i v dospělosti. Protože - pokud se dítě objektivně nemůže samo živit, nezaniká vyživovací povinnost rodičů ani po dosažení jeho zletilosti a přiznání invalidního důchodu. Záleží pochopitelně pak přesně na tom, na kolik je schopna se o sebe sama postarat, jaké má vyhlídky a možnosti zaměstnání a tedy svého výdělku. 

      

      Při určení výše výživného vychází soud na straně jedné z odůvodněných potřeb oprávněného (příjemce alimentů – potomka) a na straně druhé ze schopností, výdělkových možností a majetkových poměrů povinného (plátce alimentů – rodiče). Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů a oba rodiče mají povinnost přispívat na výživu dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Přihlíží se i k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje a jak se stará o společnou domácnost.

 

     Konkrétní výše výživného záleží na mnoha okolnostech. Mezi jednotlivými případy, ale i podobnými případy, avšak posuzovanými různými soudy, se mohou tak vyskytovat značné rozdíly. Každý případ se posuzuje individuálně, a nelze proto obecně stanovit minimální nebo maximální výživné. V současné době neexistují žádné závazné tabulky pro způsob výpočtu výživného.

 

d@niela

 

 

 


 

 

 

Komentáře (6)add feed
jak píše Daniela, : bb.
takže, Evo, doporučuju požádat si o výživné. Čili na příslušný soud podat návrh na určení výživného. Pokud je dcera právně způsobilá, musí si požádat ona. Takže to sepíšeš, ona podepíše, ty to pošleš nebo podáš u soudu. Pokud není právně způsobilá, podává její zákonný zástupce, to budeš nejspíš ty.
V žádosti doporučuju pečlivě vypsat všechny výdaje, pravidelné i nepravidelné, mimořádné, co lze, to něčím doložit, nebo mít připravené doložit - faktury za energie, nájemní smlouva, účty a paragony - třeba schované poslední dva roky kvůli záruce, účty od zubaře, očního atd. - někteří vystaví i dodatečně, najdou to v účetnictví. Sepsat samozřejmě i ty výdaje, které nelze doložit, ale těžko je někdo zpochybní - jídlo, pomůcky pro dceru, benzín, MHD, drogerie. Možná jsi platila nebo platíš nějakou výpomoc, asistentku. Léčebné, rehabilitační pobyty. Speciální obuv. Počítač, aby se mohla učit, psát. Kalkulačka, mobil, knihy, vstupné - bazén, kino, knihovna...
Budeš muset, dcera bude muset, doložit výši vašich příjmů.
únor 19, 2015 00:01
výživné : Xanada
Podle mých zkušeností nárok nemá.Musí hledat jednoduchou práci-úklid nebo práci v chráněné dílně,zaregistrovat se na pracáku atd.Nárok na výživné nemají ani děti s plným inv.důchodem-proto mají důchod.
únor 19, 2015 21:51
... : bb.
do června chodí do školy, takže pracovat nemůže, nárok na výživné posoudí soud
únor 19, 2015 22:26
Jestliže dcera : babi
končí ve svých 25 letech třetí učební obor,myslím,že má šanci najít si práci.U těchto diagnoz
je dokonce práce velmi potřebná.Je nutné hledat třeba částečný úvazek.Největší chybou by bylo,kdyby nedělala nic a čekala jen na výživné od otce.To je krajní řešení.
únor 20, 2015 13:29
lehka mentaalni retardace : vanesa
hlubši defekd porozumneni socialnim sdahu pila sem vižetřena psichiadrčki no jak mi pude po psichicke sdrance lepe mužu pracovad jednoduchou praci pes naroku na posornos rihlou reakci v neriskovim prosdředi a nočni smjeni nic sdeho nemužu vižlsaa sem svlaždni žkolu sposledniho visvječeni sem nepila ani hodnocena ževžech předmedu neumim dopře psad ani čis vrd semi pledou pismena jemi 32 led dak mužedemi poradid moc předem dekuji sa hipi se velico omlouvam nevim jesdli mam narok na invalidni duchod předem moc dekuji sa radu moc si doho pudu važid uživam leki na sdrach cidalek varma na dřes tiadral moc tekuji přeji krasni den
květen 03, 2015 14:29
výživné pro zletilou s LMR : Evina
Děkuji za reakce na můj příspěvek, nyní je říjen 2015 a dceři našel úřad práce pracovní místo ( na 4 hodiny dočišťování zeleniny atd), bude mít asi 5o kč na hodinu, smlouvu zatím podepsanou nemá. Bydlí doma se mnou a mým manželem. A nyní otázka, otec si musí zažádat soud na zrušení výživného a nebo je stále šance, aby jí v podstatě přispíval výživným? Celý život se o ni nezajímal, její problémy zpochybňuje. Doposud na ni platí výživné. Názory jsou různé, kde by mi někdo řekl na co má nárok a na co už ne. Její příjem společně s ID bude zřejmě do 10 tis max.
říjen 22, 2015 11:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]