O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO NEZLETILOU DCERU-MATKU PDF Tisk E-mail
Středa, 20 srpen 2014
Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc. Je holka, která v 17 otěhotněla a dítě si nechala. Ona má rozvedené rodiče a otec na ni platil výživné. Teď, když je již dítě na světě, tak ta holka pobírá rodičovský příspěvek a dostala porodné. Věřím, že si i vyběhala příspěvky na sociálce. Je tedy možné, že otec té holky musí na ni stále platit alimenty?

 

 

 

 

 

      Vysouloužila si svou nezodpovědností dítě a podle mě by ho tedy měla uživit sama... Kór když bere příspěvky. A když nikdy nepracovala. Tak bych vás chtěla požádat, můžete mi prosím poradit? Má se otec té holky někde informovat,  nebo musi platit dál dokud ho bude jeho dcera chtít takhle dojit?

 

Díky, VĚRČA

 

 

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 

Milá Věrčo,

 

     tak pokud se jedná o to novorozeně:  nositelem rodičovské zodpovědnosti jsou oba rodiče. Jestliže jeden z rodičů nedisponuje rodičovskou zodpovědností (např. nezletilá matka), náleží tato v plném rozsahu druhému rodiči a ten bude zákonným zástupcem dítěte až do nabytí zletilosti druhého rodiče. Jestliže rodičovskou zodpovědnost k dítěti nemá ani jeden z rodičů, ustanoví soud dítěti poručníka (ne opatrovníka, v tom je rozdíl).


      Zákon nezletilému rodiči staršímu šestnácti let umožňuje uzavřít manželství s povolením soudu. Pokud by manželství skutečně uzavřel, nabyl by tím zletilosti a plné způsobilosti k právním úkonům a současně tedy i rodičovské zodpovědnosti. V případě, že nezletilý rodič nenabude rodičovskou zodpovědnost tímto způsobem, umožňuje zákon o rodině přiznat nezletilému rodiči alespoň dílčí oprávnění tvořící obsah rodičovské zodpovědnosti, spočívající v péči o dítě. Předpokladem pro přiznání rodičovské zodpovědnosti soudem je skutečnost, že jde o nezletilého rodiče staršího šestnácti let, který skýtá záruku, že je schopen tato oprávnění vykonávat.


      Rodičovská zodpovědnost se totiž nezletilému rodiči přiznává pouze ve výkonu péče o osobu dítěte. Přestože tedy v zákonném znění je uvedeno „péče o dítě", nelze tento pojem vysvětlovat jinak než jako péče o osobu dítěte. Nezletilý rodič se tedy smí o dítě osobně starat, zajišťovat jeho výživu, zdravotní péči, smí přijímat za dítě výživné, pojistné atp., ale nemůže je zastupovat v jeho právních vztazích, neboť sám nemá plnou způsobilost k právním úkonům...

 

 

     A pokud se jedná o dceru-matku: myslím, že pokud bude dcera dále studovat a připravovat se na budoucí povolání studiem, tak vyživovací povinnost trvá zcela určitě. Jinak se ale dcera zachovala jako dospělá, rozhodla se pořídit si dítě a musí si tedy nést i sama důsledky. Na výživu by jí měl přispívat především otec jejího dítěte. Domnívám se tedy, že vyživovací povinnost jejího otce v případě, že nestudovala a studovat nebude, zanikne. Ale o tom nejspíše rozhodne soud...

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (21)add feed
a co je ti do toho? : šídlo
zase jedna přítelkyně rozvedeného otce, co? A jeho dceru moc v lásce nemáš, že?
srpen 21, 2014 08:49
šídlo : mamča
Asi jsi na to kápla.
Chudák holka, v 17ti má dítě a ještě partnerka jejího táty přemýšlí, jak jí sebrat i těch pár korun, co jí asi dává její otec.
Jak by se dáma tvářila, kdyby novopečený dědeček přestal platit výživné, ale zamiloval se do vnoučete a zahrnoval ho přízní a finančně náročnými dary ? smilies/grin.gif
A že mimino je celkem nákladná záležitost, mi jistě zdejší čerstvé matky potvrdí. smilies/wink.gif
srpen 21, 2014 09:32
Partnerko dotyčného otce té sedmnáctky, je ti líto té trochy peněz, co tvůj partner investuje do svého dítěte? Pardon, neinvestuje, ale vyživuje.:-) : Myška
Už třepeš, až přestane, co?
Mně by zajímalo jaké konkrétní dávky a v jaké výši si holka "vyběhala". Jestlipak to víš, nebo se jen domníváš? Rodičovský příspěvek má nejspíš ve výši necelých čtyř tisíc. Porodné činí 13.000,--Kč, a postačí tak na kočárek. Přídavek na dítě činí 500,--Kč.
O rodičku i dítě by se měl v první řadě postarat otec dítěte, a o tom se nezmiňuješ. Žije s ním dcera tvého partnera? Stará se, nebo se na ni i dítě vykašlal? Pokud se na ně vykašlal, neplatí výživné, nepracuje a nic nemá, tak nemá ta holčina vůbec šanci se výživného na dítě i na sebe domoci. Jenže holka pomoc potřebuje, a ta nejbližší by měla být od vlastní rodiny, matky, otce,... Jsi ženská, třeba bys mohla pochopit, jak to má teď dcera tvého partnera těžké, a mohla bys pomoci i ty.
srpen 21, 2014 10:00
... : Ňuňinka
Pokud dotyčná dál studuje v denním studiu (může mít i individuální plán, což je při miminu pravděpodobné), náleží jí výživné od obou rodičů. Pokud s jedním rodičem žije, tak ho tento poskytuje jaksi "naturálně" a není vyměřeno. Rodič, se kterým nežije, posílá alimenty. Na to nemá porod vliv. Na to by měla vliv pouze svatba - pak přechází vyživovací povinnost na manžela, jak psala Daniela.

Pokud nestuduje, tak jí výživné nenáleží. Otec může podat návrh na ukončení vyživovací povinnosti na soud, pokud se domnívá, že dcera nestuduje.

Pokud nejsou rodiče schopni své dítě živit (tedy to novorozeně sedmnáctileté slečny - dejme tomu, že otcem je stejně starý student bez příjmu), tak vyživovací povinnost přechází na prarodiče, tzn. i na otce té sedmnáctky.

Šídlo, změnila by se nějak situace, kdyby šlo o druhou dceru téhož otce, která je svou nezodpovědnou sestrou v podstatě "obírána" o prostředky, které by mohla využít třeba ke studiu na VŠ, protože udržela kolena u sebe, případně zvládla použít antikoncepci?

Mamčo, coby matka tříletého dítěte tvrdím, že pokud je mimino zdravé, kojené a matka je ochotná používat látkové pleny (čtverce), zděděné/sekáčové oblečení a hračky, tak mimino nijak závratně nákladné není. Věci na mimino lze sehnat "za hubičku" a minimálně do nějakých 2 let dítě oblečení moc neřeší. Zato s věkem rostou náklady exponenciálně.

Myško, před třemi lety se kočár z druhé ruky dal sehnat za tisíovku. Pochybuji, že by ceny vzrostly 13x.
srpen 21, 2014 14:51
Ňuninko, nevím, za kolik se dá pořídit kočár z druhé ruky a v jakém jsou stavu ty za pár kaček. Tedy za tu tisícovku. : Myška
Protože se mně to už 24 let netýká, tak jsem jen tak najela na jeden e-shop s kočárky...

Zajímalo by mne srovnání ceny používání látkových plen včetně jejich pořízení v dostatečném množství a následné praní a žehlení versus jednorázové pleny. Nepočítaly jste si to, vy, co máte malé děti?
srpen 21, 2014 15:05
Ňuňinka : mamča
Vím přibližně, jaké jsou náklady na miminko, když se maximálně šetří. Za pár týdnů budu babička, tak vidím, co a za kolik si nastávající rodiče pořizují. Co jde, mají z druhé ruky, poděděné, nebo vlastnoručně vyrobené (kolíbka, přebalovací pult, apod.)
Látkové pleny jsou jistá úspora, ale jejich pořizovací cena a náklady na praní a(zpočátku) žehlení taky nejsou úplně za hubičku.
Prostě ten začátek, kdy se pořizuje postýlka, kočárek a základní výbavička, něco stojí.
Jako matka třech synů, co studovali skoro do 30ti :-), mám povědomost i o nákladech na tři "velké děti". I když si kluci od SŠ přivydělávali na různých brigádách a částečných úvazcích.
Kdybych měla 17ti letou dceru, která by měla dítě, asi bych jí i s dítětem živila, dokud by nebyla schopna se živit sama. Není to ideální stav, ale někdo se o ně postarat musí, a rodina je první na řadě.
srpen 21, 2014 16:16
... : Karlos...
Pravdou je, že v první řadě by se měl starat otec dítěte a ne jeho prarodiče. Pokud má holka něco od rodičů dostat, měla by si to kurevsky zasloužit. Taky zde nikdo neví, jak na tom její otec, platící alimenty, je. Hodně taky záleží na tom, jestli se jedná o hodnou dceru, která jednou ujela, nebo jde o nezvedeného spratka, který si už z principu h...o zaslouží.
srpen 21, 2014 18:12
Ňuninko : šídlo
i kdyby to byla sestra, nic se nemění, maximálně k horšímu. Pořád platí, že to neplatí ona, tudíž jí do toho nic není. A pokud má takovýhle vztah k sestře, no potěš koště, to musí být pomilováníhodná osůbka. Ano, je samozřejmě možné, že matka dítěte je nezodpovědná osoba, která se ke zbytku rodiny chová špatně - ale nevidím to pravděpodobné, to by nám určitě všechny její špatné činy pisatelka s gustem vylíčila. Pořád si myslím, že je to partnerka otce.
srpen 21, 2014 22:41
... : bb2
Pokud nestuduje, tak jí výživné nenáleží. Otec může podat návrh na ukončení vyživovací povinnosti na soud, pokud se domnívá, že dcera nestuduje.

Vyživovací povinnost k dětem trvá, dokud nejsou samy schopny se živit. Např. u nemocného nebo invalidního dítěte trvá po celý život, pokud nemůže pracovat, a to i když před nemocí, invaliditou, bylo výdělečné činné. Posuzuje se jen schopnost se uživit a příjmy (z dávek, důchodů aj.), od toho se odvíjí vyživovací povinnost, její stanovení a objem.
Pokud otec dcery (matky mimina) požádá o ukončení vyž.pov., soud ji vyzve (nebo její matku, pokud by dcera byla nezletilá) k vyjádření, jimi doložené skutečnosti posoudí a podle toho rozhodne, pokud není otec mimina schopen uživit matku a dítě, soud nezruší vyživovací povinnost otce k dceři (matce dítěte).

Mamčo, coby matka tříletého dítěte tvrdím, že pokud je mimino zdravé, kojené a matka je ochotná používat látkové pleny (čtverce), zděděné/sekáčové oblečení a hračky, tak mimino nijak závratně nákladné není. Věci na mimino lze sehnat "za hubičku" a minimálně do nějakých 2 let dítě oblečení moc neřeší.

Pokud...ale to nemusí platit, a i kojené dítě nevystačí jen s kojením do dvou let, a živobytí matky s dítětem nejsou jen dupačky a hračky, a i ten sekáč něco stojí.
Mateřská a rodičák matky, která nepracovala, je 7600 prvních 9 měsíců a pak 3800.
K tomu přídavek na dítě a pokud bydlí s matkou, která má příjem (a tím zvýší příjem celkové domácnosti na takovou výši, že nárok na dávky nevznikne), tak tím maminka mimina s penězi končí. Z toho by si měla hradit všechno - pro sebe i dítě jídlo, boty, oblečení, další potřeby pro dítě, své základní hygienické potřeby, případně léky, nezbytnou drogerii, nezbytnou dopravu někam, atd.
Pokud s matkou nebydlí, tak dorovnání do životního minima, ale to není žádná sláva, takže pokud nebydlí s mámou, tak ji bůh ochraňuj.
srpen 22, 2014 13:36
Vysvětlení : Verča
Chtěla sem od Vás poradit, zda někdo nemáte zkušenost s takovým případem, těm kteří napsaly aspon něco, z cehoz si muzu cosi vzit děkuju, ostatním snad jen to, že fskt nejsem partnerka otce, ale jen vím, že dcera umi s tatou akorat "vyje****t", krast penize, nadavat, urazzet, a zdimat. i presto, ze ma tata jiste financi problemy
tak nic
MImochodem, já jsem za ní nohy v 17 neroztáhla..............
srpen 22, 2014 14:57
... : bb2
Je úplně jedno, co jsi dělala ty a je úplně jedno, co v 17 udělala ona. Žádný soud ani úřad nebude posuzovat její morálku, zralost, ale jen a pouze její finanční situaci. Teď a tady je máma bez peněz a mimino, oba musí bydlet, mít teplou vodu, jíst, oblékat se, zaplatit zdravotní péči (léky, doplňky, zubaře, brýle-čočky), vyprat si, svítit atd.
Od toho jsou dávky a výživné, pokud výživné nebude platit otec dítěte, bude ho platit otec dceři (matce dítěte). A její matka, samozřejmě.

Pokud není dcera osvojené dítě, tak to, co dělá, je důsledek hlavně výchovy. Jak ji rodiče vychovali, takovou ji mají. Že má otec "jisté finanční problémy" znamená, že nemá práci a má dluhy, nebo má práci, ale vydělá málo a má dluhy, přípdně je v insolvecni. Rozvod a finanční potíže, a tohle předali rodiče své dceři, takže je v 17 s miminem a bez peněz.

Když nejsi parterkou otce a současně tak detailně informovaná a přitom naštvaná na tu dceru, o které mluvíš sprostě, tak kdo asi jsi.
srpen 22, 2014 15:32
Verča : Karlos...
Pokud je dcera taková mrcha, jak říkáš, kašlat na ní. Do jejích 18 jí plaťte a pak bych jí pomalu zavíral kohoutek. Navíc pokud má taťka finanční problémy, neplacení výživného si obhájí...
srpen 22, 2014 21:54
... : bb2
to je asi to nejlepší, co pro svou 17-18 letou dceru a vnouče, mimino, může táta udělat. To napraví všechny chyby v rodině, ve výchově, v životě. 18letá holka s miminem s rodičovským příspěvkem může jít do některého z domovů pro matky s dětmi v tísni, to ji do života pěkně nastartuje.

Podotýkám, že dávky, na které má nárok, jsou: rodičovský příspěvek 3800 Kč a přídavek na dítě, 500 Kč. To je celkem 4300 Kč. Protože životní minimum těchto dvou lidí, dospělé ženy a mimina, je 5 150 kč a tolik jejich příjmy nedělají, dostane nějaký příspěvek na živobytí, který jí dorovná přímmy do životního minima. Její měsíční příjem bude tedy 5150 kč.

Takže z ní buď bude sociální troska, závislá celoživotně na sociálním systému a pokud nebude mít štěstí na lidi kolem sebe (nemyslím jen rodinu), kteří se jí ujmou a životem jí nějak provedou, nasměrují, pomůžou, tak ke stejnému doživotnímu živoření na dávkách vychová i své dítě, protože nebude mít prostředky na jeho vzdělávání a rozvoj.

Nebo, pokud má normální mámu, která se na svou dceru a své vnoučet nevykašle tak jako táta, budou to nějak pytlíkovat s mámou.

Táta, kdyby byl chlap, bude řešit své "jisté finanční potíže", čili dluhy, co si nasekal, a každou stovku, kterou ušetří, šoupne dceři. Ať už holka udělala cokoli, potřebuje teď pomoc, v 17 je to pořád napůl dítě a s miminem se těžko sama nějak proseká.



srpen 23, 2014 08:44
Myško, : Ňuňinka
k úspoře na látkových plenách ti můžu poskytnout tyto informace:
Kupovala jsem nějakých 75 ks českých čtverců z druhé ruky (byly v dobrém stavu, v původní rodině používány na utírání blinkanců apod.), jedna mě vyšla na nějakých 18 Kč, pokud si dobře pamatuji.
Vkládací "plenky" jsem měla ze starých ručníků apod., tedy zadarmo.
Separačky na fázi "na mléku" stály role (ca 100 útržků) kolem stovky, pratelné (po čůrání), použitelné v průměru 2 - 3 x. Na fázi "pevná strava" jsem používala nejobyčejnější z lékárny, stovka stála tuším 30 Kč. Byly určené jako jednorázové, vyprat se daly (zvyk je železná košile).
Kalhotky jsem kupovala po dvou stovkách (teď bych byla chytřejší a šla do trochu dražších, co víc vydrží), 3 velikosti x 3 ks (postupně) x 200 Kč = 1800 Kč.

Prala jsem v mýdlovém slizu - na 15 litrů slizu 3 mýdla s jelenem (ca 18 Kč/kus), půl kila krystalické sody (ca 30 Kč/kg) a voda. Dávkování je ca 0,3 litru slizu na pračku, plus 1 polévková lžíce perkarbonátu (sůl na skvrny, cena ca 40 Kč/kg) a avivážní odměrka octa. Pračka byla nějakých 40 - 50 ks plen. Před zahájením výroby slizu jsem to počítala a vycházelo mi to zhruba na polovinu ceny prášku.

Pokud máš zájem, dohledej si obvyklý počet výkonů mimin za časovou jednotku a můžeš si to spočítat. Je to poměrně spartánská verze, uznávám. Modernější, nenáročnější a hezčí (a dražší) látkové plenky se údajně vyplatí až od dvou dětí výše.
srpen 23, 2014 23:29
No, já jsem zažila, jaké to je s těmi látkovými, jiné tehdy nebyly. : Myška
Nějaký sliz bych si nevyráběla, ani tehdy, ani teď. Používala jsem prací prášek Titan. Vyvařovala jsem klasicky v hrnci na sporáku, máchala ručně ve vaně, ždímala ve ždímačce, žehlila. Denně cca 40 plen. Vím, co to zabralo času... Jednorázovky Pampers přijdou tak na 2- 4 Kč kus (zdroj internet, teď jsem mrkla na ceny) a určitě existují i levnější značky. Nemusí se měnit tak často jako látkové (já jsem přebalovala jakmile si dítě ucvrklo, protože ho nenechám ležet v mokru). Takže kolikrát denně přebalit? 5x, 6x (co maminky, kolikrát přebalujete pokud používáte jednorázovky a miminko nemá průjem?)? To je deset až patnáct kaček, dejme tomu do dvaceti korun. Krát 30 dní v průměru je měsíčně 600 Kč. Počítat o kolik je to víc než za vodu, elektřinu, prášek při dennodenním praní na devadesát stupňů (plinky se musí aspoň zpočátku, když je mimčo maličké, vyvařovat) nebudu. Ale myslím že to o moc míň nebude.


srpen 24, 2014 09:37
No, já samozřejmě používala automatku :) : Ňuňinka
Pokud spočítám celkové náklady, tak
75 plen x 18 Kč = 1350,
kalhotky 1800,
separačky fáze 1 = ca 300,
separačky fáze 2 = ca 200.
Celkem 3650 Kč.
Praní dejme tomu 10 Kč (voda, elektřina, sliz) x 120 dní (prala jsem ca 1 x za tři dny, po šestinedělí na 60 stupňů) = 1200 Kč ročně. Sliz z toho je tak 2 Kč na pračku, prášek by byl ca 4 Kč.
Mám dojem, že rozdíl ve frekvenci přebalování jednoráz - látka není, málokterá máma nechá dítě ležet v mokré jednorázce. Ale počítala jsem 7 denně.

Když to rozpočítám na dva roky, vychází to zhruba 250 Kč měsíčně. Tedy méně o 8000 Kč za ty dva roky. I pět by bylo dobrých - málokdo dává látku pořád (návštěvy, cesty apod.)

Nikomu nic nenutím, zajímala ses smilies/smiley.gif A poněkud mě překvapuje, že sis to nespočítala sama, když tě to zajímalo.

Pokud si dobře vzpomínám, tak za ty 2 Kč to byl pro spolumatky VELKÝ úlovek při libovolné značce. Plus nutnost mít v dosahu hypermarket, aby úsporu nespolkl benzín.
srpen 25, 2014 00:55
Plinky prát 1 x za 3 dny? Jo, když přebaluješ tak málo... : Myška
A skladovat tři dny použité plinky, byť zaprané a namočené ve vodě,...
Já jsem prala plinky denně, asi 40 kusů. Takže dejme tomu, že by to bylo za praní cca 500 - 600,-- Kč měsíčně, při praní denně, nebo částečně obden. A to je srovnatelné s jednorázovkami.


srpen 25, 2014 07:58
Teď už nepřebaluju, : Ňuňinka
přebalovala jsem podle potřeby, dítě nikdy nebylo opruzené, to mi jako indikátor dostatečnosti stačí. Pokud vím, tak "látkující" matky perou 1x za 2 - 3 dny standardně, asi jsme zlenivěly smilies/smiley.gif Skladování v neprodyšném kýblu.
Praní obden: 185 dní x 10 = 1850 Kč ročně, tj. 150 Kč měsíčně, denně 300 Kč měsíčně (s poloprázdnou pračkou).

Mimochodem, tys přebalovala dítě dva roky 40 x denně? Nebo (s druhou plenou jako vkládačkou) 20 x? Každou hodinu včetně noci?
srpen 25, 2014 23:05
Přebalovala jsem dost často, protože moje děti jen si cvrkly už řvaly a vyžadovaly sucho, jistě ale ne dvacetkrát. : Myška
Jenže při přebalení to nikdy nebyla jedna plinka, protože zpočátku jsem mimčo do plinky i balila místo kalhotek, a nikdy nemělo mezi nohama jen jednu plinku (dávala jsem široké balení od začátku preventivně kvůli kyčlím, ale tyto plinky byly zabalené v igelitu a obalené plinkou). Takže jedno přebalení minimálně tři plinky. Plus plinky, používané do zavinovačky a později do postýlky pod hlavičku dítěte, při odbrknutí po krmení (často ublinknuto), na stole při přebalování,...

Jak dlouho bylo těch ccca 40 plinek denně si už přesně nepamatuju, přece jen je to 24 let a není to zrovna důležitý údaj hodný zapamatování.
Jako ve všem, univerzální správný postup neeexistuje ani u "údržby plinek", a nedá se tedy předpisovst, co je a není správně. Každá mamča si tak najde tu frekvenci a způsob, co jí vyhovuje.

srpen 26, 2014 01:06
... : bb2
Myslela jsem, že látkovým plenám odzvonilo, že je používají jen bio a retro matky :-) to asi že to už roky nesleduju.

Mé děti na nich vyrostly a první rok jsem prala denně. Později obden, ale to jen proto, abych neprala ve skákavé tatramatce pár plen, to jsme bydleli v paneláku a hopsanda by se asi probourala jádrem :-) Ovšem, byla to lahůdka, otevřít ten kbelík z předešlého dne...Neumím si představit prát 1x za tři dny, to bychom asi museli doma chodit v plynových maskách. A to jsem pleny nenamáčela, namočené smrděly pekelně a kdo se v tom měl hrabat. Dělali jsme to jinak, pleny jsem rovnou vymáchala a předmáchané a trochu vyždímané dávala do uzavřeného kbelíku, tatínek taky a pak nebyl problém takhle připravené pleny naházet do pračky a s předpírkou vyprat. První rok vždy na 95 (klasickou vyvářku v kotli jsem si užila v šestinedělí s dcerou v domě bez automatky, a to mi stačilo), po roce 60 - 95, jak kdy. Vždycky s předpírkou a vždycky s mácháním navíc. Prala jsem v Titanu. Takže ekonomicky to nevidím jako úspornou variantu, obzvlášť, když se zpočátku pleny i žehlily. Některé maminky musely žehlit třeba rok, jinak mělo mimino problémy.
Mladšího syna jsem kojila půl roku a byl doslova průtočný. Čůral pořád a hodně, zvládnul se pročůrat skrz i na břiše nebo na zádech, podle toho jak zrovna ležel. Před krmením přebalit, tj. min. 3 pleny. Po kojení si zvyknul se pokadit (zdravím Čeňka), takže znovu přebalit. Nechat ho ale nepřebaleného, mokrého na krmení by mi vadilo, takže co kojení, to 6 plen. Kojila jsem po třech hodinách, k tomu jedna dvě pleny pod hlavičku, naštěstí děti nebyly blinkací, a občas bylo potřeba přebalit i jindy. První týdny až měsíce jsem věšela prala 2x denně, spotřebovalo se běžně 50-60 plen, když jsem jeden den vyprala ráno a druhý den až po obědě, tak klidně 80, a to už bylo na třetí pračku. Měla jsem vrchem plněnou tatramatku, aby se pleny dobře vymáchaly, dávala jsem max. 35 plen najednou.
srpen 26, 2014 21:29
tudíž, : bb2
být závislá na výživném, tak bych potřebovala dvojnásob :-))
srpen 26, 2014 21:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]