O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ - KOMU - KOLIK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 březen 2014

Dobrý den, prosím o informaci, komu má otec zletilé dcery, která stále studuje, posílat výši alimentů, které byly stanoveny v době, kdy dcera ještě byla nezletilá a ještě bydlela u matky. Soudem bylo tehdy určeno zasílat výživné k rukám matky,  jako zákonnému zástupci.


 

 

 

 

      Také bych se chtěl zeptat, zda musí proběhnout soud ohledně těchto změn, když se s dcerou dokážeme domluvit? Matka s tímto má problém, protože jí nebudou chodit alimenty na účet a tak je nechce nechat posílat přímo dceři. Přijde mi, jako by se chtěla neoprávněně obohacovat na úkor dcery...

 

      A navíc si myslím, že by dcera mohla požádat soud i o stanovení výše výživného ze strany matky.

 

 

Děkuji MARIAN

 

 

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 

      Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit (tzn. vyživovací povinnost obou rodičů není omezena ani zletilostí dítěte, ani ukončením studia, ani dosažením věku 26 let, nýbrž pouze schopností dítěte živit se samo).

 

      A přispívají oba rodiče na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů; dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů, přičemž při určení rozsahu vyživovací povinnosti rodičů se přihlíží k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje.

 

     Pakliže se dcera zcela osamostatnila, a zároveň hospodaří pouze s výživným od Vás, bylo by skutečně možné uvažovat o vzniku matčiny povinnosti k úhradě výživného (opět k rukám Vaší dcery). Odstěhováním Vaší dcery došlo k podstatné změně okolností, které jsou rozhodující pro výši a další trvání vaší vyživovací povinnosti, resp. pro vznik povinnosti k úhradě výživného rovněž na matčině straně.

 

     A ještě nakonec - od dovršení dospělosti se musí výživné posílat pouze do rukou zletilého dítěte.

 

 

d@niela

 

 


 

 

Komentáře (4)add feed
"Dle § 85/1 zákona o rodině" : jednababi
už skoro tři měsíce neplatí nic.
Zákon o rodině byl zrušen zákonem č. 89/2012 Sb. (nový občanský zákoník) ke dni 1.1.2014. Konkrétně v NOZ pak § 910 a násl.
březen 27, 2014 06:25
vau, nojo... : d@niela
to je tak, když člověk něco píše kolem čtvrté ranní, místo, aby slušně spal :-)))
Sem to ale - Asi se budu podepisovat Daniela Alzheimerová....

oprava "učuněna".
březen 27, 2014 14:35
... : takytátaPetr
Prosím také o radu - nebo kde ji najít - moje dcera již od dubna bude pracovat a mně byly alimenty strhávány exekučně a chodily její matce - jak to zrušit? Napsat jen tak k soudu pár vět? Nebo je nutný jiný postup. Moc děkuji za radu nebo alespoň na nasměrování smilies/wink.gif
březen 27, 2014 17:14
18 a výživné : bábona
Potřebujeme poradit: Máme vnuka, který studuje na střední škole, v březnu dovršil 18 let. Jeho matka má pouze příjem ČID 5.450 korun přídavek na dítě, pobírá příspěvek na bydlení. Otec platil výživné 2.300, syna jinak nepodporoval, nedostával od něj dárky k Vánocům, ani narozeninám. Dubnové výživné otec vůbec neposlal - ani matce, ani do rukou syna. Co v takovém případě má náš vnuk udělat? Musí se obrátit na soud? Dřívější výživné bylo směšně nízké a nedostatečné, ale jeho úplná absence rodinu okamžitě postavila na pozici strádání. Děkuji za radu - nevíme co dělat.
duben 08, 2014 21:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]