O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

"CHUDÁK CHLAPEC?" PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 únor 2014

Ahoj Danielko, obracím se na Tebe s dotazem. Pročetla jsem stránky na Kudlance, ale nenašla jsem jednoznačnou odpověď. Můj přítel má 21letého syna, který již před rokem (12/2013) ukončil po prvním trimestru VŠ s tím, že již dál studovat nebude, přihlásil se na ÚP a přítel mu ještě po celý rok platil výživné.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Od ledna 2014 však výživné přestal synovi platit, protože měl syn údajně od ledna nastoupit do zaměstnání. Bohužel mu zaměstnání nevyšlo vinou ÚP- místo bylo u firmy, která měla s ÚP jakousi dohodu o dotovaném místě, ale ta dohoda byla nějak chybně dohodnutá. Tudíž to místo prý údajně dostane až od dubna.

 

      Jsem toho názoru, že už by mu neměl nic platit. Měl rok na to si najít práci, má příležitostné brigády, takže si po celý rok různě přivydělává. Myslím, že je schopný se uživit. Dnes si bohužel mladí myslí, že jim každý nabídne plat 30 000,-, služební auto a kancelář. Obyčejná práce jim nevoní a hlavně je pod jejich úroveň.

 

     Ptám se proto, že bývalá manželka začala vyhrožovat právníkem, protože to výživné prý přítel musí platit tak dlouho, dokud si syn nenajde práci. Máme obavu, aby to neplatil ještě třeba 5 let.. než nabídnou synáčkovi práci, která by se mu líbila.

 

Děkuji za odpověď,

JITKA

Milá Jitko,

 

      takže syn tvého partnera ukončil studia a žádnou další přípravu na budoucí povolání již neabsolvuje. Vzhledem k tomu, že má tedy ukončené vzdělání (je vyučen, má maturitu apod.), pak mu nic nebrání v tom, aby si našel zaměstnání. To, že nepracuje (a zároveň již nestuduje), neznamená, že by nebyl schopen samostatné obživy.

     Proto je třeba podat návrh na zrušení vyživovací povinnosti. Návrh se bude podávat k okresnímu soudu podle místa bydliště syna a bude směřovat přímo vůči němu, protože je již dospělý. Rodiče (matka) již nejsou jeho zákonní zástupci a v řízení tedy za něj nikdo vystupovat nebude. Pokud soud zjistí, že syn skutečně ukončil přípravy na budoucí povolání a není zaměstnán, např. proto, že práci nehledá nebo nemá zájem pracovat, pak pravděpodobně dospěje k závěru, že může rozhodnout o zrušení vyživovací povinnosti. 

 

     Bylo by potřeba tedy jednat dříve, než bude jednat jeho matka. Každopádně by bylo vhodné, aby si otec se synem promluvil. Záleží hodně na tom, jak se mládenec k tátovi chová, jak se víceméně revanšuje za to výživné - tzn. je k tátovi vstřícný, když táta něco potřebuje, tak pomůže... atd. Pak by snad - pokud by mu to nečinilo větší potíže - mohl táta klukovi ještě něco dát... do toho dubna.

 

d@niela

 


                                                                                                                                                                                               

Komentáře (15)add feed
nešlo by opravit ten trimestr? :) : bb2
jinak myslím jen na to, jestli měl chudák chlapec rizikové těhotenství
únor 17, 2014 23:25
napřed jsem to nechápala... : d@niela
Až pak mi došlo, že je to psáno "pod vlivem fotříka" :-))))
No, na vejšce jsou taky trimestry...
únor 18, 2014 00:07
ach jo, proč jsou druhé a další manželky tak napružené na děti, co měl jejich muž v prvním manželství? : mila1
Vždycky je to nová manželka, která se ptá, zda už by se nemělo přestat platit výživné. V tomhle případě bych stejně jako Daniela byla pro, aby to výživné tatík platil než kluk dostane první zaměstnání, protože ono v dnešní době není vůbec jednoduché práci sehnat a je dobře, že má aspoň něco rozjednáno. A synek by zatím mohl občas za tatíkem zajet a pomoci mu s autem,na zahradě atp. Nehrotila bych to tak.. a snaživé nové manželce bych doporučila, aby se zklidnila a nestrkala se mezi syna a otce.
únor 18, 2014 11:02
? : mura1
No, na vejšce jsou taky trimestry...

na který?
únor 18, 2014 12:15
Nemáš práci a chceš vode mě prachy? : Krakonoš
Tak fajn - jsi dospělej a máš každej den 16 hodin volnýho času, tak si u mě můžeš svý alimenty vydělat. Nějaká práce se u taťky dycky najde. Takže zejtra ráno, synku, tě čekám s novejma montérkama. smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
P.S. Samozřejmě že taťka nic platit nemusí a u dospělýho dokonce, pokud teda vodborníci nekecaj, nejni nutný ani žádat soud - prostě přestane platit.
U zletilých naopak platí, že pokud vyživovací povinnost zanikla, není třeba o tom rozhodovat soudně, vyživovací povinnost zaniká ze zákona.

Viz můj minulej vodkaz na článek:
http://www.novinky.cz/finance/327399-dospele-deti-nechteji-pracovat-a-zdimaji-rodice-zneuzivaji-zakon.html
únor 18, 2014 12:17
milo, : Petronila
proč? To je jasný.

Protože přeci ten parchant ubírá penízky jí a případně jejímu ňuňátku - svému polobratříčkovi nebo polosestřičce.
únor 18, 2014 15:10
ohledně toho, proč sem píšou partnerky či druhém manželky": : d@niela
musím se jich trochu zastat:
psaní dotazů a "sondování mouder" po internetu většinou zvládají spíš ženské. Mužští to raději a rádi svěří té své :-). Nemyslím, že je to vždy jen proto, že peníze jsou až na prvním místě...
únor 18, 2014 15:38
no nevím, Petronilo : jsem z toho smutná
Jsem smutná z toho jak to vidíte černobíle. Jestli dobře vidím chlapec seděl rok doma na zadku a nechal se živit a pracoval jen aby se neřeklo (brigády jako student a ne dospělý člověk). Vždycky tady tyhle dotazy strašně zkritizujete, ale jak psal nahoře Krakonoš, začíná to být u mladých standard, nechat se živit. Ať jsou rodiče rozvedení nebo ne. Pokud tohle je podle vás dobrá výchova, tak zírám. Přesně ve stylu Dokud matka funí zůstaneme u ní. Je smutné dámy, že nevidíte, že stát jen šikovně přesunul placení podpory na rodiče a tím ho tihle mladí nezajímají. A podle mě to rozšíří časem i na děti, takže ony děti co dnes tak nekompromisně vyžadují výživné od tatínků a nejlépe soudně, se mohou dočkat v budoucnu žaloby na určení výživného pro tatínka v důchodu. A jak vidím tenhle absurdistán, jak to vedou od desíti k pěti, vůbec bych se tomuto scénáři nedivila.
únor 18, 2014 15:49
A ještě k tomu trimestru na VŠ : d@niela
Na většině vysokých škol se školní rok dělí na dvě části, tedy na tzv, semestry. Někde ho ale dělí na tři části, které se potom nazývají trimestry. Takových škol je mj. poměrně dost, stačí se zeptat drahého strejčka goooogla.
....
(např. na FAMU jsme taky měli trimestry)
únor 18, 2014 16:06
Já : Milene
bych k tomu ještě dodala, že znám taky takového, co se nechá živit rodiči a je v pohodě. Ale znám mnohem více mladých, co nemohou najít po vysoké práci. Např. jedna studovala v zahraničí, druhá má 2 vysoké. Zrovna ty se od rodičů teda živit nenechají ale mají jenom brigády. A takové jaké se seženou, servírka, uklízečka. Jedna má 1/4 úvazek v oboru. Nemají praxi. Opravdu není jednoduché sehnat práci.
únor 18, 2014 16:09
Jinak ty trimestry jsou čtyry, : Krakonoš
když už tady máme to vzdělávací vokýnko. smilies/grin.gif
http://cs.wikipedia.org/wiki/Trimestr
únor 18, 2014 16:57
čtyři v zahraničí, Krakonoši, tam je to standard, : bb2
u nás tři, ale co jsem zatím věděla, tak jen u některých soukromých VŠ. Nevím proč, možná to nějak souvisí s organizací distančního a kombinovaného studia, nevím. Spíš mi to ale přišlo jako snaha se odlišit, zapůsobit.
Tak mě napadlo, že chlapec studuje VŠ s.r.o.

Ale že to má i státní vysoká, to mě nenapadlo.

A jo, Dani, jsem pod vlivem Fotříka :-)
únor 18, 2014 17:40
... : bb2
P.S. Samozřejmě že taťka nic platit nemusí a u dospělýho dokonce, pokud teda vodborníci nekecaj, nejni nutný ani žádat soud - prostě přestane platit.
U zletilých naopak platí, že pokud vyživovací povinnost zanikla, není třeba o tom rozhodovat soudně, vyživovací povinnost zaniká ze zákona.


jo, ale jak jsem taky minule dodala - pokud je soudní rozhodnutí, je to na vlastní tatíkovo riziko, když platit přestane, protože pokud potomek bude názoru, že na výživné nárok má a podá kvůli neplacení výživného na rodiče žalobu k soudu, a soud dojde ke stejnému názoru, tak bude rodič výživné doplácet zpětně
Proto je lepší, je-li rodič přesvědčený, že vyživovací povinnost zanikla, současně s tím, jak přestne posílat peníze, požádat oficiálně soud.

Ony ne všechny novinové a internetové články, byť citující vodbornice, jsou důvěryhodnými zdroji informací.
Ne že by se tam lhalo, ale nenapíše se úplně všecko, a zrovna ta drobnost, co se vynechá, může být podstatná. To vidím každoročně před termínem podání daňového přiznání, jak se v novinách odborně radí.
únor 18, 2014 17:59
Možná ten syn práci hledá, ale je 630 tisíc nezaměstnaných, : Myška
tak třeba opravdu nemůže o nic zakopnout. I můj syn byl nezaměstnaný, vymetal brigády, ale to bylo pár drobných, odpovídal na inzeráty, rozesílal životopis, absolvoval spoustu pohovorů, než natrefil na aspoň něco. A není to vůbec to, co by si představoval, jsou tam nic moc peníze, ale je rád, že má práci. Kdybych ho já v té době nedotovala, byl by asi pod mostem.
únor 18, 2014 18:27
Bývalá manželka : babi
má asi v úmyslu synáčka živit až do důchodu.Ať zatím syn chodí na brigády,doplňovat zboží,mýt nádobí atd.Aby se mu,jak říkala moje babička "nezkrátily žíly".Časem určitě najde stálé místo.
únor 18, 2014 18:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]