O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TATÍNEK "ZAPOMNĚL" NA VÝŽIVNÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 květen 2013

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s výživném u zletilého dítěte... Je mi 19, od září jsou naši rozvedeni a já se teprve teď v květnu dozvěděla, že otec na mně vůbec nic neplatí a mamka to táhne celé sama, bydlím u mamky i s bratrem, který už pracuje.

 

 

 

 

      Teď maturuji, a od září mám v plánu jít na VŠ. Chtěly bychom se tedy zeptat, jestli lze zažádat o výživné a případě, jestli to lze vyplatit zpětně... Tedy od září?


Děkuji moc,

IVETA

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

Milá Ivetko,

 

    zpětně to jde jen u nezletilých, ale pokud ty nepracuješ, jako že asi ne, tak OKAMŽITĚ zažádej ty u soudu, kde se vaši rozváděli, o výživné. Je to fakt nespravedlivé, aby maminka táhla všechno sama!!!

 

    Do žádosti o výživné uveď všechnu svou režii, stejně tak jako i to, jak se maminka podílela a stále ještě podílí. Když budeš potřebovat radu - koukni se - tady na kudlance, ve sloupci na levé straně, určitě najdeš všechno potřebné - jak formulář žádosti - tak i hlavně to, co všechno nemáš zapomenout. Když tak ještě napiš.

 

d@niela

 

 

Komentáře (5)add feed
výživné zpětně : mura1
zpětně to jde jen u nezletilých

zrovna teď jsem někde četla, že to už neplatí, že i zletilí mohou žádat zpětně. takže bych si to radši ověřila.
květen 09, 2013 07:55
... : bb2
V poslední novele zákona o rodině, §98, odst.1, který řeší nárok na výživné zpětně až 3 roky, už není pojem "nezletilé" a uvádí se už jen dítě.
Ale už jsem zase slyšela výklad, že za dítě se považuje osoba do 18 let. Ale to je výklad právníka, jak to řeší soudy zatím nevím. To se brzy dozví Otto z vedlejšího článku :-)
květen 10, 2013 13:11
jo, a teď radu ;) : bb2
Iveto, když se vaši rozvedli, táta určitě nějaké výživné určené měl. To, že neplatí, neznamená, že platit neměl, nejspíš mamka nechtěla honit se s ním po soudech.
Tak si to zjisti - u mamky, z rozvodových dokumentů - a to, co měl platit, to je dluh, který se promlčuje až po (asi - teď to nevím jistě) 10 letech, takže to, co skutečně měl určené platit, to můžeš žádat i zpětně těch (asi) 10 let. I kdyby měl platit jen 500 na každého z vás dvou dětí, tak to za deset let udělá slušnou sumu, proč se o to šidit, ne?
To po něm můžete s bráchou chtít i zpětně, soud mu to nejspíš neuloží zaplatit najednou, bude to splácet, takže se nebojte, že ho zruinujete.
květen 10, 2013 13:35
bb2, : Macesska
rodiče jsou rozvedení od září (předpokládám tohoto roku). Takže 10 let zpětně asi ne.
Jestli ono to spíš není tak, že pokud je dítě zletilé, musí si výživné na sebe vyřizovat sami za sebe (nebo tedy někoho zmocnit, samozřejmě). Pokud tedy Iveta byla v době rozvodu už zletilá, což předpokládám, že jo.
Nárok na výživné ze zákona určitě má, o tom žádná.
Doporučuji se ale napřed domluvit s otcem, nebo se o to aspoň pokusit. Předpokládám, že emoce už nebudou tak vypjaté jako při rozvodu a pokud je to víceméně normální, byť rozvedený otec, třeba se domluvíte po dobrém a soud to jen potvrdí. Zkus ho kontaktovat, konec konců, ty jsi ta, co něco chce.
květen 10, 2013 16:49
ajo, tak rozvod v září jsem přehlídla, : bb2
nevím proč jsem měla dojem, že se rodiče rozvedli dávno tomu...Jasně, tak výživné si musí vyřídit Iveta sama, a pokud v té době nestudovala, tak asi výživné ani určeno nebylo, takže táta nic nedluží.

Takže odvolávám co jsem napsala, a - Iveto - viz Macesska
květen 10, 2013 18:36
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]