O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO DÍTĚ NA ÚP PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 20 září 2012

Mám zletilého syna, který  doposud na sebe pobíral výživné. Po řádném ukončení denního studia na střední škole se od 2. 9. 2012 zaregistroval na úřadu práce. Já jsem ovšem slyšela, že výživné je možné pobírat i po dobu evidence  na ÚP po bezprostředním ukončení studia. Respektive než si začne vydělávat a tím tak uspokojovat své životní potřeby.

 

 

 

     Chci se proto zeptat, co je na tom pravdy a pokud ano, tak za jakých podmínek je možné dál pobírat výživné po dobu vedení v ÚP.


Děkuji,

LENKA

 

 

 

O D P O V Ě Ď : 

 

 

Milá Lenko,


      institut výživného upravuje zákon o rodině, podle kterého platí, že dítě má nárok se podílet na životní úrovni svých rodičů, oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá podle zákona o rodině do doby, než jsou děti schopny se samy živit. Dosažení věku ani případné příjmy např. z brigád nejsou pro ukončení vyživovací rozhodné.

 

     Pro skončení povinnosti platit výživné je tedy rozhodující schopnost dítěte se samostatně živit. Za schopnost samostatně se živit se však nepovažují dočasné brigády a podobně. Obvykle je to situace, kdy dítě dokončí studium a začne si samostatně vydělávat na živobytí nebo nastoupí na úřad práce, který mu vyplácí podporu v nezaměstnanosti.

 

      Pokud syn nemá žádný takovýto příjem a nemá možnost si jej zajistit, vyživovací povinnost otce stále trvá. Pokud by byl otec toho názoru, že vyživovací povinnost skončila, může podat k soudu žalobu o určení, že vyživovací povinnosti skončil. Podle toho, co uvádíte, vyživovací povinnost zřejmě stále trvá. Pro rozhodování o výživném, resp. trvání této povinnosti je však důležitá celá řada skutečností, proto nelze odpovědět zcela jednoznačně.

 

d@niela

 


 

Komentáře (24)add feed
... : katka *
ono je to strašně těžký. Platit výživné když je syn na Pracáku? a jak dlouho? do pětatřiceti? to je jedna stránka věci.
Druhá stránka je, že podporu od Pracáku nedostane, protože nikdy nepracoval, tudíž nemá z čeho žít. Pravděpodobně žije u matky, a proto sociální dávky taky nedostane, protože se počítá příjem celé domácnosti (plat matky příp. otčíma). Je to kolotoč a je to na hlavu postavené... (máme vlastní zkušenost)
Já bych to asi řešila tak, že bych klukovi žádné hotové peníze nedávala, spíš bych nakoupila tašku jídla, nějakou drogerii, v případě potřeby oblečení apod. Aby měl motivaci si práci intenzivně hledat a NAJÍT!
září 21, 2012 10:00
Taky mám vlastní zkušenost - syn byl po škole pár měsíců na pracáku. : Myška
Naštěstí než našel stálou práci, tak vymetal brigády, z kterých sice nic moc nebylo, ale aspoň něco.
Sice se byl už schopen živit sám, ale stát mne vlastně tím, že mu nedal žádnou podporu, nutil abych ho živila já (tehdy bydlel ještě doma).
Tatínka to samozřejmě nezajímalo, ten se vždycky klepal, aby náhodou nešli kluci na vysokou a on je nemusel živit další roky.
září 21, 2012 10:36
výživné pro zletilé děti na ÚP : nejlepsibublina
Děkuji za komentáře.Syn zatím bydlí se mnou jako s matkou, brigády má dvě z kterých mi samozřejmě dává část peněz na chod domácnosti,ale pořád to není dostačující.Z tohoto důvodu mě právě zajímá co je na tom pravdy zda je možné pobírat výživné i když je v evidenci ÚP. Syn Není ten typ co by zneužíval mé dobroty,ale každá matka chce pro své děti udělat co možná nejvíce.Chápu že to mnozí z Vás vidí jinak, není dítě jako dítě.
Tímto se nechci syna zastávat nebo ho omlouvat ale všichni víme že není dítě jako dítě.
září 21, 2012 10:55
... : bb2
Chci se proto zeptat, co je na tom pravdy a pokud ano, tak za jakých podmínek je možné dál pobírat výživné po dobu vedení v ÚP.

Za podmínek, že ti soud vyhoví, tedy že až syn podá k soudu návrh na určení výživného, tak že mu soud vyhoví a výživné stanoví. Vyživovací povinnost není omezena věkem, ale schopností se uživit. Takže jsou postižené děti, na které platí výživné jejich otcové celoživotně. Pokud je syn zdravý, má ukončené vzdělání s maturitou a současně si vydělává na brigádách, bude ho pravděpodobně soud považovat za schopného se uživit. Pokud jeho výdělek ale na uživení nestačí a musíš ho dotovat, a prokážeš to - třeba tím, že doložíš jeho příjem a proti tomu náklady na bydlení, energie, jídlo a další, tak máš šanci uspět. Přesněji, tvůj syn má šanci uspět, pokud doloží že..atd.
Sice se mi příčí představa mladého zdravého kluka, kterak bere alimenty od tatínka a papání od maminky, ale doba je jaká je a co má dělat, jít v 19 s maturitou vybírat popelnice..
Pokud se syn snaží a má brigády, tak asi nehrozí, že by mu výživné od táty a jídlo a bydlení od tebe rozložily pracovní morálku natolik, že by tak žil pořád.
Tak ať to s tím výživným zkusí. Nejhorší, co se může stát, je to, že s ním táta nebude mluvit a soud mu nevyhoví.
září 21, 2012 15:06
Možná než dojde k soudu, bude mít kluk práci. : Myška
Jestli tedy vůbec k soudu návrh podá. Je to jen na něm.
září 22, 2012 14:59
Danielo, : Sinix
Obvykle je to situace, kdy dítě dokončí studium a začne si samostatně vydělávat na živobytí nebo nastoupí na úřad práce, který mu vyplácí podporu v nezaměstnanosti.


Podle toho, co uvádíte, vyživovací povinnost zřejmě stále trvá.


Neodporuješ si tu náhodou? smilies/shocked.gif

Pokud ukončil denní studium a je v evidenci ÚP jako uchazeč o zaměstnání, pak si myslím, že vyživovací povinnost (vás obou) k němu skončila. Ale přesně vám to řekne soud... smilies/wink.gif
září 23, 2012 04:56
Sinixi, : d@niela
přečti si i to, co psali ostatní výše, je to tak...
V evidenci na pracáku je, ale nic nedostane :-(
Pochopitelně, že by se měl snažit vzít cokoliv, sehnat si jakoukoliv práci - aby nebyl na krku rodičům bůhví jak dlouho. Ale rodiče zas určitě kluka neodeženou...
září 23, 2012 22:55
Výživné dle KS v Brně : lp
Až do 26 let mají rodiče podle zákona vyživovací povinnost vůči svým dětem. Když po dovršení 18 let potomek sám dobrovolně opustí školu a místo zaměstnání se nechá zapsat na pracovním úřadě, po rodičích už výživné žádat nemůže.

Za situace, kdy vyživovaná osoba starší 18 let ukončí přípravu na své budoucí povolání tím, že o své vůli, bezdůvodně ukončí docházku na střední škole, nenastoupí následně do zaměstnání a zaregistruje se na úřadu práce, pak i za situace, kdy nepobírá žádné sociální dávky, zákonná povinnost takovouto osobu vyživovat pro obžalovaného již skončila,“ uvedl předseda senátu Krajského soudu v Brně Vlastimír Čech.

Výživné a posuzovaní příjmu ve společné domácnosti jsou dvě naprosto rozdílné kategorie.


září 24, 2012 10:07
lp, to se tohoto syna netýká, : bb2
když se na pracák zaregistroval
září 24, 2012 11:41
??? : lp
Týká se to i dětí, které jsou zaregistrovány na ÚP.
září 24, 2012 12:00
aha, pardon, jinak : bb2
už to vidím, v tvé citaci je "zaregistroval", ne "nezaregistroval"

ale to není podstatné, podstatné je, že SŠ ukončil řádně, ne bezdůvodně
září 24, 2012 12:06
... : bb2
kromě toho, jiný soud může rozhodnout jinak, pouze v souladu se zákonem o rodině
ale to jen odhaduji, nejsem právník
září 24, 2012 12:08
Pokud výživné : lp
za povinného přechází na stát ve formě sirotčího důchodu, jeho výplata je přihlášením na úřad práce dítěti zastavena a nemá na sirotčí důchod nárok. V tomto případě bych viděla paraelu s klasickým výživným a úřadem práce. Zda studium je ukončeno řádně či bezdůvodně, tak to dle mého názoru není podstatné pro trvání jeho nároku. Dítě může druhého rodiče požádat o příspěvek na obživu, ale právní nárok na to dle mého názoru není.
září 24, 2012 12:48
lp, o souvislosti důvodného a bezdůvodného ukončení školy s placením výživného : bb2
a o tom, jak to bere brněnský krajský soud nic nevím, reaguji jen na to, co píšeš:
kdy vyživovaná osoba starší 18 let ukončí přípravu na své budoucí povolání tím, že o své vůli, bezdůvodně ukončí docházku na střední škole

září 24, 2012 14:20
... : bb2
z toho tedy pro mě plyne, že pro rozhodnutí soudu o ukončení nároku na výživné je důležitý fakt, zda dítě skončilo školu důvodně, tedy řádně, maturitou, a nemůže se živit proto, že nesehnalo práci, nebo zda ho ze školy vyhodili, případně ji samo opustilo - bezdůvodně.
září 24, 2012 14:21
zcela pocitově -lp : Kamila
Tak chudák kluk řádně ukončil školu a zapsal se na pracák a i když práci nemá, tak nárok na výživné zanikl? Fakt? Jen se ptám, ale zní to divně.... A ano, řekla bych, že něco jiného je "řádně dokončit" a něco jiného je "svévolně opustit"... nebo?
září 24, 2012 14:22
ale to si tu jen tak povídáme, pro Lenku je podstatné jen to, co jsem psala 21.9.: : bb2
Chci se proto zeptat, co je na tom pravdy a pokud ano, tak za jakých podmínek je možné dál pobírat výživné po dobu vedení v ÚP.

Za podmínek, že ti soud vyhoví, tedy že až syn podá k soudu návrh na určení výživného, tak že mu soud vyhoví a výživné stanoví.

září 24, 2012 14:23
Není nutné rozebírat, : lp
co je či není morální. S tím paragrafy zákonů nepočítají. Vyživovací povinnost podle zákona o rodině trvá do doby, než je dítě schopno se živit samo. Ukončením studia a registrací na úřadu práce je tato podmínka splněna. „Dítě“ je schopno se živit samo. To, že se zatím neživí je věc druhá a zákonem ošetřena není. Současná legislativa je taková, že úřad práce uchazeči, který nesplní podmínky odpracovaných let, žádnou podporu v nezaměstnanosti nevyplácí. V případě sociálních dávek se zjišťuje celkový příjem domácnosti. Pokud tedy syn bydlí s matkou, pak pouze je rozhodný příjem maminky, případně dalších osob, které žijí ve společné domácnosti a je-li vyšší, než určený násobek životního minima, tak maminka v rámci rodinné solidarity syna živí. Právní nárok na výživné otce není. Ten je dobrovolný. Pokud by si ale syn zajistil samotné bydlení, byl by posuzován jako samostatná osoba a nárok na sociální dávky by mu vznikl ( příspěvek na bydlení a na živobytí). Maminka by jej tudíž nadále živit nemusela, neboť by nebyl s ní společně posuzovanou osobou v domácnosti. O tom, zda je to tak správné, nepíši. Jen to, co jsem vyčetla ze znění paragrafů a názor, že podat soudu žádost na výživné pro dítě, které je vedeno na úřadu práce, je neopodstatněné a vyhověno žádosti s velkou pravděpodobností nebude. Škoda peněz i času. Navíc vztahy mezi synem a otcem se ještě více zhorší a ten mu jen stěží bude dobrovolně finančně přispívat.

září 24, 2012 14:48
... : bb2
Ukončením studia a registrací na úřadu práce je tato podmínka splněna


není, alespoň ne vždy na to soud takhle nahlíží.
Takže potřetí, a naposled - pro Lenku má smysl jediné - podat k soudu návrh, resp. její syn ať si podá návrh na určení výživného. Uspěje, nebo ne, vyloučené to není.

září 24, 2012 15:13
komentář : nejlepsibublina-Lenka o výživném zletilcům
Ahoj všichni.
Děkuji všem za názory.Musim říct že jsem ani nečekala takovou odezvu,ale nutno podotknout že takových případů jako byl ten můj jsou v naší republice asi tisíce.Tak doufám že i ostatním bylo toto ukázkou že s tím něco dělat jde.
A jedna dobrá zpráva.Sice se k tomu syn dostal jak slepí k houslím ale...... Včera syn uspěl u přijímacího pohovoru a ihned mu byla nabídnuta pracovní smlouva na dobu neurčitou,což se v dnešní době děje spíše vyjímečně.Sice to není pracovní pozice odpovídající jeho kvalifikaci ale kdo si v dnešní době může vybírat! Jsem nesmírně vděčná za to že se mi z něj povedlo vychovat slušného člověka který nezneužil toho že by se nechal dál od rodičů vyživovat a tímto mi to i částečně,aspoň já to teda tak vidím,vrátil.Že si nehrál na žádného namyšlence a uchopil a využil tu nabídnutou šanci ikdyž za minimální mzdu (9000kč hrubého).
Náš region z nabídkou práce je spíše na samém chvostu v celorepublikovém měřítku.
Ještě jednou díky moc a všem mnoho štěstí do života.

Lenka
září 27, 2012 17:39
u matčiny sukně práci nenajde!!!!!! : Viktor
Jako otec jsem v situaci,kdy syn nechodí do učení,sedí u počítače,jsme rozvedení,matka žádá po mě důchodci peníze na výživné.Soudy soudí tak,aby otec platil,nehledí na to,že vyrábí nefachčenka a podporují dacany.Krajský soud v Brně to definoval přesně a správně.Šel jsem z domů hodně daleko abych sehnal práci jako 20 ti letý syn,neseděl jsem doma u matčiny sukně.Pomohla mi k tomu i vojna.Dítě které není schopné se uživit už jako 18 cti leté ať jde do hajzlu.Abych mamince ulehčil,dělal jsem brigády,sbíral lesní plody atd.Pro Vás maminky je to asi směšné,ale co jste si vychovaly to máte.Poznáte to ve stáří jako já !!!!!! Začněte už taky hledět na sebe a vyžeňte z domů potomky ať se snaží,jinak budou vykořisťovat až do důchodu.
listopad 07, 2012 05:56
vyzivne : Martina Polaskova
Dobry den.Syn prerusil studium a byl vedeny na up unor-srpen.Od zari opet studuje.Jaky mel narok na vyzivne v dobe vedeni na up?dekuji
leden 28, 2013 11:21
výživné platit dál,nebo to dát k soudu : lada66
Přítelova dcera svévolně ukončila studium druhého ročníku a otěhotněla.18 let dovrší v srpnu a hlásí se na pracák. Jak to bude s výživným? Od září platit dál nebo to určuje soud.
děkuji za info
duben 13, 2013 23:53
nezletilý na ÚP : šotek
Dobrý den, přítel má 16tiletého syna, se kterým se nevídá (otec by chtěl, ale syn se k tomu nemá). Po problémech na základní škole, kdy propadl a vyšel z osmé třídy, se přihlásil na učiliště. Docházel tam asi půl roku a pak přišla zpráva od jeho matky, že je syn k nějakému datu nahlášen na ÚP a že si má otec zažádat o zrušení vyživovací povinnosti. Nevíme proč školu ukončil, ale předpokládám, že ho pracák živit nebude a tudíž vyživovací povinnost nekončí. Také si myslím, že šestnáctiletého kluka asi těžko někdo zaměstná. Napadá mne ještě varianta, že si práci třeba najde a pak se zase vrátí do školy.... Je to všechno dost složité a momentálně si nevíme rady.
listopad 26, 2013 20:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]