O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO ZLETILOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 19 červen 2012

Dobrý den, mohu vás požádat o radu? Je mi 20 let a studuji střední školu. Rodiče mám rozvedené. Doposud jsem žila s otcem (od mých 16 let), jelikož máma se odstěhovala do malého bytu s novým přítelem a otec odmítal, abych s cizím chlapem byla v jednom bytě; dokud mi prý nebude 18 let, pak že je mu to jedno.

    

 

 

 

 

       Rodiče se stále hádali, otec mě i matku psychicky a fyzicky týral (proto rozvod). Očekávala jsem, že se po odstěhování mámy situace doma uklidní, nicméně stalo se tak pouze na prvních pár měsíců. Poté začínaly konflikty a s postupem času se stupňovaly. Máma mi říkala, že si to s ním musím zařídit sama, ona sama se bojí mu jakkoliv postavit a spíš mi přijde, že je ráda, že s ním již nic řešit nemusí. 

 

       Vzhledem k jeho půlmilionovému dluhu mě nutil opustit školu a jít jen se ZŠ pracovat, chtěl, abych mu platila. Přitom když nebyl v práci, byl v hospodě, vracel se opilý v ranních hodinách, budil mě a křičel na mě, takže potom jsem nevyspalá chodila do školy, kde jsem téměř nezvládala. Bála jsem se vracet domů, neměla jsem prostor se připravovat do školy - buď jsem musela vařit, prát, uklízet, nakupovat, žehlit. Máma mu na mne platila výživné ve výši 3 000 Kč (tak to bylo domluvené). 
 

      Já byla stále ve stresu, s jakou náladou se vrátí z hospody; v opilosti neváhal po mě i hodit nožem, dopadlo to tak,až jsem skončila v péči psycholožky, beru prášky na deprese). Se školou jsem pak měla potíže - nyní opakuji  třeťák, ale od září pokračuji ve čtvrťáku.

 

      Cca před měsícem jsem konečně sebrala odvahu a odstěhovala se od něj, nyní bydlím v pokoji v bytě se studentkama. Jenže - za bydlení platím 2300 Kč/měs. a 700 Kč mi na jídlo, ošacení apod. nestačí. Ale otec mi odmítá cokoliv zaplatit - se slovy, že jsem "nevděčná malá mrcha a že nebude skákat, jak já pískám".

 

      Proto se na Vás obracím pro radu, jaké mám možnosti. Výživné od mámy mi absolutně nestačí. Kupuji si jen to nutné (pečivo, máslo apod.), vše co nejlevnější, žádný luxus, nicméně to opravdu nestačí.

 

       A tak bych se chtěla zeptat: má otec povinnost mi platit výživné v případě, že jsem zletilá a studuji bez přerušení? Popřípadě jaké mám možnosti jej z něj "vymáhat"? Na soudy nemám peníze a máma mi půjčit nemůže, sama žije "od výplaty k výplatě".

 

Předem Vám děkuji za odpověď,
KATKA

 

 

 


 

 

 Ahoj Katko,

 

     každopádně - na výživné od otce máš nárok - tady je pár faktů, pokud bys si nevěděla rady, ozvi se mi.

 

d@niela

 

 

 

  • Věcně příslušný je okresní soud, místně příslušným je obecný soud žalovaného, tedy soud v bydlišti žalovaného rodiče.

 

  • Žaloba o výživné je osvobozena od soudního poplatku. Bylo by nelogické, aby dítě, které se ocitlo ve špatné finanční situaci, muselo vynaložit další prostředky, aby dosáhlo svého cíle.

 

  • Ještě před několika málo let bylo možné žádat výživné pro zletilé dítě nejdříve ode dne podání návrhu (žaloby o výživné). To už neplatí! Zletilé dítě může žádat výživné až tři roky nazpět. Další z otázek bývá, kde je to v zákoně o rodině upraveno? Odpověď je § 98 odst. 1 zákona o rodině.

 

 

Komentáře (2)add feed
Milá Katko, : Euridika

nárok na výživné máš, ale jako zletilá musíš na otce podat žalobu sama. Budeš to mít těžší, nežli děti z "normálních" rodin, ale za každou cenu se snaž dostudovat alespoň střední školu. Na tvém místě bych okamžitě zašla na "sociálku"- určitě ti poradí a myslím, že bys měla mít nárok na nějakou podporu (minimálně na bydlení), stipendium je vázáno prospěchově.
Bohužel musím konstatovat, že tví rodiče stojí za houby oba. Nevěřím tomu, že by soud dívku v tvém věku nutil zůstat s otcem, pokud nechce. Při mém rozvodu se ptal na názor osmileté dcery... Takže to bude spíš tak, že si tvá matka nechtěla komplikovat nový život. Podobných příkladů znám ze svého okolí mnoho. Je smutné, že se nemáš na koho spolehnout. Ale opravdu nemáš? Co širší rodina, nezkusila ses na ni obrátit o pomoc?! Mám o něco mladší dítě a nedokážu si představit, že by se o sebe mělo v tomhle věku starat úplně samo.
červen 20, 2012 08:12
výživné : cyrilka
dobrý den, manžel platí na dceru výživné, je studentkou VŠ, nyní v dubnu dosáhne věku 26 let. kdy přestat platit výživné?je hranice věku 26 let rozhodující pro ukončení placení výživného neboje to studium?a jakým způsobem přestat platit-zažádat soud?děkuji za radu.
duben 14, 2014 22:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]