O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STUDENTKA VERSUS RODIČE PDF Tisk E-mail
Neděle, 20 květen 2012

Dobrý den, chodím na střední – na stavební průmyslovou školu. Chtěla bych se zeptat na pár věcí ohledně výživného. Je mi 18 let, moji rodiče jsou rozvedení a oba mají novou rodinu; matka se o mě už přibližně rok nestará a nepodporuje mě ani finančně, otec mi do mých 18 zasílal výživné, které měl dáno soudně, ale náhle přestal.

 

 

 

 

 

      Měl vyměřeno 3500 Kč, ale pak mi řekl, že bude platit maximálně 2500 Kč. Tak nevím, co mám dělat, jestli mi bude dávat výživné, nebo ne...  Matka mi nabídla, že mi bude dávat maximálně 500,- měsíčně. Přítel pracuje, ale nedávno práci ztratil, takže hledáme jinou a tak babička s mým nevlastním otcem se mi snaží pomoci finančně. (Otce biologického znám asi 2-3 roky.) A já si teď momentálně hledám alespoň nějakou brigádu, ale protože studuju, nemám zas moc času chodit do práce.

 

    

      Matka mi před 17. rokem sebrala klíče od baráku a vyhodila v podstatě bezdůvodně, alespoň si nejsem vědoma toho, že bych něco závažného udělala. Nabídli mi teď taky oba dva, ať u jednoho z nich bydlím, ale nevidím žádný důvod, proč bych měla – ale spousta lidí mi říká, že v tomhle bude háček. Nevím si rady, a bohužel se poslední dobou začínám obávat, že se mnou soud zamete - právě pro nedostatek důkazů, nebo proto, že je proti dobrým mravům zažalovat rodiče; proto se snažím zjistit co a jak.

 

IVETA

 

 

 

Milá Ivetko,

.

     nevím, proč jsi byla matkou vyhozena z domu, ale každopádně, teď je ti už osmnáct a pokud řádně studuješ, máš na výživné od rodičů právní nárok. Stejně tak máš nárok, aby ti otec posílal soudem přiznané výživné - není možné, aby si ho sám o své vůli snížil. Je pravda, že rodiče myslí, že pokud bys u někoho z nich bydlela, mohli by ti dávat menší výživné - ale v tom se mýlí... Nemyslím, že to, co bylo vyměřeno, je hodně - za 3.500,- Kč se opravdu těžko žije...


     To, že oba mají své nové rodiny,  neznamená, že tě mohou "odškrtnout". Jak říkám - pokud řádně studuješ, a pokud otec nemá najednou podstatně sníženou životní úroveň, ani soud mu výživné nesníží. Neboj se toho, že když bys to dala k soudu, že by to bylo "proti dobrým mravům" - výživné se prostě jinak než přes soud nevyřizuje. Tedy - pokud rodiče sami dobrovolně o tvou výživu nepečují.

 

     Takže - požádej a) o vyměření výživného od tvé matky a pokud ti otec platí nyní o tu tisícovku méně, tak rovněž požádej o to, aby platil původní částku. Mj. což asi nevíš - máš nárok žádat o zvýšení výživného, a to dokonce až tři roky zpětně... Pokud bys potřebovala s tím poradit, znovu napiš.

 

d@niela

 

 


 

      Obecně platí, že dítě má nárok se podílet na životní úrovni svých rodičů, a že oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Při určení výše výživného se přihlédne také k tomu, v jaké míře rodič o dítě osobně pečuje. Rozsah vyživovací povinnosti je kromě podmínek na straně povinného rodiče určován odůvodněnými potřebami dítěte, které závisejí zejména na jeho věku a zdravotním stavu. 

       

     Dále se přihlíží k tomu, jakým způsobem se dítě připravuje na své budoucí povolání, k mimoškolním aktivitám, ke koníčkům apod. Při stanovení výše výživného soud přihlíží rovněž k dalším vyživovacím povinnostem rodiče. Toto jsou obecné zákonem dané parametry, které se zohledňují při stanovování výživného. 


      V zákoně o rodině není uvedena žádná věková hranice, kterou by vyživovací povinnost rodičů k dětem byla omezena. Věková hranice 18 let je významná pouze v tom smyslu, že do dovršení zletilosti dítěte může být zahájeno řízení o určení výživného u soudu i bez návrhu, zatímco po dosažení zletilosti je soudní řízení zahájeno pouze na návrh oprávněného - zletilého dítěte.

 

      Rovněž věková hranice 26 let je pouze orientační - když je dítě schopno živit se samo dříve, rodiče ho nemusí vyživovat až do 26.  

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]