O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MÁMA "NA BATERKY" PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 03 květen 2012

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně žádosti o zvýšení výživného na mou 17 letou dceru. Rozvedl jsem se s manželkou v roce 1997 a na základě dohody byla dcera svěřena do mé péče. Soud rovněž stanovil povinnost manželce platit na dceru měsíčně 500 Kč. Tuto částku v podstatě nikdy pravidelně neplatila. 

 

 

 

 

     Nehledě na to, že byla celkem 5x odsouzena za porušení vyživovací povinnosti. Část výživného uhradila vždy dodatečně jednorázově.

 

     Chci se Vás zeptat, zda má smysl žádat o zvýšení výživného, když manželka od rozvodu v podstatě nikde trvale nežije ( je střídavě nahlášená k pobytu u svých rodičů nebo u různých svých přítelů ), když je svobodná a stará se o 14 letého syna, když pravděpodobně pracuje spíše na černo ( číšnice atd. ). Nejde mi o nějaké výrazné zvýšení. Uvažuji o placení 1000 Kč měsíčně. Přeci jenom se mi zdá ta pětistovka na současné poměry a fakt, že dcera studuje gymnásium, dosti nízká.

 

     Nerad bych ale ztrácel čas zbytečným taháním se po soudech s tím, že mi pak soud oznámí, že je manželka samoživitelka a že na zvýšení nemám nárok. Ještě bych upřesnil, že můj příjem je nad průměrnou mzdou, ale mám manželku na mateřské a dvě další nezletilé děti. 

 

Děkuji předem za odpověď

a přeji Vám krásný den

 

VÁCLAV

 

O D P O V Ě Ď :

 

Milý Václave, 

 

      je to relativní... pochopitelně, že ta pětistovka je minimum, ale vzhledem k tomu, že vaše bývalá má poměrně neuspořádaný život - a hlavně se má starat ještě o 14letého syna (který pravděpodobně není váš?) -  nevidím to tedy moc úspěšně. Samozřejmě, že to můžete zkusit - ale výsledek? Pokud nebude mít žádné oficiální zaměstnání, tak asi dopadnete tak, jak jste sám předvídal a napsal.  Nevěřím totiž, že za těch 15 let, co se s ní handrkujete, se toho moc změnilo a že byste z ní - musím to tak napsat - něco víc vyrazil...

 

      Ještě štěstí, že alespoň vy jste natolik seriozní, že se o své děti zvládnete dobře postarat. Držím palce, aby se nezměnilo nic k horšímu, spíš naopak :-))). Pokud byste to chtěl přesto zkusit, tady máte odkaz na formulář žádosti o zvýšení výživného pro nezletilé dítě.

 

Držím palce,

d@niela

 

 

 

Komentáře (22)add feed
Vidím to jako Daniela. : mamča
Peníze jsou sice potřeba, ale když už jste to vydrželi tak dlouho bez "maminčiny" pomoci, a dcera je šikovná holka co studuje gymnázium, tak bych měla trochu strach, že po případném zvýšení výživného by se mohla matka chtít s dcerou stýkat.
Nepředpokládám, že by z toho byla radost oboustranná, ale přece jenom je dcera v citlivém věku, a takováhle nezdárná matka by jí mohla ovlivňovat. Třeba jen v tom, aby dál nestudovala, třeba by jí mohla navádět proti nevlastní matce, zdůrazňopvat domnělý jiný přístup k vlastním sourozencům než k ní, apod.
Možná maluju čerta na zeď, ale s něčím podobným jsem se setkala u známých.
Myslím, že ta pětistovka, kterou bys možná z bývalky "vyrazil", by Tě mohla přijít hodně draho.
Jinak klobouk dolů, je málo chlapů, co jim soud svěří takhle malé dítě do opatrování, a co ho dokážou dobře vychovat a zodpovědně připravit pro život.
květen 04, 2012 10:03
mamčo, myslím, že sedmnáctiletá divka už si do toho, jestli se chce nebo nechce s matkou stýkat, nenechá mluvit. : Myška
Takže by se matka mohla snažit, ale ani soud tak "starému" dítěti nenařídí, že se musí s rodičem stýkat, když nechce.
Tuším, že žádost o zvýšení alimentů by byla neúspěšná, tedy, ne že by soud nepřiklepl vyšší částku, ale stejně by byla za stávajících okolností z matky nevyrazitelná.
Je hodně smutné, že se takto chová matka, osoba, která by měla mít k dceři nejblíž. Někteří lidé by neměli mít děti.
květen 04, 2012 10:09
To je jednoduché, Vašku: : Sinix
Kde nic není, ani smrt nebere... smilies/wink.gif
květen 04, 2012 10:46
... : bb2
taky si myslím, že ta snaha o pětset, byť víc než oprávněná a odůvodněná, je zbytečná a spíš by mohla vyvolat nežádoucí reakce.
Myška má sice pravdu, že dceru ke styku s matkou nutit nelze, ale i já znám stejně jako mamča případ, kdy to dopadlo trochu jinak. Tam tedy impulzem nebyla žádost o větší alimenty, ale pouhá snaha, aby vůbec nějaké alimenty bio matka platila. Začala dělat problémy, čekala na dítě (syna) před střední školou, otravovala ho, volala, vykládala pitominy, celkem se jí podařilo ho rozhodit, odrazilo se to v rodině i ve škole a dalo dost práce to všechno nějak urovnat a zklidnit zpátky do normálu. Pak byl chvíli klid a sotva si kluk začal vydělávat, drahá matinka, která teď už věděla kde rodina žije, se objevila na scéně znovu a, světe div se, dokonce se jí podařilo z něj vymámit nějaké peníze. Uměla vyvolat lítost, soucit, nebo spíš soucitný odpor, kdo ví, prostě se jí to podařilo. Tam nakonec pomohla babička, matka té bio matky, která byla normální, žila normálně a s otcem svého vnuka běžně komunikovala, s vnukem samozřejmě taky. Ne že by měli všichni vřelé vztahy, ale ona se za dceru dost styděla, a protože otec kluka viděl, že její chyba to asi není, jak se dcera vyvrbila, že se tím sama trápí a o vnuka má zájem, taky mu samozřejmě občas něco dala, koupila, vzala ho na oběd s vnoučaty od druhé dcery atd., tak ty vztahy byly i s ním, otcem, v klidu.
No a ta babička si vnuka pozvala na oběd nebo tak něco a promluvila si s ním o jeho mamince. Od ní to vzal jinak než od táty, i když vztahy s tátou měl dobré, tak přesto měl od bio matky brouka v hlavě, že jí ubližoval, a proto odešla, atd. Babička mu ujasnila jak se věci mají, že za mámu nenese žádnou odpovědnost, nemusí jí nic vynahrazovat, protože jí nikdo neublížil, jen ona sama si svým jednáním ubližuje, boří vztahy, a natvrdo mu připomněla, kdo se o něj staral, kdo mu pomáhal, kdo byl po ruce, když potřeboval, od mládí doteď - táta.
Takže ano, matka si nemůže nic vymoct, ale pokud jí o něco půjde (v popsaném případě šlo o to, že matka je líná a spoustu energie vynakládá na to, aby nemusela pracovat a přesto se nějak uživila, přiživila, teď se tedy naskytl syn...), tak bude schopna i velké dítě rozhodit, což třeba před maturitou nebude dobré, a vztahy v rodině dítěte taky může narušit.
květen 04, 2012 12:05
upřesnění : Ricchochet
Chtěl bych tady jen upřesnit, že i když to v příběhu vypadá poněkud děsivě, tak jsme se s exmanželkou rozešli v pohodě a tak neexistuje ani žádný problém z mé strany ohledně jejího styku s dcerou. To že nemá zájem je věc druhá. Tu pětistovku navíc chci výhradně pro navýšení potřeb dcery, které jsou s blížící se VŠ poměrně vysoké. Navíc ani to neplacení ze strany exmanželky není o tom, že by tak chtěla škudlit na dceři a nebo se dokonce mstít neplacením, ale vyhrádně jen o tom, že byla, je a bude na tyhle věci bordelářka. Nikde ji kvůli těm pár korunám nehoním a jejich 5 odsouzení za neplacení výživného bylo vždy na popud Policie ČR, kteří si mně sami vyhledali a požádali o vyjádření, zda platí nebo neplatí. Nikdy jsem nešel sám ji nahlásit. Teď se situace s mou rozrostlou novou rodinou, zvýšenými nároky dcery a celkovou ekonomickou situací ČR malinko změnila a tak to musím nějak řešit. To je celé. Je mi jasné, že při jejich poměrech je zvýšení výživného dost iluzorní, když už ani tu pětistovku nedokáže rozumně platit :-)
květen 04, 2012 13:22
Týý brďo ! : mamča
"odsouzení za neplacení výživného bylo vždy na popud Policie ČR, kteří si mně sami vyhledali a požádali o vyjádření, zda platí nebo neplatí"

Tak takovýho policajta jsem ještě neviděla. smilies/cheesy.gif

květen 04, 2012 13:26
Já taky ne! : Myška
Aby sami policajti byli aktivní a sami dali popud k soudu pro neplacení výživného - to jsem ještě neslyšela.
květen 04, 2012 13:39
Ehmmm.... : Vodoměrka
Taky hledím jak puk... a když jsi ji tedy nikde nehonil kvůli placení, tak jak se asi policie dozvěděla, že má platit a neplatí? To je sci-fi nebo utopie... dokud jsem nedala žádost o exekuci, případně bych nešla podat trestní oznámení, tak nikdo nezjistí, že mi ex platí nebo neplatí... se mi zdá, že tu debatujeme nad pohádkou...
květen 04, 2012 14:10
Policie?? : Ivča
Sama???? V jiné zemi? Na jiné planetě?? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
květen 04, 2012 16:30
.... : Ricchochet
Je to tak. Vyhledala mně vždy sama Policie ČR. Také jsem přemýšlel proč. Bydlel jsem tehdy na malém městě, kde se všichni navzájem znají a tak i policajti věděli, kdo kam patří. Osobně si myslím, že napoprvé dala podnět sociálka ( zřejmě v nějaké žádosti na přídavky nebo podobně chyběly vyplněné alimenty ) a pak už si to asi hlídali policajti, když už byla jednou odsouzená.
květen 05, 2012 07:42
... : Ricchochet
Každopádně chápu narážku Vodoměrky, takže už tu nebudu otravovat. Vždyť i ti policajti měli předpis podle kterého smolili protokol předepsaný stylem "když otec neplatí výživné..." .... holt se tady šije do otců a těžko se věří, že jsou i osudy, kde je to naopak. Hlavně děkuji paní Daniele za odpověď. Hezký den.
květen 05, 2012 07:45
Ale tak se hned Václave - Ricchochete neurážej. : Myška
To, že by se sama policie zajímala, jestli rodič platí alimenty, je totiž sci-fi snad pro každého zde na Kudle. Máme totiž zcela jiné zkušenosti s policií.
květen 05, 2012 08:02
Jo, a zajímalo by mne, co je to za malé město, kde jsou policajti tak agilní. : Myška
Když už tam nebydlíš, tak bys to mohl napsat... Ať závidíme.
květen 05, 2012 08:05
... : Karlos...
Líbí se mi, jakých se zde Václavovi dostalo rad. V podstatě vykašli se na to, když už jsi to tak dlouho zvládnul, ta pětistovka navíc by tě mohla přijít pěkně draho, atd... No jenom čumim. Víš co příště udělej ? Napiš si o radu jako ženská a to bude hned: to už jsi měla udělat dávno, co to je, pětistovka a hlavně si zažádej zpětně, parchant jeden, atd... smilies/grin.gif Uvidíš, jakej to vezme obrat smilies/wink.gif smilies/grin.gif Takže moje rada: určitě to nenech bejt a chtěj víc, než posraný pětikilo a pokud to lze, chtěj to i zpětně.

Co se týče té aktivity policajtů, tak dle mého názoru to bylo na 99% na něčí popud, tzn. jak říká Václav třeba sociálka, nebo co já vim, moh to oznámit kdokoliv, kdo má na jeho bejvalku spadeno a ví, že neplatí. Těžko si představit, že policajti na vlastní pěst pátrají, kdo neplatí alimenty smilies/grin.gif Ovšem pokud by šlo o skutečně malé městečko, kde je klid a mír a vůbec nic se neděje, tak si moooožná dovedu představit, že kvůli výslednosti by se místní šerifové mohli odhodlat i po pátrání po neplatičích na vlastní pěst.. smilies/grin.gif Moc tomu ale fakt nedávám a spíš to bude to udání.
květen 05, 2012 09:56
Ricchochete : Vodoměrka
napsala jsem stejné vyjádření údivu jako mamča, Myška nebo Ivča... tak fakt netuším, proč se tak urážíš a kvůli mně... ale když tě takový jeden komentář vyhání z kudlanky, tak to jsi nějak moc cimprlich...
květen 05, 2012 22:36
Vodoměrka : Ricchochet
Sorry ale přišlo mi to, jako bych tady měl být za ubožáka, který si dovolil udat matku, za to že není schopná vlastní dceři dát pět stovek měsíčně. Příjde mi to směšný, vzhledem k tomu že jsem skutečně ve všech případech byl vyzván Policii k podání vysvětlení. A i kdybych ji šel nahlásit sám, nic by to na mém případu v podstatě neměnilo. Podstatou mého dotazu bylo, zda má smysl ztrácet čas s takovým člověkem. To je celé..... nejsem vůbec uražený, ale asi to bude tak nějak, jak píše Karlos :-)
květen 06, 2012 08:29
Ricchochete : Vodoměrka
máš pocit, že partner pečující o děti po rozvodu, který se chce soudní či policejní cestou domoct dlužného výživného stanoveného soudem, je ubožák? Přečti si znovu tvůj komentář, který jsi mi adresoval... o tomhle tam nebylo nic, jen jsem se podivila, v jaké dimenzi je policie tak aktivní, že sama oslovuje rozvedeného rodiče, který má děti v péči a zajímá ji, zda ten druhý rodič platí výživné... je mi zcela jedno, jestli je ten neplatič muž, žena, černoch, běloch, rudoch, žluťoch nebo eskymák... jen fakt nechápu, kde se o tyhle věci stará policie v rámci prevence, jen tak, sama od sebe...
A opravdu si nemyslím, že by ten rodič, který jde neplatiče nahlásit a chce peníze pro dítě, je ubožák...
Každopádně chápu narážku Vodoměrky, takže už tu nebudu otravovat. Vždyť i ti policajti měli předpis podle kterého smolili protokol předepsaný stylem "když otec neplatí výživné..." .... holt se tady šije do otců a těžko se věří, že jsou i osudy, kde je to naopak.


květen 06, 2012 13:32
Karlosi, : d@niela
to, že jsem radila, aby se na to Václav raději vykašlal, je z jednoduchého důvodu: taková ženská se spíš někde (u někoho) usadí, kdo ji bude i zadarmo živit, a bude jí stačit si jen občas nějak přivydělat. Nemusím se víc rozepisovat, že... (já vím, že je kvantum žen, co živí chlapa, který nepracuje, a když dělá, tak jen dluhy nebo další děti, ale o tom tu teď řeč nevedem, žejo.)

Nu, a taky jsem přihlížela k tomu, že s ní žije ještě 14letý kluk. Mj. nemyslím, že ten si to zrovna užívá...

Mám dost pevné přesvědčení, že z ní opravdu víc "vyrazit" nejde. Ona asi už jiná nebude. Naštěstí má alespoň ta sedmnáctka lepší start do života.
květen 07, 2012 09:25
d@niela : Karlos...
Že ty máš dost pevné přesvědčení ještě nutně neznamená, že to tak musí bejt a nevidím jedinej důvod, proč by to nemohl zkusit.. smilies/smiley.gif
květen 07, 2012 13:33
Já jsem taky pro, aby to Václav - Riccchochet zkusil. Pětistovka je nic. : Myška
Taky si myslím, že odbýt to tím, že "ona asi už jiná nebude" (předmětná matka) je hloupost. Ale asi to nebude mít žádný efekt. Vidím to z opačného konce - nevlastní vnuk a jeho otec, který neplatí, nepracuje, nic nemá a "bydlí" na magistrátu - a nelze z něj plnění vyživovací povinnosti vyrazit. A nešlo by ani vymlátit smilies/wink.gif.
květen 07, 2012 17:49
Ale dyť jo, Karlosi, : d@niela
snad sis všimnul, že jsem mu nahoře - v odpovědi - dala odkaz na formulář... Takže zkusit - proč ne?
Jen jsem napsala svůj názor, že si myslím,stejně jako Myška, že to k ničemu nebude.
Prostě někteří a některé nejsou zodpovědní a je to s nimi nesmírně těžké. Záleží tedy na Václavovi, jak se rozhodne.
květen 07, 2012 18:09
Karlosi, : bb2
o to nejde, kdo se ptá. Pamatuju, že se tu před pár lety ptala ženská podobně - otec neplatič, bez zájmu o dítě, bez práce, bez majetku, souzený atd. - radila jsem vykašlat se na to, neztrácet energii, čas a peníze honěním ho po soudech a věnovat totéž úsilí o zlepšení své finanční situace. Jistěže je to nefér, ale co se dá dělat, změnit můžeme jen sebe, ne druhé. Z možných řešení se vždycky snažím vybrat to, které má největší šanci na úspěch, které bude efektivní. V tomto případě mi efekt navýšení o pět set nepřijde přiměřený možným komplikacím. Nemluvě o tom, že u paní bez stálého zaměstnání, bydliště a 5x odsouzené pro neplacení výživného se ani toho navýšení o pětistovku nemusí Václav dočkat. Naopak její nežádoucí reakce - viz můj komentář nahoře - se dočkat může.
květen 11, 2012 16:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]