O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZVÝŠENÍ VÝŽIVNÉHO NA NEZLETILÉ PDF Tisk E-mail
Středa, 04 leden 2012

Milá paní Danielo, jedná se mi o zvýšení výživného na mé děti: kluka 16 let a dceru, které bude 14 let. Naposledy byla udělaná úprava v roce 2004. Nyní na každého dostávám 1 400 Kč. Myslím si,že mi každá mamina dá za pravdu, že je to v dnešní době opravdu málo.  

 

 

 

      Starší syn začal chodit na soukromou školu, takže to vydání... Snažila jsem se telefonicky domluvit s bývalým manželem, ale poslal mě do háje. Chtěla jsem pak, aby přispěl holce na očkování proti rakovině děložního čípku a něco málo alimenty navýšit, ale - bez úspěchu.

 

      A ještě jedno - od roku 2004, co jsem dostala to zvýšené výživné, se s dětmi nestýká, nekomunikuje s nimi vůbec nijak - prostě žádný kontakt. Do telefonu mi řekl, že děti nejsou už jeho, a to mě vytočilo!

 

      Mám přítele, žijeme spolu a máme malého. Budou mu 4 roky. Jenže – já zatím nemůžu sehnat zaměstnání, potřebovala bych jen na ranní, protože nemám pro malého hlídání. Tak nás živí přítel a financuje vše i mým starším dětem.

 

       Prosím o radu, zda mám nárok jít k soudu a chtít navýšení?? Prý to jde i zpětně, zvláště, když žádné zvýšení nebylo už 7 let. Moc děkuji za Váš čas a radu,   

 

RENATA

 

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 Milá Renatko,

 

     ponechám stranou to, že se jejich tatínek rozhodl, že "děti nejsou jeho". Bohužel, je to tak, že někteří otcové, když mají na děti platit, tak je to natolik vytočí, že veškerá láska otcovská je fuč. Ale - to mu nijak neubírá jeho povinnost otcovskou.

 

     Takže: po sedmi létech je jistě změna - pokud se týká potřeb dětí. Jiné potřeby má devítiletý kluk, jiné šestnáctiletý. Se čtrnáctiletou slečnou to je stejné... Doporučuji ti, abys rozhodně o zvýšení výživného požádala.  A pochopitelně můžeš zkusit o to požádat i zpětně. To platí do jejich dospělosti, po dosažení 18. roku už na žádné zvýšení zpětně nárok není.

 

  • Rozhodně je třeba si uvědomit, že odůvodněné potřeby dítěte  se v žádném případě nekryjí s nějakým životním minimem. Vyjadřují kompletní potřeby důstojně kulturně žijícího člověka. Tedy ne pouze strava a oblečení, ale i výdaje na zábavu, na zájmy, koníčky, sport, samozřejmě vzdělání, včetně nadstandardního apod.. Tam, kde to majetkové poměry povinného rodiče připouštějí, lze za odůvodněné potřeby dítěte považovat i tvorbu úspor zabezpečujících zejména přípravu na budoucí povolání.

 

  • Pokud dojde k situaci, že potřeby dítěte se zvýší a stávající výživné již nedostačuje, je oprávněné žádat jeho zvýšení. A pokud po rozvodu povinný manžel odmítá přistoupit na zvýšení poskytovaného výživného, nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud. Při sepisování žaloby se není třeba obávat určení konkrétní částky, o kterou by se mělo výživní zvýšit. Soud pečlivě posoudí, jak jsou potřeby dítěte odůvodněné a jaké jsou skutečné možnosti, schopnosti a poměry toho, kdo výživné platí.  Do žaloby je vhodné uvést všechny aktivity na straně dítěte, které představují nějaké náklady. Ovšem je nutno tyto náklady případně doložit a odůvodnit před soudem.

 

      Pokud budeš potřebovat ještě nějakou další pomoc, ozvi se.

 

 

Přeju hodně štěstí a zdraví

 d@niela

 

 

Komentáře (2)add feed
O zvýšení výživného : mamča
můžeš do 18ti let dětí žádat tři roky zpětně. 1400 Kč na jedno dospívající dítě je opravdu málo, a divím se, že jsi o zvýšení nezažádala už dávno.
Pokud Tvůj bývalý manžel není bezdomovec nebo nezaměstnaný, tak máš určitě na zvýšení výživného u soudu šanci.
leden 05, 2012 08:57
O : Milene
zvýšení určitě zažádej. Jestliže jsou příjmy tvého ex dostatečné, tak ti výživné zvednou. Tyhle táty nechápu. Odložit děti jako věc. smilies/angry.gif
leden 05, 2012 10:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]