O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ - OTEC NEPLATIČ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 květen 2011

Dobrý den, byla bych vděčná za radu... Mám 10-letou dceru a již před pěti roky jsem žádala o zvýšení výživného z 1000 Kč na 2000, ale bývalý partner se k soudu nedostavil a tak soud stanovil výživné na 1300 Kč. Dcerku sedm let neviděl a už čtvrtým rokem nic neplatí.

 

     Tak jsem před třemi roky podala trestní oznámení, ale soud stále nic... Ráda bych ale požádala o zvýšení, tak nevím, má-li to zatím cenu, nebo jak postupovat.

 

     Tuším, že nejlepší by to bylo přes právníka, ale finanční situace mi to nedovolí.

Děkuji,

SANDRA J.

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 

     Pokud výše výživného byla stanovena soudem, měla byste podat proti otci u soudu návrh na nařízení exekuce, takže výživné mu pak na základě soudního rozhodnutí bude sráženo přímo z platu nebo z jeho účtu, případně mu může být zabaven nějaký majetek. Pokud jde o trestní důsledky neplacení výživného, mohlo by se jednat o trestný čin zanedbání povinné výživy, za který může být uložen trest odnětí svobody v základní výměře na dobu až dvou let, v odůvodněných případech ale může trestní sazba činit jeden rok až pět let odnětí svobody. Obviněný přitom může odvrátit své odsouzení tím, že výživné dodatečně doplatí před tím, než soud prvního stupně začne vyhlašovat rozsudek.

 

     Pokud se nic doposud nedělo, měla jste několik možností (které můžete využít hned nyní):

 

  • - U trestného činu zanedbání povinné výživy se v některých případech, které se zdají být nadějné, snaží policejní orgány, případně státní zastupitelství, vést obviněného, např. i prostřednictvím probační a mediační služby, k doplacení výživného. V zájmu celé společnosti i v zájmu dětí je, aby výživné bylo doplaceno, zájem na potrestání je až na dalším místě. Je tedy možné, že vůbec ještě nebyla podána obžaloba.

 

  • - Další možností je, že obžaloba byla podána a soud rozhodl bez nařízení jednání (a tedy i bez vašeho výslechu) trestním příkazem. Trestní příkaz se vám nedoručuje, ale pokud o něj požádáte, předpokládám, že vám ho soud dá k dispozici.

 

  • - Třetí možností je, že sice již byla podána obžaloba a soud nerozhodl trestním příkazem, ale dosud ani nenařídil ve věci hlavní líčení. Nevím, který soud by měl danou trestní věc projednávat, ale některé soudy jsou stále ještě natolik zavalené prací, že hlavní líčení nařizují až po několika měsících. Zkuste se obrátit na policejní oddělení, kde jste podávala trestní oznámení, tam by vám měli sdělit, jak s věcí bylo naloženo. Pokud věc předali státnímu zastupitelství, obraťte se i tam a tam vám sdělí, zda ve věci byla podána obžaloba. Jestliže došlo k podání obžaloby, zavolejte si do trestní kanceláře příslušného soudu a tam vám řeknou, jak to s věcí vypadá. Jestliže již věc byla rozhodnuta, můžete požádat o zaslání rozsudku nebo trestního příkazu. Jestliže byl např. uložen podmíněný trest a odsouzený výživné nadále neplatí, upozorněte na to písemně soud, aby mohl rozhodnout o přeměně na nepodmíněný trest.

 

 

Milá Sandro,

 

      nezbývá než průběžně podávat trestní oznámení, snažit se dítě i nadále uživit sama, požádat o sociální příplatek či podat návrh k soudu, aby vyživovací povinnost přešla na  žijící prarodiče, (tedy rodiče neplatícího otce) protože otec se své povinnosti úmyslně vyhýbá. Co se týče soudních průtahů - svěření dítěte do péče a stanovení výživného lze i za nepřítomnosti otce; pokud se nedostaví, soud ho ještě jednou obešle a pokud se ani na podruhé nedostaví, vynese rozsudek.

 

     Vřele doporučuju, vyhradit si dejme tomu den v týdnu, který budeš volat, či e-mailovat, případně zajdeš osobně na soud... na policii... na sociálku... Buď vytrvalá „jak čtvrtodenní zimnice" - když se tě budou chtít zbavit, budou ti muset vyhovět :-)) - No, třeba to vyjde...

 

     Rozhodně to nevzdávej. Mj. nechápu, žes to nechala tak „zastarat"...

 

d@niela

 

 

Komentáře (20)add feed
Sociální příplatek byl pro tyhle případy od ledna 2011 zrušen. : Myška
Viz.- "Nárok na sociální příplatek mají rodiny, kde rodiče pečují alespoň o jedno nezaopatřené dítě, které je dlouhodobě nemocné, dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě těžce zdravotně postižené, nebo je-li alespoň jeden z rodičů dlouhodobě těžce zdravotně postižený nebo je nezaopatřeným dítětem, které je dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě nemocné."


květen 19, 2011 07:59
... : Hanča V.
Rychlejší jednání než podání trestního oznámení na PČR má žaloba o exekuci dlužného výživného podaná přímo na exekuční oddělení příslušného soudu. Tyhle případy se řeší přednostně.
květen 19, 2011 08:45
Asi před 5 lety jsem řešila stejnou situaci, : eva
vždycky mi pomohlo tr.oznámení, ex se lekl a doplatil, a pak zase ne a tak dál, pořád dokola.Platil od I.stupně ZŠ dva tisíce,na nic jinak nepřispíval, dárky mu nedával, tak jsem si říkala, že na 16ti letého kluka je to dost málo a zkusím požádat o zvýšení. Soud mi to zamítl, protože jsem se nacházela zrovna ve fázi, kdy neplatil, obsílky si nevyzvedával, k soudu nechodil, prostě vše ignoroval. Soud to odůvodnil tím, že jak sama vidím, že nesehnatelný, neplatí ani to co platit má a tudíž by mi zvýšení alimentů bylo vlastně k ničemu. smilies/undecided.gif Ale že bych pak z něj mohla vymáhat tu částku vyšší, to už pro ně nebyl argument. Tak jsem se na to vykašlala a táhnu to dál s tou almužnou.Tady se vždy bere ohled na tatínky, z čeho mají chudinky brát, když není. Ale z čeho má brát máma, to nikoho nezajímá, ona to samozřejmě vždycky nějak udělá.
květen 19, 2011 08:50
Evi, : Ivča
jsem stejně rozčarovaná...u soudu se mi třeba zdála soudkyně vstřícná...ale třeba policista, který prošetřoval moje podání trestního oznámení, usoudil, že když jsem dokázala z exe vyrazit troje alimenty za rok a půl, dostala jsem vlastně dost, na to, že ex nic nemá a nedělá...( a nedělá proto, aby mu exekuce neměla co vzít...) smilies/undecided.gif


květen 19, 2011 17:04
Ivčo, : eva
přesně tak to tady funguje. Kamarádce se podařilo teď obdržet výživné za x let, když je holce 20. Což o to, hodí se to, ale ona to hlavně potřebovala tehdy, když holka chtěla jet na ŠVP, na lyžák nebo koupit kolo a máma jí to prostě pořídit nemohla a musela ji dost omezovat i ve věcech pro jiné děti běžných. Něco by se tu mělo změnit. Já bych tyhle tatínky neplatiče, nemakačenky, anebo makačenky na černo, nahnala do dolů a tam by dřeli, dokud by nesplatili poslední korunu.
květen 20, 2011 08:48
evo, : Myška
naprosto souhlasím. Změna by byla potřeba.
květen 20, 2011 09:10
... : Karlos
Příště lépe vybírejte... smilies/wink.gif
květen 20, 2011 09:14
Jako v příštím životě, Karlosi? : Myška
Tvá chytrá rada stojí za to.
květen 20, 2011 09:25
karlosi : eva
Vzhledem k tomu, že po rozvodu už jen málo tatínků zajímají jeho původní dětičky, tak moc není z čeho vybírat. Většina chlapů začne cpát do své nové rodiny a nových dětiček až do doby,než objeví zase novou vhodnou maminku .........a málokterý si dokáže spočítat, že se prostě nemůže stále rozmnožovat, protože na to jednoduše nemá prostředky
květen 20, 2011 10:58
myška : Karlos
To není rada, pouze konstatování smilies/smiley.gif
květen 20, 2011 12:33
Zabij ho!!!! : alena puntík
Sirotčí důchod ti udělá dvpjnásobek alimentů. A budeš ty prachy dostávat, dokud bude dcera studovat. A budou se valorizovat. Bez soudů a bez nervů. Ale zabít ho musíš šikovně, abys nešla do kriminálu a dcera do děcáku. Vhodné literatury jsou na knižním trhu mraky.
květen 20, 2011 17:57
Karlosi: Už jsem to tu psala jednou... : Ivča
zakládá - li holka rodinu ve 20, chybí jí životní zkušenost....oči zaslepené láskou a naivními představami o šťastně až do smrti...Co myslíš, volila bych dvacet let poté stejně???
květen 20, 2011 22:34
Ali, : Ivča
když ex mluvil o tom ,jak skočí po vlak a bude mít po starostech s věřiteli, litovala jsem, že je takový zbabělec...Ten sirotčí důchod je opravdu malá, ale jistota.... smilies/wink.gif
květen 20, 2011 22:36
no Ivčo, vzhledem k tomu, že takhle ta matka nedostane vůbec nic : alena puntík
- neboť není síly, která by otce donutila postarat se o vlastní děti, tak ten sirotčí důchod bude víc, než v co mohla normálně doufat. Navíc děti již nebudou "z rozvráceného manželství" - ale "sirotci" a jak ve škole, tak na úřadech a podobně s nimi bude zacházeno daleko lépe. Věř, že vím o čem mluvím. Zažila jsem to na vlastní kůži.Respektive na kůži svých dětí.
květen 21, 2011 10:13
Aleno puntíku, představ si, že čas oponou trhnul, a oproti době před cca třiceti lety, kdy jsi se zřejmě rozváděla ty, : Myška
je dnes úplně normální být dítě z "rozvrácené rodiny". Rozvádí se totiž velmi mnoho manželství (statistika se mi hledat nechce).
květen 21, 2011 19:53
Jo, Myško, : Ivča
to máš pravdu..loni jsem měla ve třídě jen asi čtvrtinu dětí z původních nerozvrácených rodin...a většina z těch rozpadlých žila v rodinách, kde maminky nebyly podruhé sezdané ,ale žily s novými partnery..takže když jsme si povídali o rodině, padalo tam velmi často - mamčin přítel, taťkova přítelkyně...a to nemluvím o případech, kde měly děti třeba čtyři sourozence a pokaždé od jiného tatínka...dnes už je to opravdu naprosto normální a řekla bych mnohdy i častější než "normální " rodina
květen 22, 2011 20:26
... : bb2
je to tak, a právě proto se na sirotky pohlíží trochu jinak, přinejmenším vzbudí soucit a snahu pomoci. Tak to asi bylo myšleno.
květen 22, 2011 22:09
vyzivne : madarka.andy
za 3 roky 4x podane trestni oznameni za neplaceni vyzivneho dluh jiz pres 30 000 soudni rozsudky 2x podminka 2x verejne prospesne prace tak kde je ta soudni spravedlnost
září 15, 2011 11:49
A co takhle z druhé strany??? : Merry6
smilies/undecided.gifMimochodem dámy, je i řada otců, kteří by i platili, ale nemají třeba zrovna z čeho...protože soud jim stanovil takové výživné, které nemohou zaplatit!Pokud nepřestanou bydlet a platit nájem a nepůjdou pod most nebo se někomu nepověsí na krk...Tak kde je ta soudní spravedlnost????
Připadá vám normální z 9000,- čistého příjmu platit bydlení 5000,-(když si vše odnesla bývalá manželka) a alimenty 3000,- Kč...a žít z té 1000,-,co vám zůstane?A přito jen 500,- potřebujete měsíčně na léky??

červen 14, 2012 22:50
tak zas z druhé strany : Millyes
A připadá tatínkům normální z 9000 čistého 1200 rodinných přídavků (pokud je náhodou neseberou) zaplatit 5000 za nájem,3000 za energie a uživit sebe a 2 děti? A nejen léky, ale i školní potřeby atd.???
říjen 09, 2012 11:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]