O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZVÝŠENÍ VÝŽIVNÉHO PRO STUDENTA PDF Tisk E-mail
Pátek, 06 květen 2011

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně zvýšení výživného pro syna. O to jsem naposledy žádala v dubnu 2008, kdy mi soud je zvýšil na částku 4 500 Kč. Synovi je 17 let a od roku 2009 studuje soukromou střední školu; školné činí cca 19 000 Kč za rok.

 

     

 

 

 

 

      Už to všechno opravdu těžko zvládám a proto bych chtěla požádat o zvýšení výživného, alespoň o 1000 Kč měsíčně. Bývalý manžel mi ale začal vyhrožovat, že se přihlásí na úřad práce a soud to výživné naopak ještě sníží...

 

      Proto prosím i o odpověď, zda je možné, aby soud výživné opravdu snížil? Přitom bývalý manžel nemá žádnou jinou vyživovací povinnost, bydlí u rodičů a pracuje jako zedník.

 

      Prosím, dejte mi vědět a předem děkuji za odpověď.

 

RENATA

 

O D P O V Ě Ď : 

 

 

Milá Renato,

 

       V tomto případě, že už předem víš, co by tě od tvého drahého exmanžela nejspíš čekalo, bych ti doporučila jedno: napiš si žádost o zvýšení výživného - tady máš návod - (klikni si) a hezky tam vypiš všechno, nač si vzpomeneš. Tedy - všechny věci, které váš syn potřebuje. Rozhodně to za pokus stojí. Podívej se, kdo to minulé zvýšení (z r. 2008) vyřizoval, zjisti si, jestli dotyčný na soudě ještě pracuje a nejlépe by bylo, kdyby ho (ji) kontaktovala osobně. A ve vší slušnosti řekla i to, cos tady napsala...

 

     Věřím, že to dopadne dobře, ono to už není tak jednoduché... tyhle podvody (kvůli alimentům pracovat načerno).

 

d@niela

 

 

Komentáře (17)add feed
A to musí studovat soukromou školu?? : Sinix
Státní se stejným zaměřením neexistuje?

Ano, teoreticky je možné, aby soud - za jistých okolností - výživné snížil. Nicméně v tomto případě je to nepravděpodobné, protože zákon o rodině jasně říká, že kdo se vzdá bez vážného důvodu výhodnějšího zaměstnání, nebo jiného příjmu (tedy právě proto, aby se vyhnul úpravě výživného), tomu soud vyměří výživné, jako by ten příjem měl.

Takže pokud to tvůj exmanžel skutečně udělá - obzvlášť když ti tím ještě předtím vyhrožuje - nejspíš spláče nad výdělkem...
květen 06, 2011 10:28
Taky bych to pořešila : Zdena
státní školou. Ale jestli je synátor nějakej vejlupek, který by na normální škole neprospěl, tak holt ti nezbývá nic jiného, než si najít další prací.
květen 06, 2011 11:15
milá Renato : kolemjdoucí
pokud chci dát dítě na soukromou školu, musím na to mít. Pokud na to nemám, nemohu ho tam dát. Je to velmi jednoduché.
květen 06, 2011 17:54
Zedník? : Ivča
Ti, když se umí otáčet, dokážou vydělat pěkné peníze, často ovšem jen na ruku, mimo oficiální příjem...Osobně - z mé zkušenosti- můžeš počítat s čímkoli, čili i se snížením...a mít na jedno dítě 4 500, tak si výskám...Já mám na dvě (deváťák a maturant)určeno 3 400...A jsem moc zvědavá, jak budu od září řešit střední a vysokou státní školu, pokud ani do té doby se tatínek neuráčí na své děti platit... smilies/undecided.gif A po pravdě, velmi těžko se dokazuje, že tatínek je na pracáku záměrně...
květen 06, 2011 20:22
kolemjdoucí : Jana M.
takže když dítě na té soukromé studuje už tři roky a do té doby na školné bylo a najednou není, tak zahodím tři roky a dítě začne jinde na státní?
květen 06, 2011 21:37
Renato, nevím, jak uspěješ - 4.500,-- na jedno dítě je totiž docela dost. Když k tomu připočítáš stejnou částku, kterou by ses měla podílet ty, je to devět tisíc. : Myška
A to fakt není málo. Většina rozvedených mamin se musí spokojit s mnohem menšími alimenty na dítě. Nevím, jaký příjem (rozuměj doložitelný) může mít zedník, takže nemůžu říct, jaká je šance na úspěch. Asi bych se ale radši zkusila s exmanželem domluvit, jestli by nepřispěl na to školné.
květen 07, 2011 07:32
třeba v místě bydliště státní škola stejného zaměření : alík puntík
prostě není. Takže by musel dojíždět...což by matku stáo možná víc, než celá soukromá škola. Já vím, že jízdenka od nás do Prahy stojí padesátikorunu...tedy stovku denně.Studentské,žákovské, dělnické a jiné jízdenky už jsou léta zrušeny. Student od šestnácti let platí plné jízdné. A to vůbec nemluvím o tom, kolik stojí učebnice a učební pomůcky.Nehledě k tomu, že student musí přes den také jíst. Takže sumasumárum ono to celkem hodí víc, než těch čtyřiapůl tisíce. Je zajímavé, jak pánové neradí, jak peníze získat...i když by mohli, ale radí, jak synkovi nedopřát pokud možné žádné vzdělání vůbec, naopak by ho matka měla poslat na nádraží vykládat vagony, aby něco vydělal a nemusel tak "Okrádat" otce. Na to může být chlapec i negramotnej. Jestlipak kolemjdoucí takhle zacházíš i s vlastními dětmi? No asi jo, jinak bys to neradil, že jo. Normální otec se totiž snaží dát dětem maximum, i kdyby měl hladovět...nebo - nedejbože - přestat kouřit.
květen 07, 2011 07:33
mimochodem...proč by dítě nemohlo studovat na JAKÉKOLI škole, : alík puntík
když není sirotek a má OBA RODIČE, kteří mu školu mohou dopřát. Zo ten otec je nějak nemocnej, nebo postiženej...nebo mu na synvi nezáleží? Já nemocná byla - a přesto jsem dělala dvě zaměstnání, abych je uživila....nebylo mi to zatěžko...proč je to tedy zatěžko otci dítěte? Doufám, že mu to syn nezapomene a odloží ho do eldéenky, až tatíček bude potřebovat jeho pomoc. Já bych mu to moc přála. Tu eldéenku si bude moci zaplati z toho, co na synkovi ušetřil...
květen 07, 2011 08:19
Když si to tak po sobě čtu, měla bych svůj předchozí příspěvek (7:32) upřesnit. : Myška
A to v tomto bodu - 4.500,-- na jedno dítě je totiž docela dost - dost na poměry u nás, kdy nezřídka soud určí alimenty pod 2.000,-- měsíčně na jedno dítě.
květen 07, 2011 09:05
Jano, : Sinix
proč začínat? Stačí přestoupit...

Alčo, pokud je to tak, že státní škola se stejným, nebo podobným zaměření v místě bydliště, či jeho bližším okolí není, tak OK. Pak je na soudu, aby toto zvážil a příp. výživné příslušným způsobem upravil. Ale jinak v rámci města klidně může jezdit MHD za předplatné, nebo v rámci kraje za podobné předplatné vlakem, či meziměstskými autobusy. Určitě to nebude stát 19 000 Kč/rok.

Holt každý si může vyskakovat jen a pouze do výše své peněženky.
květen 07, 2011 10:05
... : Karlos
Soukromá škola je prostě nadstandard a co si budem povídat, většina tam chodí proto, že je to dávačka.
květen 07, 2011 10:41
... : bb2
Tak já jsem u rozvedených lidí vždycky na straně dětí a jsem názoru, že ten, kdo dítě nemá v péči, by měl platit víc - jako kompenzaci toho, že ten druhý s dítětem absolvuje většinu záležitostí - dovoz na tréninky, kroužky, sbalení na tábor, taky dítěti kontroluje úkoly, vaří večeře, o víkendu obědy, chystá svačiny a snídaně, pere, žehlí, přišívá knoflíky atd. Proto by ten druhý měl ten tábor a kroužky zaplatit celé nebo z větší části atd. Tak to vidím v optimálním případě, takže výživné kolem 13 stovek na puberťáka mě vytáčí. A já zas tady vždy vytáčím Krakonošem výčtem toho, co 16letý kluk spotřebuje, když se to spočítá i s jídlem a náklady na bydlení a provoz domácnosti. Ale 4 500 Kč?

Bereme-li to tak, že každý z rodičů má na hrbu polovinu, tak je to 9 tisíc na jedno dítě.
No z toho by student SŠ žijící s matkou vyžít měl. I s botama, mobilem a školným 1900 měsíčně.

Nebo si vážně myslíte, že pro 2 děti nestačí 18 tisíc měsíčně? to znamená příjem do rodiny kolem 40-45 tisíc, aby zbylo na nájem/hypotéku, benzin, jídlo a ostatní potřeby rodičů?
Zřejmě jsem z laciného kraje, tady spousta rodin 40-45 tisíc dohromady nedá a přesto jejich děti chodí do škol.
květen 07, 2011 11:48
Alčo, proč by dítě nemohlo chodit na jakoukoli školu.. : bb2
no protože na to prostě není. Tvé děti, než zemřel jejich otec, by třeba taky nemohly chodit do 8-letého gymnázia v Babicích, kde roční školné a jídlo vyjdou na čtvrt melounu.


květen 07, 2011 11:49
... : bb2
Jasně, že dítě může rozfofrovat i víc peněz a nemusí jít o zlotřilce propadlého hazardu. Ale všeho s mírou. Je rozdíl, když se dítě má podíle na životní úrovni rodiče, který žije z výnosů z restitucí. A je rozdíl, když si kvůli vyšší životní úrovni syna musí 45-55 letý otec hodit měsíčně dva víkendy na lešení navíc...V tom případě bych za důvodné považovala třeba náklady na zdravotní péči, ale ne studium na soukromé SŠ. No a pokud maminka trvá na vyšším výživném než 4 500 Kč,měla by být schopna doložit, že synovy náklady jsou vyšší, než 9 tisíc měsíčně, přičemž pětistovku na pouť bych do toho teda nepočítala. Na to si zdravý 17letý panáček může vydělat.
květen 07, 2011 11:57
Můj syn : Ivča
by taky rád na střední školu,na obor, který by jej strašně bavil...Ale vyučuje se na škole soukromé a i to téměř 15ti leté dítko chápe, že jeden plat samoživitelky a nulové alimenty mu to bohužel neumožní...Tak si holt vybral obor jiný, na škole státní. A myslím,že mu to doživotní trauma nezpůsobí..konec konců, až bude jednou sám vydělávat, může si studovat ,co bude chtít a třeba do důchodu...Jak jinak taky dítě naučit, že svět tu není proto, aby mu plnil jeho přání...ale že život je o tom, jak se přizpůsobit jeho podmínkám...A čím dřív na to přijde, tím líp...A jinak, tento měsíc jásám..po dlouhé době poslal tatínek jedny alimenty...a je mi úplně fuk, že na ně vyhrál v sázkové kanceláři smilies/grin.gif smilies/grin.gif
květen 07, 2011 20:06
no, bíbí, nám gymnázium v Babicích za čtvrt melounu rozhodně nehrozilo. : alík puntík
obě děti byly blbé a já byla rtáda, že jsem je dostala do slušnýho učení a že se vůbec vyučily. Stějně nakonec dělají něco úplně jiného, než na co mají papíry. Elektrikář je šermíř a nástrojař je grafik.
květen 08, 2011 17:54
tehdy nebyla jiná možnost : bb2
dnes by bylo možné je učiliště ušetřit a zaplatit jim studia toho, co jim jde - pokud by na to byly peníze. Třeba počítačovou grafiku, nebo reklamní tvorbu, design, šermířovi nějakou sportovní školu apod. Dobrá škola by zjistila, že vůbec nejsou blbí a přitáhla je k tomu, co je jim vlastní, takže by se v tom prosadili víc, snáz, lépe, byli by profesně úspěšnější.
Ale když peníze nejsou, i když možnosti jsou, tak prostě nejsou ani ty možnosti, většinou.
květen 08, 2011 22:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]