O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ MEZI MANŽELI PO ROZVODU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 prosinec 2010

Dobrý den,chci se zeptat, jak dlouho po rozvodu můžu požadovat výživné od svého exmanžela; protože jsem se ocitla v tíživé finanční situaci a pobírám jenom sociální dávky ve výši 1 451 Kč. Lze žádat i dodatečně? Abych přežila, musela mi půjčovat moje sestra a 85 letá maminka. Exmanžel je podnikatel. Děkuji, Ludmila

 

 

 

 

Milá Ludmilo,

 

      nevím, jak dlouho jsi rozvedena - to je poměrně podstatná informace. Každopádně - rozvedený manžel, který není schopen sám se uživit (neumožňuje mu to např. jeho zdravotní stav), může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.

 

     Jestliže rozvedený partner může pracovat, ale pouze nechce, nemůže mu soud přiznat výživné. Výživné rozvedenému manželovi lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu. Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře. Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy.

 

      Tak - to by asi tak bylo vše - pokud jsi rozvedena déle, co si tak dojít na sociálku pro nějakou podporu?

 

d@niela

 

 

Komentáře (16)add feed
v právu se nevyznám : Kamila
ale byla by mi hanba od někoho, s kým jsem rozvedená, žádat prachy na sebe. S dětmi je to něco jiného, samozřejmě...
prosinec 10, 2010 10:28
Kamilo, jen teoreticky, : jednababi
protože nic nevím (paní může mít klidně na krku exekuci, nebo po X letech po rozvodu zjistila, že exchotě by bylo lze vodrbat, což by samozřejmě byla jiná melta). Ale představ si, že ti je přes 50, ale na slušný důchod nárok nemáš, protože jsi na přání muže nedělala a starala se o něj a domácnost, takže ti chybí roky, praxe žádná a zaměstnání nenajdeš. No a pan manžel najednou odejde někam za zelenějšíma pastvinama. Pořád by ti bylo hanba?
prosinec 10, 2010 11:52
Kamilo, to je jen takova : Eva
3 leta ochranna karantena, protoze treba zdravi muze byt krehke, tak aby se jeden z byvalych partneru treba mel sanci adaptovat na nove podminky.
Jinak zneuzit se da vsechno, ale to nebylo smyslem zakona.
prosinec 10, 2010 12:35
ano jasně : Kamila
jako ve všem - není dobré generalizovat a já se toho právě dopustila.
Omlouvám se
prosinec 10, 2010 12:40
No, jednababi, nechci ti do toho kecat, : Krakonoš
ale
na přání muže nedělala a starala se o něj a domácnost

to je fakt dost menšinovej žánr. Vyživovací povinnost vůči rozvedený dospělý svéprávný a zdravý vosobě bych viděl jako anachronismus a nemravnost. Výjimku bych připouštěl jen tam, kde rozvodem dochází k opuštění práce neschopnýho partnera (nemocnýho, invalidního, zhroucenýho rozvodem), tam je to v pořádku. Von se taky tenhle paragraf vobčas nepěkně votočí proti těm, který měl původně chránit, stálo by za to zákon vo rodině novelizovat a tohle hodně přepracovat.
prosinec 10, 2010 13:14
Krakonoši, ono to může bejt : jednababi
po těch letech tak, že paní třeba je nemocná, psychicky zhuntovaná odchodem a tak. Vypadá to, že je bezdětná a tak je možný, že se jí ten svět sesypal. Hele, zase si zafabuluju - byla doma, snažili se o dítě, nešlo to, ale oba si zvykli na svoje pohodlí. On ji uživil, tak co. No a pak to bouchlo.
prosinec 10, 2010 14:00
No... : Karlos
Já tu chtěl něco radikálního napsat už hned ráno, ale pak jsem si to rozmyslel, aby se na mě místní dámské osazenstvo nesesypalo..:-D Teď z teplý vany už to vidim mírněji :-) V zásadě souhlasím s Krakonošem, když se dva zdraví lidé rozejdou a nemají vůči sobě již žádné závazky, nevidím důvod, proč by měl jeden druhému něco platit. Bral bych snad jen ty důvody, co uvedl Krakonoš.
A jestli na přání muže se starala o něj a domácnost ? Tak je už celkem její boj, jestli nechtěla, neměla do toho jít. Na zadní kolečka se má myslet za každých okolností. Navíc jsem za svůj život žádnou takovou neviděl..:-D
prosinec 10, 2010 19:47
tak nějak s váma kluci nesouhlasim : holubinka
příběh ze sousedství:
Rodina, 2 děti, on se rozhodl podnikat jako FYZICKÁ osoba v úklidu. Manželka mu pomáhala, lítala s kýblem, hadrem a to několik let. Firma prosperovala víc než dobře. Manželovi nestačilo nové auto, nové vybavení bytu, usoudil, že by to chtělo i nový tělesný doplněk...a ejhle- našel
Scénář stejnej jako v jiných případech- odchod, rozvod. A teď ta manželka - celo dobu byla tzv, " v domácnosti". Platil za ní pojištění, ale tím to haslo. Jako fyz osoba je jediný majitel a jí zůstala nahá zadel.Vysoudila na sebe výživné na 3 roky , během té doby se dala dokupy, sehnala si práci a te´d stojí na vlastních nohách.
V tomhle případě fakt, že vobšourník 3 roky platil považuju za morálně správný
prosinec 10, 2010 20:20
holubinka : Karlos
Ale jó, v tomhle případě jó..:-)
prosinec 10, 2010 20:43
když do toho člověk nevidí, : Inka
já bych se také styděla požádat bývalého, dokonce jsem po něm poslední dva roky ani nežádala alíky na syna. Asi si to uvědomoval, prodal mi auto na výhodné splátky, opravoval mi auto a pomahal s občasnými praci v bytě ... kdybych to dala do servisu stálo by mě to daleko dráž rovněž tak i řemeslníci.

Upřímně se bude muset asi Ludmila vzchopit, protože už jen žádat o pomoc svou 85 letou maminku je dost hrozný, vždyť ti důchodci jsou rádi, že dýchají sami, natož někoho ještě podporovat.

Velké životní změny jsou od toho abychom se dokázali vzchopit a podívat se příležitosti do tváře, mrknout se na to co mě baví, co dobře umím a zkusit to nějak v životě uplatnit, podívat jaké pracovní příležitosti jsou v místě bydliště ..... atd....možná je to tvrdé, ale je to životní realita, čím dřív se vzchopí tím lépe a vždy jí to zase přinese něco nového a za cenu té bolestné změny.




prosinec 11, 2010 10:52
také jestli manžel podnikal a ona mu pomáhala, : Inka
má nárok na polovinu majetku, tak by si ním měla rozumně naložit, pořídit si né drahé bydlení, najít si dobrou práci. V tíživé situaci se ocitám celý svůj život čas od času, člověk se může spolehlivě opřít jen o futra a vše další je jen na Tobě samé. V životě člověk nic nemá jisté.
prosinec 11, 2010 10:56
Ty, Inko .. : romanB
.. a je to i tak, že by měla případně polovinu splácet? To není rýpnutí, jen se ptám. Protože mám pocit, že to v tomhle případně samo o sobě neplatí.
prosinec 12, 2010 21:14
romane, : Macesska
mám dojem, že za dluhy nasekané během manželství ručí oba manželé nerozdílně. Takže jestli se nepletu, tak společné dluhy jsou právně "samozřejmější" než společné zisky smilies/smiley.gif
prosinec 13, 2010 13:46
Společné dluhy? : Anka
Jedna pani povidala... Moje matka je zářným příkladem, jak lze nadělat dluhy, aniž by o tom někdo z rodiny věděl a teď se z toho všeci možeme po.... Ano, bohužel, dle zakona za dluhy vzniklé v manželství mohou být postihnuti oba. Ale z vlastní zkušennosti můžu říct, že s tím nesouhlasím!!! S peněz které si napůjčovala nikdo neviděl ani korunu a doma v baráku taky nic nepřibylo. Taťka platí na barák hypotéku a teď když mu chybí 2 roky do zaplacení mu ho má sebrat exekutor? A to jen proto, že důvěřoval své manželce. Navíc ji celý život vždycky vysypal skoro celou výplatu na stůl aby polatila nezbytnosti jako plyn, elektřinu atd. a věřte, že ji z toho ještě dost zůstávalo, plus měla celou svoji výplatu. Proč měla potřebu si jěště půjčovat a následně nesplácet jsme se doposud nedověděli. K psychologovi jít nechce, tak co máme dělat .....
leden 17, 2011 20:27
Dotaz : IrenaKBG
Dodrý den
chtěla bych se zeptat,jestli po rozvodu,při kterém jsme se dohodli ve vší slušnosti,ale bývalý manžel začal před lidmi dělat chudáka,že je blbej a nechal se odrbat.Majetek jsme si poctivě rozdělili,máme družstevní byt,z kterého se manžel odstěhoval už rok před rozvodem a oba se společně snažíme byt prodat, stotisícovou půjičku za společného žití,platím já a tím je na mě napsaná zahrada 503m2,s tím,že polovinu b.manžel může používat.To je asi to,čím se cítí okradený...nevím.Já už další rodinu nechci,ale b.manžel by ještě chtěl,proto ta zahrada napsaná na mě,je koupená za peníze,které jsme si vybrigádovala při práci a kdyby se b.manželovi nedej bože něco stalo(je vášnivej turista),tak bych musela zahradu prodat,abych mohla jeho novou rodinu vyplatit (už jsem to zažila v rodině 2x )
V žádném případě nechci nějaké výživné a pod.,ale jen teoreticky by mě zajímalo,jestli bych bývala měla na nějaké peníze nárok,třeba i jen na udržování dr.bytu než se prodá.Já mám plat prům.8.800,- a b.manžel 15.500,-,opravdu po něm nic nechci,co jsem si nevyděla,to jsem ve svém životě prostě neměla,ale že bych mu možná dobrou radou konečně zalepila pusu.
Víte,kdysy člověka nenapadla nějaká předmanželská smlouva,což byla chyba,já měla za svobodna dr.byt 1 1 a kdysy se musel vyměnit za náš společný 3 1 a ten jde dnes na polovinu,také se cítím špatně,ale nedělám nikde ostudu.
Předem děkuji za odpověď.
únor 10, 2011 10:26
výživné na manželku : Iveta P
Dobrý den, jsem rozvedená od května roku 2008, starám se o dvě studující děti a pracuji jako OSVČ. Jakmile jsme se rozvedli, na chvíli jsem přerušila živnost, kvůli výživnému.Můžu žádat na soud výživné po manželovi? Ten pracuje jako OSVČ, má dosti vysoké příjmy. Můžu tedy po třech nebo čtyřech letech od rozvodu žádat na sebe výživné? Nebo je tam nějaká promlčecí doba? A může mi soud přiřknout pro sebe výživné po dobu tří let zpětně od rozvodu? Děkuji Iveta
květen 02, 2011 07:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]