O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZLETILÉ DĚTI A VÝŽIVNÉ (ZAS A ZNOVU) PDF Tisk E-mail
Úterý, 09 listopad 2010

Přeji hezký den. Chtěla bych se zeptat, zda jsem povinna platit výživné na mé zletilé děti, které od září nastoupily kombinované studium na vysoké škole. Obě nikde nepracují ani nejsou vedeny na úřadě práce. Syn ukončil maturitu až v lednu letošního roku, měl ji správně ukončit loni v květnu.

 

 

 

 

 

     Od září loňského roku do letošního června si dělal jazykový kurz. Od letošního září nastoupil kombinované studium na VŠ. Do srpna jsem výživné hradila. Dcera letos v červnu ukončila druhý ročník na denním studiu bakalářském. Teď od září přestoupila na jinou vysokou školu a také na kombinované studium.  Moje otázka zní: "Jsem povinna jim oběma hradit i nadále výživné?"

 

Děkuji za odpověď,

Jana

 

 

O D P O V Ě Ď:

 

 

Tak nejprve pár základních informací:

 

     Kombinované studium je kombinací dálkového a prezenčního studia. Studenti kombinované formy studia mají většinu práv i povinností jako studenti prezenční formy. Nemohou však například obdržet ubytovací stipendium. Poněvadž však i student kombinované formy studia je řádným studentem ve smyslu vysokoškolského zákona, nemusí platit zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění hradí stát za všechny řádné studenty před dovršením věku 26 let. Od této věkové hranice si zdravotní pojištění hradí student sám, případně jeho zaměstnavatel. Toto omezení se však týká i studentů prezenční formy studia.

 

       Sociální pojištění se platí z příjmu, tzn., že nepracující student (a samozřejmě ani škola) jej už z podstaty věci platit nemohou. "Výpadek" roků potřebných pro přiznání důchodu nenastane, protože studium patří mezi tzv. náhradní doby.

 

----

 

     Takže - pravděpodobně si obě tvoje děti vybraly kombinované studium, protože "neriskly", že by se nedostaly na to prezenční, tedy denní. Je pravda, že tímpádem do školy chodí jen občas; však také tahle forma je především určena pro pracující. Ale pokud nejsou zaměstnané a ani nejsou "na pracáku" - tak cca do šestadvaceti let, respektive do skončení jejich studia... Ano, mají nárok na výživné.

Držím palce, aby tedy alespoň tato forma studia je dovedla k řádnému ukončení a následně i nastoupení do zaměstnání....

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (12)add feed
Žádná věková hranice není. : Milan
Rodiče jsou prostě povinni živit své děti, dokud se ty neuživí samy.
Vyživovací povinnost mezi předky a potomky je vzájemná, ovšem od potomků k předkům nižší než od předků k potomkům.

listopad 09, 2010 09:28
... : Macesska
Jiný názor (pravda, z roku 2007, ale snad se tolik nezměnilo).

Osobně bych dala návrh k soudu na ukončení vyživovací povinnosti, tyhle věci se stejně posuzují individuálně. Jak píše Daniela, KS je hlavně pro pracující. Nemám extra přehled, ale mám dojem, že pro většinu VŠ je pojem "kombinované" studium synonymem k "dálkovému". Např. na VŠB obnáší KS docházku do školy 4 dny v měsíci. Že by se přitom člověk nemohl sám živit, je nesmysl.
listopad 09, 2010 09:36
Jak říká Macesska... : Karlos
Kombinované studium je jenom jinými slovy dálkové studium. Já osobně být na místě tazatelky, rozhodně by mě zajímalo, z jakého důvodu na dálkové studium šly a jestli ve volném čase pracují, nebo co dělají. V případě, že by školu navštěvovaly 4x týdně bych je tlačil do toho, aby si práci našly.
listopad 09, 2010 16:39
Studium - náhradní doba pro důchod : Jeja
Dovolím si Danielu trochu poopravit - od 1.1.2010 se již studium jako náhradní doba pro výpočet důchodu nezapočítává. Tzn. doba "prostudovaná" do 31.12.2009 se započte, ale doba po 1.1.2010 už ne. Takže například můj syn bude mít započtenu celou dobu studia, dcera pouze polovinu (páč stále studuje) a např. neteř, která je ve třeťáku na střední a chce na vejšku, bude mít smůlu úplně.
listopad 09, 2010 19:03
Díky za informaci, : d@niela
tak to je mi líto...

listopad 09, 2010 20:17
No Karlosi, pokud by chodily do školy 4 x týdně, tak na ten jeden den těžko práci seženou. : Myška
A těžko je uživí smilies/wink.gif.
listopad 09, 2010 20:27
Myško, : Macesska
KS je spíš 4 x měsíčně. Což až takový problém být nemusí.
U nás pracuje student denního studia a no problem. Je fakt, že je ve vyšším ročníku.
Jo, kde jsou ty časy, kdy když se jeden nedostal na VŠ, tak šel dělat. Teď bude kdekdo do 26 radši vymejšlet, jestli projet prváky všech škol, kde berou bez přijímaček, nebo absolvovat dvě učiliště.
Mně by teda celkem zajímaly nějaké rozsudky ohledně povinnosti výživného v takových případech. Ale zas jsem líná to hledat.
listopad 09, 2010 21:00
Tak ono existuje striktne bud kombinovane studium, : Eva
nebo prezencni, zadna kombinace kombinovaneho s prezencnim proste neni. Kombinovane byva urceno lidem, co jiz v oboru studia pracuji a jen si doplnuji, zvysuji kvalifikaci.Vubec nechapu, proc nekdo, kdo nepracuje a neni na pracaku, se hlasi na kombinovane studium??? Jedine snad, ze nechce ani studovat na plne pecky smilies/wink.gif
Tohle bych Jane poradila, aby sla k soudu, tady existuje realna sance, ze soudce vyzivovaci povinnost k detem ukonci.
listopad 09, 2010 21:34
... : Sandra.
Kombinované studium bývá skutečně 1, max 2 dny v týdnu a ještě ne všechny týdny. Např. v Hradci na FIM, kam jsem jeden čas uvažovala, že bych se při dětech zapsala se kombinovaně do školy chodí 14 dní za semestr- 7 sobot a 7 pátků. V Brně na právech to bylo obdobně, také o víkendu...a i kdyež to má každá škola trochu jinak, tak je to dělané pro pracující lid, té docházky je tam minimálně. Práce by se s tím nejspíš skloubit dala, brigáda jistojistě. Nechat se u toho vyživovat rodičema, to by mně hanba fackovala.

listopad 09, 2010 21:35
Právě mě vosvítil duch svatej! : Krakonoš
A už vim, jak ten celej problém s mladejma flákačema a vyživovací povinností vyřešit: Pokud dospělej potomek studuje, má nárok na výživný. Ale v případě, že libovolnou ze škol, na který se zapsal v tomhle vobdobí, nedodělá, za všechny měsíce či roky, kdy "studoval" na tý nedodělaný škole, vrátí povinnýmu rodičovi veškerý vyplacený výživný.
A je to, basta fidli, teď už jen dostat to do zákona vo rodině a máme další kousek reformy hotovej. smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
listopad 09, 2010 23:15
Krakonoši, nápad jakoby dobrej, kdyby reálně fungoval : toulavej
malej problémek vidím v tom, že mladej flákač nebude mít z čeho vyplacený výživný vrátit, protože se fláká, tedy požadovaný obnos zřejmě nevlastní a těžko bude mít snahu ho někdy vlastnit. Ledaže by dostal rozum, že flákat se je minimálně nečestné :-)
listopad 10, 2010 15:14
Tak von si nějak vydělat na chleba vezdejší bude časem muset, : Krakonoš
a ten dluh by nebyl nějakej hrozivej, max. v řádu statisíců, takže by to šlo exekučně strhávat z jeho platu přidavače. smilies/grin.gif A hlavně si myslim, že kdyby bylo týhle reálný hrozby, hodně broučků by si studování "navoko", za účelem prodloužení mládí za rodičovský prachy, dost rozmyslelo.
listopad 10, 2010 15:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]