O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO STŘEDOŠKOLAČKU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 06 září 2010

Záležitosti ohledně výživného (zde řešené) jsou skoro vždy smutné - jedná se většinou o to, jak od neplatícího rodiče získat příspěvek na výživu pro jeho dítě - které přeci v žádném případě nemůže za to, jak si ti "dospělí" pomršili svůj vztah. Dnes vám předkládám k nahlédnutí případ jedné středoškolačky, která se dostává (ne vlastní vinou, jak jinak), do hmotné nouze. O domov už v podstatě přišla... Máte radu?

 

 

 

Dobrý den,

 

     jsem studentkou a tento školní rok budu maturovat. V lednu 2009 jsem doslova utekla z domova kvůli domácímu násilí, bydlela jsem nejprve na internátě, pak v Domě na půl cesty a nyní bydlím v podnájmu. Matka na mě platí výživné, ale teď momentálně je pozastaveno z toho důvodu, že jsem podala návrh na exekuci jejího platu, protože neplatila v plné výši a ani ne včas. Dnes mi přišel dopis z městského úřadu, že moje matka podala podnět k zahájení správního řízení ve věci odhlášení mého trvalého pobytu. Já bydlím v podnájmu a nevím, jak mám dále pokračovat. Mám tedy i s dopisem jít na městský úřad města, kde jsem trvale hlášena a říci, že nemám kde být a žiju v podnájmu? A dále, pokud mě tedy odhlásí od matky, zanikne jí vyživovací povinnost vůči mě, i když ještě studuji?

 

Děkuji, Pavla

 

Pavlínko,

 

   Průšvih je v tom, že v podstatě už rok a půl se na místě trvalého pobytu nezdržuješ a tím pádem má ten, kdo má na byt dekret (což je asi tvoje matka), možnost tě odhlásit. Ale - napiš mi - je to v jednom městě? Ten matčin byt i tvá škola a podnájem? V tom podnájmu bydlíš sama? Mj. z čeho nyní žiješ? Kde bereš peníze na podnájem, jídlo a další režii? Mj. její vyživovací povinnost vůči tobě nezanikne, toho se neboj!

 

d@niela

 

    Trvalé bydliště mám v Lokti, studuji v Karlových Varech a podnájem mám v Horním Slavkově. Mám podnájemní smlouvu od kamaráda, pronajímá mi studentský pokoj ve svém bytě. Jinak pobírala jsem zatím dávky v hmotné nouzi, tedy doplatek na bydlení, a protože pobírám alimenty, tudíž nemám nárok na příspěvek na živobytí... Je to hodně zlé.

 

Pavla

 

 

Tak co s tím?

 

 

Komentáře (15)add feed
Zkus nějakou nadaci : Mery
na netu je jich řada, třeba by tě ve studiu podpořila. Nebo místo hmotné nouze bys mohla požádat o nějakou jednorázovou dávku. Znám kluka, co dostává stipendium od kraje - ale neznám podrobnosti.
září 06, 2010 14:33
Pavlínko, : lp
neexistuje žádná spojitost s trvalým pobytem a výživným. To rodičům nezanikne, pokud budeš studovat, o to se strachovat nemusíš.

Co se týká zrušení trvalého pobytu, tak bych to rozhodně neviděla černě. Navrhovatel(rodič) musí prokázat, že Ti zaniklo užívací právo. Pokud tedy studuješ, rodiče tudíž k tobě mají stále vyživovací povinnost a Tobě nadále trvá odvozené užívací právo co by dítěte k danému bytu.
Být Tebou, rozhodně se spojím s úřadem v místě Tvého trvalého pobytu, nechám na sebe adresu a v případě rušení trvalého pobytu bych jim tyto skutečnosti uvedla.
září 06, 2010 14:43
Pavlo, : Macesska
promiň, já ti můžu leda držet palce. Jediné, co mě napadá, pokud stojíš o ponechání trvalého bydliště u rodičů, je taktně upozornit, že si za tebe nebudou moct odečítat slevu na dani, pokud tam nebudeš hlášená. Sleva výplatu zdvihne zhruba o 1000 Kč, což by mohl být argument. Doporučuji konzultaci s účetní ve firmě, kde maminka pracuje, jistě ji to zaujme smilies/wink.gif

Nevím, jestli jsi svou situaci řešila se sociálkou v Lokti (nebo pod kterou Loket spadá), ale ani by mě nezarazilo, kdyby na tebe (v případě nižšího platu) brali i přídavky na děti.

Zkušené alimentové bojovnice, to je myšlené vážně, že když dáte návrh na exekuci kvůli neplacení, že se výplata výživného legálně "pozastaví"? smilies/shocked.gif
Z úcty k českému právnímu řádu doufám, že si výživné svévolně "pozastavila" maminka.
září 06, 2010 17:31
... : bb2
Pavlo, máš to těžké, pokud jsou vztahy s rodiči takhle na draka.

Kamarád ti pronajímá pokoj levněji, než by tě vyšel intr? Nebo je to tvůj přítel? Nemohl by ti někdo z příbuzenstva, prarodiče, teta, starší sestřenice, bratranec, pomoct? půjčkou, kterou jim po maturitě budeš splácet, až budeš mít práci?

To, co radí Macesska, zkus, tisícka k výplatě navíc by mohla s matkou pohnout.

Zajdi také na MěÚ požádat o mimořádnou dávku, ta se poskytuje v mimořádných životních situacích, např. lidem po vyhoření, po povodních apod. Ty v takové jsi, přišla jsi o domov a máš před maturitou. Žádost se nesnaž napsat moc oficiálně :-) ať vzbudíš soucit :-)

Na netu vyhledej vašeho poslance a senátora, popros je o pomoc. Popros některého z kandidátů do městské rady, teď před komunálkami se leckteří snaží zviditelnit a jsou přístupnější..

Co zajít do školy za poradcem, domluvit se kolem studia. Možná ti k maturitě uznají první pololetí ze čtvrťáku a v druhém pololetí povolí něco jako "individuální studijní plán", tj. že se budeš k maturitě připravovat doma a do školy jen jednou za čas pravidelně docházet. Můj spolužák z gymplu to tak měl zařízené kvůli nemoci, zhoršilo se mu astma kombinované už nevím s čím, nemohl pobývat dlouhodobě mezi lidmi. Tak se učil k maturitě doma. Tak budeš moct začít s nějakou brigádou.
V nejhorším lze úplně přerušit, nastoupit na plný úvazek a maturitu odložit o rok. Není to dobré řešení, ale jít k maturitě vystresovaná z hladu, dluhů, bez základních prostředků taky není to pravé. A lepší maturitu odložit dohodou se školou, než s tím seknout.

U Palviny matky by neměl být s doručením problém, když má stálou adresu, a obzvlášť teď, kdy chodí tato rozhodnutí v obálce se zeleným pruhem. Tzn., že se po 10 dnech, kdy adresát nebyl zastižen nebo si to nevyzvedl sám na poště, obálka vhodí do schránky a tím se považuje za doručenou.
září 07, 2010 07:51
Macessko : bb2
naštěstí nemám zkušenost s dobýváním alimentů, zato bohatou s exekucemi na mzdu zaměstnanců. Exekuce musí nabýt právní moci. Takže nejdřív přijde zaměstnavateli rozhodnutí o exekuci, od té chvíle strhává zaměstnanci ze mzdy příslušnou částku. A tu schovává někde na účtu a nesmí ji poslat věřiteli (matce), dokud mu nepřijde rozhodnutí o nabytí právní moci. Exekuční rozhodnutí nabude právní moci 15 dnů poté, co bylo doručeno dlužníkovi a on nepodal odvolání.

září 07, 2010 07:52
... : bb2
...a pak se samozřejmě vše, co bylo z mezd strženo, pošle věřiteli.
Nám takto například letos v srpnu přišlo nabytí právní moci k exekuci zaměstnance, který u nás skončil k 31.12. a rozhodnutí o exekuci jsme dostali asi 3 měsíce předtím.
Zajímavé bylo, že se přestěhoval jen jednou a exekutora o tom informoval. Kdyby nám exe zaslal nabytí právní moci dřív, strhla bych z přeplatků na dani a daňového bonusu a pán mohl být bez dluhu. Takhle sice dostal asi 22 tisíc, ale ty utratili a dluh mu za ty skoro 2 roky pěkně narostl o úroky atd.
No, tak jsem to nabytí právní moci poslala zpět, že nás se to už netýká.
září 07, 2010 07:56
Pochybuju, že by někdo z těchhle pomohl - : Myška
-"Na netu vyhledej vašeho poslance a senátora, popros je o pomoc. Popros některého z kandidátů do městské rady, teď před komunálkami se leckteří snaží zviditelnit a jsou přístupnější.."



září 07, 2010 11:44
... : bb2
výjimky potvrzují pravidlo, někteří mají vyvinutější sociální cítění a slečna studentka, která z domova odešla kvůli násilí, si pomoc zaslouží. Nemusí jít o milodary, leckdy potřebujou ve štábech právě studenty na pár hodin na brigádu.

Myško, tak mě napadá, pochybuješ proto, že jsi skeptik a nikdo ti nic pod nos nepodstrčil, nebo proto, že jsi někdy nějakou tíživou situaci řešila a skutečně jsi přes svou snahu žádnou pomoc v jakékoli formě nedostala?


září 07, 2010 13:36
No, neřešila jsem přímo já. : Myška
Ale znám zkušenost osoby docela blízké, že kompetentní osoby na úřadech problémy, jejichž řešení spadá do jejich kompetence, nejsou ochotni řešit, a pokud dotyčná potřebná osoba je ještě poněkud nejistá a úřednic se bojí, zametou s ní a vůbec se s ní nebaví. Víc se rozepisovat nechci, snad jen že zmiňovaný přístup mají úřednice na sociálním odboru (či jak se to správně jmenuje) místního úřadu, a taky pracoviště státní sociální podpory. Netvrdím, že jsou takoví všichni a všude, ale já bych předpokládala spíše to horší.
A co se týče pomoci politiků, myslím, že to není věc, kterou by se nějak extra zviditelnili, takže ochota pomoci bude spíše vlažná nebo nulová. Možná něco slíbí, ale známe to - slibem nezarmoutíš.
Jsem skeptik.
září 07, 2010 14:18
takže další rada, Pavlo, : bb2
vyhýbej se skeptikům :-)
neporadí, odradí
září 07, 2010 14:24
Já nevím, co si bb2 od kontaktování politiků slibuješ. : Myška
Opravdu - to jako vytáhnou z kešeně love a zasponzorují chudou studentku bez domova? smilies/cheesy.gif

Asi nejfundovaněji může poradit Wendy.
září 07, 2010 14:52
... : bb2
Já nevím, co si bb2 od kontaktování politiků slibuješ
politici nejsou jen ti, co znáš z kauz v Blesku a TV Nova a ne všichni jednají jako kdyby absolvovali, jak jsi to psala? blbšulku.

Opravdu - to jako vytáhnou z kešeně love a zasponzorují chudou studentku bez domova?
ano, náš poslanec zasponzoroval několik sociálních případů, nešlo právě o chudé studenty, ale když u našeho uspěli nemocní a rodiče postiženého dítěte, tak Pavlin jí možná dá kontakt na firmu svého bratrance, co shání levnou sílu na výpomoc na tři hodky do recepce, například.

Asi nejfundovaněji může poradit Wendy.
Wendy radí vždy dobře a věcně, ale obávám se, že na tohle úřad práce nestačí. Pavla coby studentka denního studia má zdravotní pojištění hrazené státem, nárok na podporu v nzm. nemá, brigádu na ÚP v dnešní době nesežene, takže nevidím důvod evidovat se už teď jako uchazeč o zaměstnání.

Bohužel se bude muset postarat sama o sebe a to obnáší i to, že dá druhým vědět o sobě a o tom, že tu pomoc sakra potřebuje. Zkusit to může na všechny strany, za pár mailů navíc nic nedá.

Co radíš ty, Myško?
září 07, 2010 15:47
Teda bb2, jak ty to umíš překroutit, to je úžasný. : Myška
Ať se dívám jak se dívám, o registraci na ÚP jsem já nepsala...

Mám dojem že žiješ někde na jiné planetě, kde se vyskytuje chápavý poslanec, jenom slušní cikáni,...

Co radím? Za prvé jsem nikde nepsala, že to nemá zkusit s těmi politiky, jen jsem vyjádřila své pochybnosti. A za druhé by se mohla zeptat na sociálce, jestli by třeba nemohla bydlet v azyláku do maturity. V tom případě by jí třeba sociálka pomohla vymoci od rodičů peníze (nebo taky ne, těch informací v článku je málo).
září 07, 2010 16:43
ale já netvrdím, že jsi něco takového psala, Myško, tak buď špatně čteš, nebo děláš co přisuzuješ mně - překrucuješ :) : bb2
psala jsi, že by mohla poradit Wendy. Pokud jsem správně postřehla, tak Wen pracuje na ÚP a já se domnívám, že na ÚP (...tedy zkušenosti a možnosti pracovnice ÚP, chceš-li) Pavle v její situaci nepomohou,
Ale samozřejmě každý tip dobrý, Wendy radí vždy věcně a dobře a Pavla za zeptání nic nedá a nikdo to za ni neudělá, ale to už jsem psala předtím, ne?

Na sociálce už byla, četlas? pobírá dávky v hmotné nouzi.

Azylák, jak píšeš, pro Pavlu není, tam se berou jen lidé na 18, primárně matky s dětmi, ale jsou i azyláky pro jednotlivce, jen nevím zda v K.V.

Pro Pavlu je Dům na půl cesty, to je asi azylák, který jsi myslela, pro lidi do 26 let, ale tam už Pavla byla, takže se tam už nedostane. Problém je v kapacitě, víš, Domy na půl cesty a startovací byty mívají pár lůžek a zájemců mraky.
Ne každý splňuje kritéria, ne každý dodrží řád, pak musí jít pryč. Tím nenaznačuji, že se to stalo Pavle.

Pokud by neměla kde spát, může se znovu na ně obrátit, stejně tak na jinou charitativní organizaci, co najde na netu, i FOD by pomohl.
Jenže ona má podnájemní smlouvu u kamaráda, a tak musí "jen" shánět peníze. Ty má zajištěné jednak sociálními dávkami, jednak výživným. To je teď pozastavené po dobu, předpokládám - podle popisu´- než exe nabude právní moci a budou Pavle to výživné moct zaslat (zaměstnavatel Pavliny matky).

Čili, shrnuto pro tebe - z pohledu všech potenciálně dotčených Pavla má pouze finanční, hmotnou nouzi, nikoli bytovou
A proto se trošku snažím vymyslet, kam by se zatím pro ty prachy mohla obrátit.


Mimochodem, mezi námi, připomínáš mi dítě u misky s jablíčkama. Já si vyberu to nejhezčí, co si budu myslet, že je sladké a dobré. Ty jedeš jak ohař po nezralém. Když uspěješ, zajásáš, vytáhneš to a začneš kritizovat to jedno zelené jabko, zatímco si ostatní slupnou ta sladká.
září 07, 2010 17:34
Výživné ze strany otce na studující dceru matku dítěte. : Peter
Dcera po roce/narození dítěte-pobírala mateřskou,neplatil jsem výživné/nastoupí dokončit SOU.
Jsem povinen po nástupu do školy dceři znovu platit výživné?/Bude určeno i matce-dcera se nastěhovala k příteli/.
Jak pokračovat dál?
září 02, 2012 11:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]