O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

"DLOUHODOBÁ" STUDENTKA A VÝŽIVNÉ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 12 červenec 2010

Dobrý den, obracím se na vás s následujícím dotazem.  Jsme rozvedeni, naše dcera po ukončení gymnázia jela na rok do Austrálie. Další rok se přihlásila na VŠ a letos ukončila třetí ročník školy, tedy udělala zkoušky, ale neodevzdala diplomovou práci, neboť chce jet ještě na rok pracovat do Ameriky jako aupair a aby mohla, potřebuje být studentem. Školu chce tedy dokončit příští léto. Potom chce jít na další studium, ale s tím, že bude ještě rok v Irsku.

 

 

 

 

 

     Zajímalo by mě, zdali má po dobu práce v Americe nárok na výživné od otce a jestli na ni otec musí platit, i když se rozhodla, že bude rok pracovat v cizině, pak zase rok studovat a tím skončí studia vlastně téměř až ve 28 letech, tedy až do tohoto věku.

Děkuji, Zuzana

 

 

ODPOVĚĎ:

 

     Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá podle zákona o rodině do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit. Jestliže dítě studuje, trvá vyživovací povinnost po dobu studia, pokud v něm řádně pokračuje, a to až do jeho dokončení. Pokud dítě studium přeruší a po tuto dobu nastoupí do zaměstnání nebo je zabezpečeno finančně jinak - např. sociálními dávkami, vyživovací povinnost po tuto dobu zaniká.

 

     Jestliže tedy  nastoupí do zaměstnání a bude mít vlastní příjem - např. bude si vydělávat jakožto aupair (či bude evidována na Úřadu práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti), získala schopnost sama se živit a  vyživovací povinnost skončila.

 

      Jen pro informaci - vyživovací povinnost však může být obnovena, pokud např. po ukončení střední školy a nepřijetí na školu vysokou nastoupí dítě do zaměstnání, a pak třeba po roce pokračuje ve studiu; v tom případě se vyživovací povinnost zásadně obnoví s tím, že za pokračování ve studiu lze považovat také další studium, jehož ukončení umožní absolventu najít si zaměstnání i v jiném oboru...

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (2)add feed
Jo a tím : Zdena
prodlužováním studia bude muset od 25ti let platit školné na vejšce, což činí už dnes deset tisíc za semestr.
červenec 13, 2010 10:44
nejde o prodloužení studia, Zdeno, ale o přerušení studia, : bb2
platí se za prodloužení, tj. když někdo nestihne nasbírat studijní kredity v řádném 5-letém studiu, tak se mu prodlouží, ale za peníze. Při přerušení studia ne, aspoň na státní ne. Možná na nějaké soukromé, to nevím.

Ad výživné - po dobu práce ne, po dobu studia ano. Pokud otec usoudí, že dcerka si vydělala dost, může požádat o snížení výživného. Pokud by po 26.roce věku pokračovala ve studiu na jiné škole, v jiném oboru, může požádat otec o ukončení vyživovací povinnosti, protože jedním studiem už se připravila na povolání dost, další může dělat při práci, v kombinovaném nebo distančním režimu.
červenec 13, 2010 10:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]